Lapsen aamuhidastelu kiristää hermoja – mitä ihmettä sille voi tehdä?
Tuntuuko, että lapsi hidastelee aina ennen lähtöä? Kun ymmärrät, mistä näkökulmasta lapsi katselee aamuja, teet niistä mukavampia koko perheelle.
Tuttu tilanne aamulla joka perheestä: taapero laittaa jarrut päälle juuri, kun pitäisi lähteä töihin. Yhtäkkiä sukat ovatkin väärät, kenkä ei mene jalkaan ja legot kiinnostavat enemmän kuin kotioven avaaminen.
Aikuisen näkökulmasta lapsi hidastelee tahallaan. Psykologi, nuorisopsykoterapeutti Pepita Hänninen huomauttaa, että lapsen näkökulma tilanteeseen on täysin erilainen.
– Lapsi ei osaa lähteä aamulla rivakasti, vaan hän vasta opettelee sitä.
Hänninen vinkkaa, miten aikuisen kannattaisi hahmottaa lähtötilanteita. Sitä kautta kiireisetkin aamut voi saada mukavammiksi koko perheelle.
1. Lasta jännittää
Ero vanhemmasta on kriisi lapselle. Aikuinen ymmärtää, että kun lapsi jää päiväkotiin päiväksi, vanhempi hakee hänet pois työpäivän jälkeen pois. Lapsi ei ymmärrä sitä.
– Hän saattaa ajatella, että eikö äiti enää rakasta minua ja pelätä, että häntä ei haeta. Siksi hän yrittää pitkittää aikaa vanhemman kanssa.
Lapselle tulee myös vanhempiaan ikävä päivän aikana. Kun mietit, että kaipaisit päivästä toiseen kipeästi rakasta ihmistä kahdeksan tunnin ajan, ymmärrät paremmin, miltä lapsesta tuntuu, kun hän tietää ikävän kohta taas alkavan.
2. Sanoita turvaa
Kun lapsella on turvallinen olo, ero ei jännitä häntä niin paljon. Sanoita lapselle kiireessäkin turvaa ja vältä levittämästä kiireen tunnetta, vaikka sellainen olisikin.
– Jos kumppari ei mene jalkaa, juttele, että ei se mitään, yritetään uudelleen. Kun lapsi tuntee olevansa turvassa, hän uskaltaa päästää irti.
3. Lapsi ei osaa
Taapero on vasta muutaman vuoden vanha, aikuinen vuosikymmeniä. Aikuinen on harjoitellut lähtöjä pitkään.
–Me aikuiset tiedämme, mitä aamuisin pitää tehdä ja missä järjestyksessä. Me osaamme laittaa kengät, sitoa nauhat, harjata hampaat. Lapsi opettelee vielä jokaista näistä asioista.
4. Kehu osaamista
Jos lapsen toinen kenkä ei mene jalkaa, älä valita kiireisenä, että eikö se nyt mene. Sen sijaan kehu lasta siitä, että hän sai jo ensimmäisen kengän jalkaan.
– Negatiivisen sijaan keskitä huomiosi lapsen onnistumisiin. Sitä kautta lapsi tuntee osaavansa, ja se kannustaa häntä jatkamaan.
5. Varaa aikaa
Talvi ei yllätä autoilijoita joka talvi. Yhtä lailla jokainen vanhempi tietää, että aamulähdöt ovat hitaampia lasten kanssa kuin ilman heitä. Varaa siis niihin tarpeeksi aikaa äläkä vain sen mukaan, miten nopea olisit itse.
– Jos on aikaa pitää hetki paussia, kun haalari ei mene päälle, lähtö sujuu paremmassa tunnelmassa. Jos on vain kiire, kiire, kiire, tunnelma kiristyy helposti.
6. Anna lapsen ennakoida
Anna lapselle aikaa suhtautua tulevaan. Puuron jälkeen pestään hampaat, sitten puetaan päälle, sitten mennään. Ole konkreettinen: lapsi ei ymmärrä, mitä tarkoittaa viisi minuuttia. ”Puuron jälkeen” on ymmärrettävämpi ilmaisu lapselle.
– Kun lapsi tietää, mitä on tulossa, hän osaa suhtautua siihen, mitä tekee.
7. Ennakoi myös itsesi
Arjen rutiinit eivät ole yllätyksiä itsellekään. Mieti oma aamusi valmiiksi, jotta aika ei mene siihen. Mene myös nukkumaan aiemmin, jos tarvitset aikaa enemmän aamuun.
– Jos puoli tuntia aamulla ei riitä, herää aiemmin. Vanhempi osaa muuttaa omaa toimintaansa, jos nykyinen tapa ei toimi.
Jaa oma kokemuksesi