Lapsen kehitys 28.11.2015 Päivitetty 16.05.2023

Näin lapsen sukupuoli-identiteetti kehittyy

Sukupuoliroolit sekä sekoittuvat että vahvistuvat kolmen ikävuoden kohdalla. Leikki-iässä tytöt ja pojat löytävät omat ryhmänsä ja pitävät niistä tiukasti kiinni. Leikit eriytyvät, mutta rooleja voi vielä vaihdella.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
123RF

Kolmivuotiaalla tytöllä on kaapissa kymmenen värikästä paitaa, mutta jokin vastustamaton voima vetää häntä juuri sitä ainoaa vaaleanpunaista kohti. Sitä voimaa kutsutaan sukupuoli-identiteetin kehitykseksi, eikä viehtymys vaaleanpunaiseen ole lainkaan geeneissä.

– Kolmevuotiaana lapset alkavat vetäytyä poikien ja tyttöjen ryhmiin, ja vaaleanpunainen on tyttöyden merkki, kasvatustieteen professori Soili Keskinen sanoo.

Lue myös: Lasten suusta – lue pahimmat möläytykset

Sukupuolen ulkoiset merkit tärkeitä lapselle

Minuuttaan etsiessään lapset turvautuvat ulkoisiin merkkeihin suunnannäyttäjinä. Ikävuosina 3–6 lapsi onkin ehdoton: hametta pitävät tytöt, autopaidat ovat poikien juttu.

Merkkien avulla lapsi hahmottaa identiteettiään ja tekee sitä näkyväksi – tämä on muutenkin ”kato, äiti, kato, isi” -ikää.

Lue myös: Kumpi on parempi, päivähoito vai kotihoito?

Yhtä tiukkaa on jako tyttöjen ja poikien leluihin, sillä kun viisivuotiaita lapsia on kehotettu hakemaan lelukasasta mieleinen lelu, tytöt ovat valinneet lähes poikkeuksetta tyttömäisiä leluja, pojat taas pojille suunnattuja.

Lapsi ymmärtää sukupuolensa pysyvyyden

Toisaalta leikki-ikäiset ymmärtävät jo sukupuolen pysyvyyden ja jatkuvuuden. Vaikka poika leikkisi hienoa rouvaa mekko ja korkkarit yllään, hän tietää, että sukupuoli ei muutu ulkoisten merkkien myötä.

Lapsi myös alkaa ymmärtää, että sukupuoli on pysyvä ja jatkuva: jos hän on syntynyt tytöksi tai pojaksi, hän pysyy sellaisena myös aikuisena.

Lue myös: Avoin kirje uhmaikäiselle

Viimeistään viiden-kuuden ikäisillä lapsilla leikit alkavat eriytyä: poikien leikit tapahtuvat usein isommalla joukolla, ja niihin liittyy paljon kilpailullisia ja hierarkkisia elementtejä.

Lapsen pitää saada kokeilla monia rooleja

Toiminnallisuus ja uhoaminen kuuluvat poikien leikkiin: suosittuja ovat vaikkapa agentti- ja rosvo ja poliisi -leikit. Rekvisiittana ovat miekat tai muut aseet, ja jos asetta ei omasta takaa ole, se tehdään vaikka puupalikasta.

Lue myös: Näin lapsi oppii lukemaan

Tytöt puolestaan kehittelevät roolileikkejä, kuten koti-, kauppa- tai lääkärileikkejä, ja usein leikkiin mahtuu vain kaksi tai kolme lasta kerrallaan. Tytöille on tyypillistä lukea toistensa ilmeistä leikin kuluessa ja muuttaa toimintaansa leikkitovereiden eleiden ohjaamana.

Tosin kyllä roolit vielä sekoittuvatkin, ja esimerkiksi eri sukupuolta olevat sisarukset leikkivät sekä ”tyttöjen” että ”poikien” leikkejä.

Ihannetilanteessa lapsi onkin leikki-ikäisenä vielä sen verran vapaa ympäristön asettamista roolipaineista, että hän voi kivuttomasti hypätä kokeilemaan toisenkin sukupuolen rooleja. Leikin maailmassa kaikki on mahdollista.

Lue myös: Leikki-iän ihmeet

Älä naura lapsen leikeille

– Poikien mekkokokeilut tai tyttöjen miekkailut pitäisi aikuisten puolelta hyväksyä, sillä kokeilujen kautta lapsi oppii eläytymään, mitä tuntuisi olla toinen, Soili Keskinen sanoo.

– Jos lapselle huomautetaan tai naureskellaan, että leikki on jotenkin vääränlaista, luodaan liian ehdotonta sukupuolikäsitystä.

Keskinen muistuttaa, että aina on myös herkkiä poikia ja rajuja tyttöjä, eikä lasta saa patistaa puuhiin, jotka eivät hänestä tunnu luontevilta.

Lapsen leikkiin pitää suhtautua arvostavasti: vaikka pikkumies äidin helmissä ja huulipunassa saattaa näyttää hassulta, lapselle ei saa nauraa pilkallisesti, jotta oman identiteetin etsimiseen ei liity häpeän tunne.

Lue myös: Näin kerrot lapselle seksistä

Koti antaa mallin sukupuolirooleille

Oman ja toisen sukupuolen arvostus lähtee vanhempien esimerkistä. Kun sekä äiti että isä arvostavat itseään ja omia piirteitään ja kunnioittavat myös kumppaninsa ominaisuuksia, lapsi saa vahvistusta sekä omalle sukupuoli-identiteetilleen että toisenlaisuuden hyväksyntään.

Siksi sekä naisella että miehellä pitäisi perheessä olla tilaa omille kiinnostuksen kohteilleen ilman, että niitä jollain tavalla väheksytään.

Sama koskee perheitä, joissa on kaksi äitiä tai kaksi isää: vanhempien antama esimerkki monenlaisuuden hyväksymisestä on paljon tärkeämpää kuin jäykkä sukupuoliroolikasvatus.

Keskustele: Poika tyttöjen vaatteissa

Kerro rehellisesti sukupuolten välisistä eroista

Leikki-ikäiset saattavat ihastua tulisesti vastakkaista sukupuolta olevaan vanhempaan ja haluavat miellyttää tätä. Kun lapsi kiinnostuu sukupuolten välisistä eroista, niistä kannattaa puhua avoimesti ja rehellisesti, kuitenkin lapsentasoisesti.

Tytölle voi kertoa, että hänellä on vatsassaan pieni pussi, jossa joskus voi kasvaa vauva, ja pojan on hyvä tietää, että hän kantaa aikuisena pippelinsiemeniä, joista lapsi saa alkunsa.

Lue myös: Milloin lasten kannattaa aloittaa harrastukset?

Sukupuolten välisen eron tiedostaminen ja sisäistäminen voi silti aiheuttaa lapselle myös luopumisen tuskaa: hän joutuu myöntämään, että tietyt asiat eivät koskaan ole hänelle mahdollisia.

Siksi onkin tärkeää kertoa ja teoin osoittaa, että sekä äiti että isä voivat olla lapselle tarpeellisia ja hoivaavia, huolehtivia vanhempia.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X