Lapsen kehitys 02.08.2020 Päivitetty 05.11.2020

Näin lapsen persoonallisuus kehittyy: 1-vuotias on ennen muuta utelias, 2-vuotiaana hurmuri ja 3-vuotiaana peili kaverilleen

Lapsen persoonallisuus kehittyy eri ikävaiheissa aaltoillen. Lue, millaista kehitystä lapsellesi on tänä vuonna tiedossa ja varaudu iloisiin yllätyksiin!

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Pienelläkin lapsensa on omanlaisensa persoonallisuus. 1-vuotias on ohittanut vauva-ajan, oppinut liikkumaan ja laajentanut reviirinsä suuremmaksi kuin vielä koskaan. Myös mielen tasolla.

– Hän osoittaa kiinnostusta ulkomaailmaa kohtaan aktiivisesti. Vuoden ikäinen pystyy kävelemällä tai konttaamalla helpommin tutkimaan ympäristöään. Siitä huolimatta hän haluaa palata mahdollisimman nopeasti vanhempansa, tai lähimmän hoitajan luokse tankkaamaan läheisyyttä, kertoo sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki.

Miten aktiivinen, uusiin tilanteisiin sopeutuva ja helposti ärtyvä lapsi on – se on hänessä läsnä syntymästä saakka.

Yksivuotias saattaa edelleen pelästyä samanlaisia asioita kuin vauvana. Yhtäkkiset voimakkaat äänet tai yllättävät tapahtumat voivat säikäyttää rajuun itkukohtaukseen vielä vuoden ikäisen samalla tavoin kuin nollavuotiaana.

Lue koko juttu 1-vuotiaan persoonallisuuden kehityksestä:

Vaikka kaksivuotias ei kenties olisi se kaikkein tehokkain apuri, vanhemman askareisiin osallistuminen on monesti hauskinta mitä lapsi tietää. Kaksivuotissynttärin liepeillä perheeseen ilmestyy avulias hurmuri.

Olisi tärkeää, että vanhempi jaksaisi ottaa lapsen mukaan arjen askareisiin ja antaa hänelle siitä rohkaisevaa palautetta.

Blogi: Päivä 2-vuotiaan äitinä – ”Kaikki tämä on sitä, mistä olen tavallaan aina unelmoinut”

Kaksivuotiaan persoonallisuuden kehitystä leimaa samalla tahtoikä, joka on tärkeä vaihe. Sen tarkoitus on opetella ilmaisemaan omia haluja ja tarpeita, joita on nyt monimuotoisemmin kuin pikkutaaperona.

Toisilla tahtoikä menee ohi huomaamattomammin, kun toisilla on näkyvämpiä oman tahdon ilmaisuja. Aikuisen hankalaksi hommaksi jää näyttää, miten tunteitaan on sallittua ilmaista.

Lue koko juttu 2-vuotiaan persoonallisuuden kehityksestä:

3-vuotiaana suloinen höpöttäjä löytää toden teolla kielen kantansa. Hän nauttii siitä, että saa tehdä asioita itsenäisesti – ja kehittää myös kertomuksia aivan omasta päästään.

Kolmevuotias on jo selkeämmin tietoinen siitä, kuka hän on. Tässä iässä lapsi alkaa usein käyttää itsestään minä-pronominia. Samalla hän aikaa kaivata ikätovereita.

Sosiaalisia tilanteita toki vasta harjoitellaan, joten erimielisyyksiä on samanikäisessä seurassa luvassa.

Kolmevuotias voi olla paitsi ihanan omatoiminen, myös uskomattoman itsepäinen persoonallisuus. Silloin ongelmia saattaa syntyä esimerkiksi aamuisin, kun olisi päästävä liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Lapsella onkin aivan oma käsityksensä siitä, miten asioiden pitäisi hoitua.

Lue koko juttu 3-vuotiaan persoonallisuuden kehityksestä:

Lue myös: Leikkejä lapsille 0-, 1- ja 2-vuotiaana – nämä puuhat kehittävät perheen pienintä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X