Lapsen kehitys 17.08.2023

Suomalaistutkimus sai selville, mitkä kolme asiaa edistävät lapsen päättelykykyä

Liikunnan tiedetään olevan hyväksi, mutta päättelykyvyn kannalta havaittiin ero omatoimisen ja ohjatun liikkumisen välillä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Terveellinen ruokavalio, lukeminen sekä liikunnan harrastaminen urheiluseurassa parantavat lasten päättelykykyä alakoulun ensimmäisillä luokilla. Tieto selviää Itä-Suomen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Kaksivuotisen seurannan aikana tuli ilmi, että terveellisemmin syövillä lapsilla päättelykyky kehittyi enemmän kuin muilla lapsilla.

– Erityisesti parempi ruokavalion kokonaislaatu, mutta myös vähäinen punaisen lihan syöminen ja runsaampi vähärasvaisten maitotuotteiden käyttö, olivat yhteydessä parempaan päättelykykyyn, kertoo väitöskirjatutkija Sehrish Naveed yliopiston julkaisemassa tiedotteessa.

Myös liikunnan harrastaminen urheiluseurassa sekä lukeminen olivat yhteydessä parempaan päättelykykyyn. Vastaavasti runsas tietokoneen käyttö ja omatoiminen liikunta olivat yhteydessä heikompaan päättelykykyyn.

Ruutuajalla, koulumatka- tai välituntiliikunnalla tai liikunnan kuormittavuudella ei kuitenkaan ollut yhteyttä päättelykyvyn muutoksiin.

Dosentti Eero Haapala toteaa tiedotteessa, että kasvavien lasten elämässä ravitsemus ja liikunta ovat vain yksi elintapoihin ja päättelykykyyn vaikuttava tekijä.

–  Tutkimuksemme perusteella terveelliseen ruokavalioon panostaminen sekä lukuharrastukseen kannustaminen kuitenkin kehittää lasten päättelykykyä. Lisäksi erityisesti urheiluseurassa liikkumisella näyttää olevan päättelykykyä tukeva vaikutus.

Lue myös: Tällaista liikuntaa kannattaa harrastaa – Yllättävä yhteys koulumenestykseen

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimus perustuu Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) eli Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen aineistoon.

Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että tässä PANIC-tutkimuksen osatutkimuksessa tarkasteltiin kaksivuotisen ravitsemus- ja liikuntaintervention vaikutusta kognitioon 397 suomalaisella alakouluikäisellä lapsella. Sen ohella tutkittiin ravitsemuksen, liikunnan ja paikoillaanolon yhteyksiä päättelykykyyn kahden vuoden seurannan aikana.

Analyyseissa otettiin huomioon myös vanhempien koulutus ja tulotaso sekä lasten rasvaprosentti ja kypsyysaste.

Tutkimus julkaistiin  Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports tiedelehdessä.

Lue myös: Uutta tietoa lapsen numeeristen ja kielellisten taitojen kehityksestä – 3 asiaa, jotka vaikuttavat lapsen oppimiseen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X