Lapsen kehitys 26.01.2016 Päivitetty 10.08.2021

Näin helpotat lapsen kasvukipuja joogan avulla

Lasten jooga on turvallinen keino koittaa helpottaa kasvukipuja jo kolmevuotiaasta lähtien. Helpot liikkeet venyttävät kipeitä alueita lempeästi, ja rauhoittuminen yhdessä aikuisen kanssa vie ajatukset pois kivusta.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Pekka Holmström/Otavamedia

Pukeutukaa rentoihin, joustaviin vaatteisiin ja asettakaa lattialle jooga- tai jumppamatto tai muu pehmuste.

Pysykää liikkeissä viiden rauhallisen hengityksen ajan tai tehkää pientä edestakaisin liikettä. Rauhallinen, syvä hengitys rentouttaa ja rauhoittaa hermostoa ja voi viedä huomion pois kivusta. Kokeilkaa, pystyttekö hengityksellä liikuttamaan napaa ylös ja alas hengityksen tahdissa.

Lue myös: 4 keinoa – näin kannustat lasta liikkumaan

Simpukka

simpukka

Käpertykää lattialle jalkojen päälle ja laskekaa otsat alustaan. Antakaa käsien laskeutua rennoiksi joko jalkojen viereen tai pään eteen. Kasvukivut tuntuvat useimmiten säären etuosassa. Tämä liike tuo painetta säären alueelle ja vilkastuttaa sidekudoksen ja lihaksen aineenvaihduntaa. Alustaan painautuva otsa rauhoittaa ja tuo turvallisuuden tunnetta.

Keinutuoli

keinutuoli

Nouskaa simpukka-asennosta polvillenne ja keinahtakaa taakse käsien varaan, niin että jalkapöytä pysyy lattiassa, mutta polvet nousevat ilmaan. Pysykää tässä tai keinutelkaa edestakaisin polvia kohti lattiaa ja taas ylös. Liike venyttää jalkapöytiä, nilkkoja ja säären etuosaa. Lapsi voi ottaa pehmolelun syliin mukaan keinumaan.

Lue myös: Miksi poika ei saisi harrastaa balettia?

Alaspäin katsova koira

alaspäin katsova koira alaspäin katsova koira 2

Nostakaa peput kohti kattoa kädet ja jalat lattiassa. Antakaa pään roikkua rentoa käsien välissä. Liike venyttää kehon takapuolta, nilkkoja ja jalkapohjia. Jalkojen takaosan aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat. Pää alaspäin oleminen sekä rauhoittaa että virkistää. Halutessanne voitte tehostaa liikettä nostamalla jalat vuorotellen ylös.

Lue myös: Lapsen motorinen kehitys eri vaiheissa

Selällään makaava koppakuoriainen

selällään makaava koppakuoriainen

Asettukaa selällenne ja nostakaa kädet ja jalat kohti kattoa. Ravistelkaa raajoja rennosti ja mahdollisimman nopeasti. Värähtely kulkeutuu lihaskudoksiin, mikä vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä rentouttaa lihaksia.

Tassut kohti taivasta

tassut kohti taivasta

Asettukaa lattialle selinmakuulle ja nostakaa jalat ylös seinää vasten. Vaihtoehtoisesti voitte asettaa tyynyt peppujen alle ja nostaa jalat ylös. Liike vie verenkierrollista painetta pois jaloista.

Lohikäärme

lohikäärme 1 lohikäärme

Tätä liikettä voi kokeilla isomman lapsen kanssa. Asettakaa toinen jalka eteen 90 asteen kulmaan ja toinen taakse polvi lattiassa. Ottakaa etummaisen jalan puoleisella kädellä tukea lattiasta. Napatkaa toisella kädellä kiinni takimmaisen jalan jalkapohjasta. Liike vilkastuttaa koko vartalon etuosan aineenvaihduntaa ja voi helpottaa säären etuosan kipuja.

Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lapsen harrastuksista

Meritähti

meritähti meritähti 2

Lapsi asettuu lattialle selälleen kädet ja jalat levällään ja silmät kiinni. Pue lapselle pitkävartiset villasukat tai säärystimet tai peitä lapsen jalat viltillä tai lämmitetyllä kaurapussilla.

Sivele rauhallisin vedoin lapsen vartaloa päälaelta lähtien kohti raajoja aina varpaisiin ja sormenpäihin asti. Paina kädellä kevyesti sivellessäsi. Kehota lasta seuraamaan mielessään kätesi kulkua.

Voit ravistella ja painella kevyesti erityisen kipeitä alueita, kuten säären etuosia ja pohkeita. Aikuisen kosketus rentouttaa ja vie ajatukset muualle. Halutessanne voitte yhdessä kuvitella eri värejä, joilla raajat maalataan.

Lue myös: 10 keinoa: Näin saat lapsen nukkumaan

Vinkit antoi joogaohjaaja Susanne Ropponen Yoogaiasta. Kuvissa esiintyy myös Susannen 9-vuotias tytär Pinja.

Ilmainen kokeilujakso Kaksplussan lukijoille

Yoogaia on Suomessa kehitetty nettipalvelu, jonka valikoimassa on jooga-, pilates-, syvävenyttely- ja kahvakuulatunteja sekä livetunteina että tallenteina.

Koodilla KAKSPLUS saat 14 vuorokauden ilmaisen kokeilun palveluun. Koodi on vain uusille käyttäjille, ja sen voi lunastaa aloittamalla ilmaisen kokeilun netin kautta. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään koodia.

Lue myös:

Voiko lapsen kanssa joogata? Testissä netin muksujoogatunti

Video: Jumppaa lantionpohjan lihaksia vauvan kanssa

Vauvan äiti – tämän 4 minuutin Tabata-treenin ehdit tehdä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X