Lapsi 18.06.2018 Päivitetty 21.08.2023

Korvakorut vasta koululaiselle – koruliikkeet kieltäytyvät laittamasta korviksia pikkulapsille

Korvakoruja otetaan eniten ala-asteen alkuvuosina. Monissa koruliikkeissä on nykyään ikäraja korvakorujen ottamiselle, mutta onko ikä kaikki kaikessa?

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Kaksplussan vanhemmat käyvät aika ajoin keskustelua siitä, minkä ikäiselle lapselle on sopivaa laittaa korvakorut.

Yhden mielestä sopiva hetki on silloin, kun lapsi niitä itse osaa pyytää, toisen mielestä korvakorut sopivat vasta esiteini-ikäiselle.

Monet vanhemmat pitävät hyvänä rajana sitä, kun lapsi aloittaa koulun: koululainen on sopivan iso kestämään reikien laiton sekä huolehtimaan korvakorujen ja korvien puhtaanapidosta itse.

Mitä mieltä asiasta ovat kultasepänliikkeet?

Ikärajat yleisiä

– Meillä korvakorujen ikäraja on seitsemän vuotta, ja korvakorut voi ottaa vain vanhempien läsnäollessa, kertoo Arttu Laine Timanttiset Kulta-Ajasta Kampin keskuksesta.

Laineen mielestä ikärajan on hyvä olla olemassa siksi, että sitä pienemmät lapset eivät välttämättä osaa varoa vasta laitettuja reikiä tarpeeksi.

– Pienemmillä lapsilla voi sattua havereita, kun ei muisteta, että korut ovat korvissa.

Samaa mieltä ollaan Kauppakeskus Forumin Kultajousessa.

– Ikärajamme on suurin piirtein seitsemän vuoden kohdalla. Mutta jos sitä nuorempi lapsi on oikein reipas ja haluaa korvakoruja kovasti, olemme ne tehneet, Milla Vartiainen kertoo.

Vartiaisen mukaan tärkeintä on lapsen oma motivaatio. Pienille lapsille ja vauvoille korvakoruja ei laiteta.

Kyselyjä siitä, voisiko korvakoruja laitattaa taaperoille tai vauvoille, tulee koruliikkeisiin kuitenkin säännöllisesti.

–Ulkomaalaistaustaisilla on tapana laittaa korvakoruja pienillekin lapsille. Suomalaisia kyselijöitä on paljon vähemmän, Laine kertoo.

Kaikki ei välttämättä mene suunnitellusti

Kun pieni lapsi tulee koruliikkeeseen haaveenaan korvakorut, myös uusi, erikoinen tilanne voi aiheuttaa mutkia matkaan.

– Minulla itselläni on kaksi lasta, ja tiedän, minkälaista se on pienempien kanssa – he voivat haluta korviksia todella paljon, mutta kun todellinen tilanne tulee eteen, siitä ei tulekaan mitään, Vartiainen toteaa.

– Ei ole kenellekään hyvä, jos penkissä joudutaan istumaan tuntitolkulla ja lasta pelottaa, mutta vanhempi on vain vieressä hiljaa.

Kun toinen korvista on rei’itetty mutta lapsi ei haluakaan, että toiseen korvaan kosketaan, ollaan pattitilanteessa.

Vanhemman on tunnettava vastuunsa, jos tilanne alkaa yhtäkkiä vaikuttaa liian jännittävältä lapselle.

Laittaako korvakorut lapselle? Oikea ikä voi vaihdella lapsesta riippuen.

Korvakoruista voidaan käydä perheen kesken vääntöä pitkiäkin aikoja.

Oma tahto ykkössijalla

Aseman Kellon omistaja Erkki Kallioniemi kertoo, että joskus kahden korvan sijaan saatetaankin rei’ittää vain yksi.

– Jos lapsi sanoo, että sattuu eikä hän enää itse halua toista reikää, en sitä tee.

Kallioniemen mielestä tarkkaa ikärajaa parempi mittari on lapsen oma halu saada korvakorut.

Aikuisen on oltava mukana, ja lapselta kysytään, haluaako hän korvakorut ottaa.

– Lisäksi näytän korvakorut lapselle ja napsautan rei’ityspyssyllä ilmaa, että lapsi kuulee etukäteen, millainen ääni laitteesta tulee, Kallioniemi kertoo.

Itse lävistys ei tosiasiassa ole Kallioniemen mielestä kovinkaan suuri juttu.

– Kyse on pienestä haavasta ja sen hoitamisesta. Pieniä haavoja tulee lapsille jos ei aivan päivittäin, niin viikoittain muutenkin.

Kesä ei ole paras ajankohta

Uusien korvareikien huoltoon on erilaisia ohjeita: toiset neuvovat pyörittelemään koruja, toiset puhdistamaan korvanympärystä pumpulipuikon avulla tai puhdistussuihkeella.

Joidenkin mielestä korvakoruihin ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota, vaan tavallinen suihku riittää pitämään myös korva-alueen puhtaana.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, ettei uutta korvakorua hipelöi likaisin käsin.

Myös korvakorun ottamishetkeä kannattaa miettiä tarkasti. Kesä ei ole vaihtoehdoista parhain.

– En laita reikiä kesällä ja lämpimällä ilmalla, Erkki Kallioniemi toteaa.

–Kesä ei ole hyvä aika uimakauden ja mätäkuun takia.

Jos kotona pohditaan korvakorujen ottamista, kannattaa siis odottaa syksyyn.

Koulun alku on kätevä muistisääntö niin iälle kuin ajankohdalle, jolloin korvakorujen hankkiminen on vaivatonta ja turvallista.

Kommentit (4)

Sitten teini iässä… lapset ei osaa pitää rei i tettyjä puhtaana ja sitten on tulehduskierre valmis. Niin kuin näillä naamaläväreillä tai kieliläväreillä.

Korvikset sitten kun lapsi pyytää ja sitä ikää on älytä asia. Pikkulasten kehoon ei saa koskea siten. Itsekin olin koululainen.

Korvalävistyksiä ei pitäisi ottaa ampumalla koruliikkeessä, vaan ammattilävistäjällä. Lävistäjä tekee reiän ja laittaa korun siihen, koruliikkeessä ammutaan koru suoraan korvasta läpi. Ampuminen vahingoittaa korvalehteä enemmän. Oma lapseni saa korvakorut, kun osaa niitä itse pyytää.

Korvis on lävistys ja joillekkin nuo lävistyksen on ehdoton ei teini-ikäisellä, vaikka korvikset olisikin ok. Lisäksi ’yksi korvisreikä on pattitilanne’, miksi aina pitää olla kaksi? Miksi 7-vuotiaalle ei laiteta kulma- tai napakorua, yhtä lailla sekin voi jäädä kaikkialle kiinni leikeissä ja on näkyvällä paikalla, kuten korvakorukin. Tai no, napakoru on eniten piilossa.

Niimpä…. Miettikää omia ajatuksianne ennen kuin otatte kantaa. Ohjaako julkinen mielipide mielipidettänne kuten esim näissä korviksissa yleensä on? Miksi haluatte lävistää lapsenne alaikäisenä, ryhmäpaine? Lapsi ehtii itsekin hoitaa asian myöhemmin, kun siltä tuntuu. Minusta lävistykset ja tatuoinnit eivät saisi olla toisten (esim huoltajien) tai alaikäisten päätettävissä. Puhumattakaan jostain ympärileikkauksesta… uh, nyt lähti sivuraiteille :D

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X