Lapsi 01.04.2024 Päivitetty 04.06.2024

Hälyttävä ilmiö: Nuorten tahallisten lääkemyrkytysten määrä kasvoi räjähdysmäisesti

Lasten ja nuorten pahoinvointiin liittyen kantautuu huonoja uutisia.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Yli 10-vuotiaiden lasten lääkemyrkytysten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Lääkemyrkytysten määrä on yli kaksinkertaistunut verrattuna kymmenen vuoden takaiseen, tiedottaa HUS.

Vielä kymmenen vuotta sitten lasten myrkytyskäynnit päivystyksissä olivat pääosin pienten, alle 10-vuotiaiden lasten tapaturmaisia ja vahingossa tapahtuneita myrkytyksiä. Vuoden 2017 jälkeen tilanne on muuttunut ja myrkytyksiä on yhä enemmän nuorisoikäisillä. Toisin kuin pienillä lapsilla, nuorten lääkemyrkytykset ovat itse aiheutettuja ja tahallisia.

Kyseessä on valtakunnallinen trendi, joka näkyy yliopistosairaaloissa ympäri Suomea.

Kyseessä on erittäin huolestuttava ilmiö, sillä lääkemyrkytyksen vuoksi päivystyksiin päätyvät nuoret ovat vain jäävuoren huippu pahoinvoivista nuorista. Lääkkeiden yliannostus alle 16-vuotiailla nuorilla on pahoinvoinnin äärimmäinen muoto.

Kun lapsi tai nuori päätyy päivystykseen lääkemyrkytyksen vuoksi, myrkytys hoidetaan ja hänet ohjataan psykiatrisen avun piiriin.

Etenkin nuorten tyttöjen pahoinvointi kasvussa

Erityisesti nuorten tyttöjen pahoinvointi näkyy myös THL:n Kouluterveyskyselyistä. Nuorten tyttöjen itse ilmoitettu ahdistuneisuus on lisääntynyt kyselyissä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Vuonna 2023 kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta kertoi kokevansa 31‒34 prosenttia 8. ja 9. luokan, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden tytöistä ja 7‒8 prosenttia pojista.

Noin kolmannes tytöistä ilmoitti kokevansa terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, kun saman ikäisistä pojista noin 15 prosentilla oli vastaava kokemus. Yksinäisyyden tunteiden lisääntyminen näkyy nuorilla tytöillä poikia enemmän. Tytöt kokevat myös keskusteluyhteyden vanhempiinsa heikentyneen.

Päihteiden käyttö ei selitä nuorten tyttöjen pahoinvointia. Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten elintavat muuttuvat terveemmiksi, kun humalahakuinen alkoholin käyttö ja tupakointi vähenee.

Nuorten hyvinvointiin vaikuttavat monet ulkopuoliset tekijät kuten koulunkäynnin digitalisoituminen, perhekokojen pienentyminen, sodat, koronapandemia, vanhempien työelämäpaineet ja muutokset sosiaalisen median käytössä.

Lue myös: Lastenpsykiatri hämmästyi tyttöjen määrää vastaanotollaan – nyt hän neuvoo, miten jokaisen aikuisen pitäisi tukea tyttöjen hyvinvointia

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X