6 sinulle pientä asiaa, jotka lapsellesi ovat koko maailma
Aikuisten on joskus vaikea ymmärtää lapsen rakkaita rutiineja, kysymystulvaa ja tilpehööristä koostuvaa aarrekokoelmaa. Arkiset tavat ja tavarat luovat kuitenkin lapsen elämään turvallisuutta, ja hän käsittelee niiden avulla suuria asioita. Listasimme aikuisille pienet, mutta lapsille tärkeät asiat, joita vanhempien tulisi kunnioittaa.
1. Yhteinen iltahetki
Monen vanhemman mehut ovat iltaisin vähissä. Mitä nopeammin yrität patistella lapsen petiin, sitä enemmän iltatoimet tuntuvat kuitenkin venyvän.
Lapsen iltavilliintyminen johtuu usein siitä, että hän huomaa vanhemman ajatusten harhailevan. Peittely voi olla aikuiselle rutiini muiden joukossa, mutta lapselle se on päivän tärkeimpiä hetkiä. Hän tuntee olevansa tärkeä ja rakastettu, kun vanhempi keskittyy vain häneen.
Hammaspesu, iltasatu ja halaus luovat lapselle turvallisuudentunnetta. Ilta on myös lapsen ja vanhemman yhteinen läheisyys- ja jutteluhetki. Kun valot sammuvat ja keho rentoutuu, lapsi uskaltaa puhua mieltään painavista asioista. Pari minuuttia, jotka käytät yhteiseen iltahetkeen, maksavat itsensä takaisin lapsen hyvinä yöunina.
Lue myös: 10 keinoa: Näin saat lapsen nukkumaan
2. Toistuvat arkirutiinit
Lapset rakastavat rutiineja. He haluavat käyttää aina lempilusikkaansa ja pukea vaatteet tietyllä tavalla. Lapsen rituaalit voivat tuskastuttaa aikuista, jos ne viivyttävät lähtöä kiireisinä päivinä.
Ilman rutiineja lapsi ei kuitenkaan opi sietämään muutoksia. Toistuvat tavat luovat lapsen elämään turvallisuutta, jonka ansiosta hän uskaltautuu mukavuusrajojensa ulkopuolelle. Rutiinit opettavat lapselle myös ennakointia ja huolellisuutta.
Arkiset rituaalit ovat usein rakkaimpia lapsuusmuistojamme. Jo niiden ajatteleminen saa aikaan hyvän olon. Muistele omia suloisen höpsöjä tapojasi ja alat ymmärtää lapsesi rutiineja.
3. Ääneen lukeminen
Lastenkirjoihin keskittyminen on joskus vaikeaa aikuisille. Valitsemme iltasaduksi lyhyen tarinan ja hypimme mielestämme tylsien kohtien yli.
Lukuhetkistä ei kuitenkaan kannata luistaa. Sadut vahvistavat lapsen itsetuntoaan, kun tarinan päähenkilö voittaa vaikeudet ja oppii, ettei sängyn alla ole mörköä, vaan rapisteleva koira.
Hyvät sadut kehittävät lapsen mielikuvitusta ja opettavat hänelle moraalia. Myös lapsen tunnepurkaukset voivat tasoittua, kun jännittävät asiat käydään yhdessä läpi tarinan avulla.
Lue myös: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle
4. Yhdessä leikkiminen
Osa aikuisista tuskailee, kun lapsi pyytää heitä leikkimään, sillä mielikuvitusjuttuihin voi aikuisen olla vaikea eläytyä. Olisi helpompaa käskeä lasta touhuamaan itsekseen ja hipsiä takaisin tietokoneelle.
Leikkiin kutsuminen on kuitenkin lapsen kunnianosoitus vanhemmalle. Lapsi päästää aikuisen itse luomaansa maailmaan, joka on hänelle tärkeä ja todellinen. Lapsi kertoo usein itsestään leikin kautta enemmän kuin hän osaa ilmaista sanallisesti. Leikki voi paljastaa lapsen pelot, ja onnellisesti päättyvä leikki on yksi keino voittaa ne.
Leikki on myös lapsen tapa harjoitella vuorovaikutusta. Leikkeihin kannattaa osallistua, jotta näet, miten lapsi toimii ryhmässä, suhtautuu jakamiseen ja ratkoo ristiriidat.
5. Askartelu ja omat tärkeät tavarat
Kun lapsi tuo kotiin päiväkodissa taiteilemansa kuvan, vanhempi voi huokaista. Seinät on jo tilkitty piirustuksilla, ja lapsen huone pursuilee paperia.
Lapselle askartelu on kuitenkin suuren ponnistelun tulos. Hän on ylpeä saavutuksestaan, ja vanhemman kehut vahvistavat hänen itsetuntoaan. Vaikka piirros näyttäisi sotkulta, älä heitä luomusta roskiin lapsen nähden. Mieti, miltä itsestäsi tuntuisi, jos vaivalla tekemäsi työ mitätöitäisiin julkisesti.
Suhtaudu myös lapsen keräilyharrastuksiin kiinnostuneesti ja kunnioittavasti. Hän näkee kivissä ja kävyissä kauneutta, jonka aikuiset ohittavat. Lisäksi lapsi rakentaa tavaroiden avulla omaa reviiriään, johon hänellä on oikeus.
Jos aarrekokoelma paisuu liikaa, sopikaa tavaran karsimisesta yhdessä, mutta älä heitä palaa lapsen maailmasta roskiin salaa. Parhaat piirrokset voi skannata ja tallettaa sähköisesti.
6. Kysely ja juttelu
Miksi kissa ei lennä? Arvaa, mitä Aada sanoi Samuelille? Kysymystulva on loputon, ja jutustelu tuntuu kiihtyvän silloin, kun aikuinen on väsynyt tai yrittää keskittyä johonkin.
Kysely on kuitenkin hyvä merkki, joka kertoo, että lapsen kognitiiviset taidot kehittyvät normaalisti. Hän havainnoi ympäristöään, ymmärtää tietämyksensä rajat ja laajentaa niitä kyselemällä. Kysely myös osoittaa, että vanhempi on auktoriteetti, johon lapsi luottaa.
Päivän tapahtumista kertominen on lapselle yhtä tärkeää kuin aikuisille. Lapset haluavat jakaa ilonsa ja ratkoa vaikeat asiat maailman taitavimman ihmisen, oman vanhempansa kanssa. Papatuksesta kannattaa siis olla hyvillään, sillä se on lapsen tapa ilmaista kiintymystään.
Jos lapsi juttelee huonolla hetkellä, sano, ettet voi vastata nyt, mutta voitte palata asiaan myöhemmin. Älä ärähdä, että hänen kysymyksensä ovat typeriä ja juttelunsa rasittavaa.
Lue myös: Mihin paha mieli menee? Miten vastaisit näihin lasten filosofisiin kysymyksiin?
Lähteet: Aha Parenting, Lifehack, NCBI, New Age Pregnancy, Parenting and Child Health, Psych Central, Psychology Today
Jaa oma kokemuksesi