Lapsen kehitys 10.04.2024

Reilu vuoden ikäisen taaperon vauhti vain kasvaa – tällainen lapsi on vuoden ja yhden kuukauden iässä

Vuoden ja yhden kuukauden ikäinen lapsi on on vauhdikas vipeltäjä, joka tarvitsee edelleen runsaasti vanhempansa läheisyyttä.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Vauvasi on nyt taapero! Yhden vuoden ja yhden kuukauden ikäinen lapsi ei ole enää vauva, vaan häntä voi jo kutsua taaperoksi.

Yleensä taaperoiksi määritellään noin 1–2-vuotiaat lapset. Taapero-nimitys kuvaa osuvasti lasta, joka vasta opettelee kävelemään ja liikkumaan itsenäisesti.

Taaperoikä on vauhdikasta aikaa. Tässä iässä lapsi ja vanhempi kokevat monia muutoksia ja arki saattaa muuttua huomattavastikin. Kehitystä tapahtuu kotona, mutta esimerkiksi myös päivähoito tulee monilla perheillä ajankohtaiseksi.

Lue lisää: Minkä ikäinen on taapero? 5 merkkiä, joista tunnistat taaperoikäisen

Taaperon fyysinen kehitys | Askelia ja kävelyä

Vuoden ja yhden kuukauden ikäisenä vauhti vain kasvaa. Keskimäärin lapsi oppii kävelemään yleensä noin vuoden ikäisenä, mutta kaikki oppivat omassa tahdissaan.

Liikkuminen mahdollistaa oman reviirin laajentamisen, mutta samaan aikaan taapero tarvitsee vanhempaansa yhtä paljon kuin ennenkin. Hän osoittaa aktiivisesti kiinnostusta ympäröivää maailmaa kohtaan, mutta tankkaa myös edelleen lähimmältä hoitajaltaan säännöllisesti läheisyyttä.

Kun askelia alkaa kertymään, asia kannattaa ottaa huomioon myös kotona. Kodista kannattaa yrittää tehdä mahdollisimman turvallinen esimerkiksi peittämällä terävät kulmat, laittamalla mattojen alle liukuesteet ja lapselle jalkaan jarrusukat.

Lue myös: 1-vuotias on maailmanvalloittaja, jolla on loputon usko kykyihinsä

1v1kk ikäisen lapsen uni | Omaan sänkyyn nukkumaan

Jos olette tähän asti nukkuneet perhepedissä, voi lasta vuoden ja yhden kuukauden iässä alkaa opettamaan nukkumaan omassa sängyssä, jos se tuntuu tässä vaiheessa ajankohtaiselta. Se, milloin lapsi opetetaan nukkumaan omassa sängyssään, vaihtelee perhekohtaisesti, eikä sille ole oikeastaan tiettyä oikeaa aikaa.

Lapsen siirtäminen omaan sänkyyn nukkumaan saattaa olla vaikeaa tiettyinä ajanjaksoina. Kun lapsi oppii paljon uusia asioita, lisää se levottomuuksia myös unissa. Tällöin uuden nukkumajärjestelyn oppiminen voi olla haastavampaa.

Siirto omaan sänkyyn saattaa kuitenkin helpottaa sekä lapsen että aikuisen nukkumista. Rauhallisempi ympäristö parantaa usein lopulta molempien unen laatua.

Lapsen ravinto | Imetystä voi hyvin halutessaan jatkaa

Suomalaisia suositellaan täysimettämään lasta vähintään kuuden kuukauden ikäiseksi ja sen jälkeen jatkamaan osittaista imetystä siihen asti, kun lapsi on vuoden ikäinen.

Pitkäkestoisella imetyksellä on paljon terveyshyötyjä, jotka kannattaa ottaa huomioon kun harkitsee imetyksen lopettamista.

Imetys vähentää esimerkiksi lapsen riskiä ylipainoon sekä tyypin 2 diabetekseen. Lisäksi se vahvistaa immuunipuolustusta ja pienentää lapsen infektiosairastavuutta. Lapsen sairastaessa rintaruokinta antaa hänelle lohtua, ravintoaineita sekä nestettä ja lievittää kipuja.

Imetyksestä hyötyy lapsen lisäksi myös imettäjä: jokainen imetetty vuosi vähentää rintasyövän riskiä jopa neljä prosenttia. Imetys vähentää myös riskiä esimerkiksi gynekologisiin syöpiin, tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Jos imettäjästä siltä tuntuu, voi taaperon imettämistä siis hyvin jatkaa! Toisaalta taaperoikäisen lapsen imetyksen lopettaminen voi sujua helpostikin, jos ajankohta on sopiva.

Lue lisää: Kaksplussan imetyskysely: Yli 50 % imettää taaperoikään saakka

Vanhemmuus ja perhe | Meneekö lapsi päivähoitoon?

Kun lapsi on yli vuoden ikäinen, monet vanhemmat pohtivat sopivaa päivähoidon aloittamisikää. Keskimäärin suomalaislapsi aloittaa varhaiskasvatuksen 1,5–2-vuotiaana, mutta osa lapsista menee hoitoon jo noin vuoden iässä.

Päivähoidon aloitus on perheessä suuri asia, koska lapsen arkeen tulee mukaan uusia lapsia sekä aikuisia. Samalla lapsen vanhempansa kanssa viettämä aika vähenee. On aivan normaalia, että päivähoidon aloitus voi herättää vanhemmissa sekä positiivisia että negatiivisia tunteita.

On hyvä muistaa, että vanhemman hoidon rinnalla hyvin järjestetty, laadukas varhaiskasvatus tukee lapsen kehitystä. Usein taapero on tässä iässä hyvin utelias ja kiinnostunut toisista lapsista, mikä voi tehdä päivähoidon aloittamisesta hyvinkin mielekästä.

Päivähoidon aloitus on suuri muutos myös lapselle ja siksi on luonnollista, että hän reagoi uuteen tilanteeseen. Uuteen elämänvaiheeseen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi lapsen temperamentti. Vanhemman on hyvä muistaa, että myös lapsi tarvitsee aikaa uuteen tottumiseen.

Lue lisää: Kumpi on lapselle parempi: päiväkoti vai kotihoito?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X