Lapsi 27.08.2020 Päivitetty 06.09.2021

Lapsen hampaiden pesu on joskus kidutusta molemmille – miksi en keksinyt näitä hämäyksiä itse?

Miten saada hampaiden pesu suoritettua sovinnollisissa merkeissä? Lukijat kertoivat parhaat vinkkinsä hankaliin harjaushetkiin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsen hampaiden pesu on monen pienokaisen vanhemmalle jokapäiväinen koetinkivi. Miten saada hampaat pestyä, kun pikkulapsi vastustelee kaikin voimin?

Kaksplussan lukijat ovat havainneet, että erityisen tärkeää on pitää kiinni rytmistä. Kun illan harjaus toistuu aina iltapalan jälkeen, hommaa alkaa käydä hiljalleen rutiinista, jonka suorittamista ei voi valita.

Lue myös: Hampaiden puhkeaminen – tässä järjestyksessä vauvan suu alkaa hohtaa valkoista

1. Vanhempi, joka muuttuu hammaslääkäriksi tai -keijuksi

”Kop kop, täältä tulee hammaslääkäri! Saisinko tarkastaa hampaanne?”

Hassuttelulla ja leikkiin heittäytymisellä lapsen ajatukset karkaavat hampaiden pesusta muualle.

Jos lasta kauhistuttaa hammaslääkäri, voi vanhempi olla mikä tahansa olento, kuten kruunupäinen hammaskeiju. Se tulee tarkistamaan, mitä ruokia lapsi on päivän aikana syönyt:

”Jaaha, ihan selvästi kanakeittoa, mutta porkkanaraaste taisi jäädä lautaselle”, keiju pohdiskelee ääneen.

2. Kaksi harjaa on parempi kuin yksi

Tahtoiässä oleva lapsi haluaa tehdä kaiken itse, eikä hampaiden harjaus tee tässä asiassa poikkeusta. Niinpä puhdistaminen saattaa käydä kätevimmin niin, että lapsella on toinen harja omassa kädessään ja aikuisella toinen. Lapsi voi aina välistä putsata itse hampaitaan ja sitten taas on aikuisen vuoro.

Kylpyhuoneenkaapista löytyvien harjojen kannattaa myös olla hieman erilaiset. Haluaako lapsi tänään harjata itse hampaitaan hai- vai kirahviharjalla?

3. Suriseva harja avuksi

Jännittävät laitteet saavat osan lapsista ihastumaan. Voisiko hampaiden harjaus sujua paremmin surisevalla vempeleellä?

Sähköhammasharjoihin löytyy lapsille sopivia pieniä harjaspäitä. Osa lapsille suunnatuista sähköhammasharjoista lurittaa iloisen sävelmän, kun hampaita on pesty tarpeeksi.

Osalle lapsista sähköhammasharjan surina on pelottavaa.  Yksi lukijoiden vinkeistä on älysovellukset. Sovelluskauppojen harjauspelit palkitsevat hyvästä ja riittävän pitkään kestävästä pesutuokiosta heitäkin, joita meinaa jännittää.

Lapsen hampaiden pesu voi myös helpottua peilin edessä. Kuvassa lapsi katselee itseään ihmetellen peilistä, kun harjaa hampaitaan.

Lapsen hampaiden pesu vaatii kärsivällisyyttä. Hiljalleen pesusta muodostuu rutiini.

4. Lapsen hampaiden pesu – hoitaako sen pehmo tai puhuva harja?

Lapsen unilelu pohtii ääneen, ovatko lapsen hampaat varmasti puhtaat. Se näyttää itse mallia ja pesee omansa. Sitten on lapsen vuoro.

Toisaalta hampaat voi myös tarkastaa puhuva hammasharja. ”Täälläpä näyttää hieman likaiselta. Aletaanpa hommiin”, harja toteaa. Harja voi myös jutella ja kommentoida samalla, kun se putsaa purukalustoa.

Lue myös: Nämä ovat leikkejä, joilla saat lapsen pukemaan, siivoamaan ja pissamaan ilman tappelua – 12 kasvattajien lempeää oivallusta

5. Harjauslaulu

”Putseli puts, putseli puts, hammasharjat harjaa.” Valitkaa jokin hauska lastenlaulu harjauslauluksi. Vanhempi laulaa ja suorittaa hampaiden pesun samalla. Kun hampaat on pesty, lapsi saa laulaa laulun vanhemmalleen.

Lukekaa samalla aiheesta kertovaa opusta

Tarttukaa lapsen kanssa hammasharjaan yhtä aikaa eläintarhan eläinten kanssa. Hauskojen satujen voimaan voi hyvin tukeutua, kun hampaiden pesu ei meinaa luistaa.

Esimerkiksi Eläintarhan hampaidenpesupäivässä (Art House) kerrotaan, että eläintarhassa on alkanut haista, koska kukaan ei enää pese hampaitaan. Hampaita pesemään lähetetään rohkea, pieni siili.

Myös suomalainen, Niina Veittikosken Hertta harjaa hampaat saa lukijoilta kehuja.

Anna.fi: Huonot hampaat? Nämä sairaudet voivat saada alkunsa suustasi

Vanha keino: pelottelu

Tätäkin keinoa on käytetty perheessä jos toisessa:

– Sanoin, että jos hampaita ei pese, niihin tulee reikiä. Sitten ne tippuvat, ja joudut loppuelämän syömään hernekeittoa. Suu aukesi saman tien, tunnustaa yksi äiti.

Ja näin toinen:

– Eka kerta kun keksivät napista, googletettiin ”huonot hampaat” ja sanoin, että minä ainakin pesen omani. Se riitti ja eivät ole vastaan laittaneet.

Ihaillaan hammaspeikkoja

– Piirsimme esikoisen kanssa paperille erilaisia hurjia hammaspeikkoja, leikattiin ne irti ja laitettiin teipillä vessan seinään. Hampaiden pesulla bongasimme, minkälaisia hammaspeikkoja löytyi milläkin kerralla, vinkkaa entinen hammaspesutaistelija.

Juttua on päivitetty 6.9.2021 tarkennuksella Suomen Hammaslääkäriliiton suosituksista.

Kommentit (1)

Väärää tietoa. Aikuisen tulee harjata lapsen hampaat vähintään kerran päivässä, kunnes lapsi on 11 vuotta. Hienomotoriikka ei ole riittävä ennen tuota ikää.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X