Lapsen kehitys 22.02.2016 Päivitetty 17.11.2021

Onko lapsesi itsepäinen? Tämän takia se voi olla hyvä piirre

Menetätkö hermosi lapsen kanssa, joka itsepintaisesti pistää vastaan joka asiassa? Vedä syvään henkeä ja lue, miten menestyksekäs tulevaisuus itsepäisellä lapsellasi voi olla edessä.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
123RF

Seuraavan kerran, kun mielesi tekisi räjähtää lapselle, joka hyppii sohvalla toistuvista kielloista huolimatta, ota uudenlainen näkökulma tilanteeseen. American Psychological Associationin tutkimuksen mukaan itsepäiset lapset nimittäin tulevat tienaamaan todennäköisesti enemmän kuin mukautuvaisemmat toverinsa.

Lue lisää: Kun uhmaikäinen raivoaa – 10 kiperää tilannetta ja ratkaisua

Vuosikymmenten seuranta

Tutkimuksessa seurattiin 700 lasta yhdeksänvuotiaista nelikymppisiksi asti. Tutkimus aloitettiin perehtymällä lasten luonteenpiirteisiin, ja kolmen vuosikymmenen kuluttua palattiin toteamaan, miten lapset olivat menestyneet elämässä.

Lue myös: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa – 7 vinkkiä

Kovapäät ovat kilpailuhenkisiä

Kaikkein eniten tienasivat ne, jotka lapsena viittasivat kintaalla niin säännöille kuin vanhemmilleenkin. Tutkijat ovat arvelleet, että kovapäiset lapset saattavat olla kilpailuhenkisempiä koulussa, mikä voi johtaa parempiin arvosanoihin.

Aikuisena vahvatahtoiset yksilöt ovat todennäköisesti uskaliaampia vaatimaan parempaa palkkaa – silläkin uhalla, että kollegat jäävät jalkoihin. Menestyksen tavoittelulla voi siis olla myös ikävä kääntöpuoli.

Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa? Perheterapeutti neuvoo

Myös älykkyys vie pitkälle

Pelkkä kova pää ei kuitenkaan yksistään takaa menestystä elämässä. Tutkimuksen mukaan myös älykkyys ja varakkaat vanhemmat ennustavat menestystä.

Meitä tavallisia tallaajia voi lohduttaa tieto, että jo pelkästään vanhempien rakkauden voimalla lapsi pääsee varmasti pitkälle.

Lue myös:
Tunnista lapsesi temperamentti, ja ymmärrät häntä paremmin
Pomottava lapsi? Tämän takia se voi olla hyvä piirre
Miten saada lapsi tottelemaan? Asiantuntija neuvoo

Lähde: Inc.com

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X