Lapsen kehitys 03.07.2017 Päivitetty 26.06.2023

Uimapukusääntö ja 3 muuta yksinkertaista turvataitoa – opeta nämä jo pikkulapselle

Pienten lasten seksuaalikasvatus on kehon osien nimeämistä sekä käytössääntöjen ja yksinkertaisten turvataitojen opettamista. Opeta lapselle ainakin uimapukusääntö: uimapuvun alle jäävät alueet ovat lapsen omia, eikä kukaan saa koskea niitä ilman hänen lupaansa.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock
4 kommenttia

Kerro leikki-ikäiselle lapselle ainakin nämä kehoon liittyvät asiat:

1. Anna nimet kehon eri osille

Kerro lapselle kehon kaikista osista ja opeta sanat, joilla eri osia kutsutaan. Näin lapsi oppii puhumaan kehostaan ja osaa käyttää sopivia nimiä kehonsa eri osista. Jos vanhemmat eivät kehtaa puhua myös pimpistä ja pippelistä, niin joku muu kyllä puhuu.

Tavoitteena olisi, että lapsi oppisi, että kaikki kehon osat ovat yhtä hyviä, ja että on tärkeää arvostaa ja hoitaa omaa kehoaan.

Lapselle on hyvä kertoa, että kaikenlaiset kehot ovat yhtä hyviä.

2. Muistuta uimapukusäännöstä

Kerro lapselle, että uimapuvun alla olevat kehon osat ovat lapsen omia alueita, ja lapsi saa määrätä niistä itse. Kukaan ei saa koskea uimapuvun alla olevia paikkoja, katsoa niitä tai puhua niistä ilman lapsen lupaa. Lapsen kanssa voi tutustua uimapukusääntöön vaikkapa piirtämällä.

Lapsen tulisi osata erottaa kehon yksityiset alueet, joita ei tarvitse näyttää kenellekään, jos ei halua. Näin lapsi oppii, että kehossa on erityisiä, yksityisiä ja arvokkaita paikkoja, joita ei näytetä kaikille.

Keskustele: Minkä ikäinen lapsi voi olla alasti uimarannalla?

3. Opeta lapselle kosketuksen säännöt

Kerro lapselle, millä eri tavoilla toista voi koskettaa ja että toista ihmistä voi koskettaa vain, jos se tuntuu toisen mielestä mukavalta ja sallitulta.
Kosketus ei saa tuntua pahalta kehossa, eikä siitä saa tulla paha mieli. Jokainen tietää itse parhaiten, miltä kosketus tuntuu ja haluaako sitä.

Hyvästä kosketuksesta tulee turvallinen ja hyvä olo, eikä se ole salaisuus. Huono kosketus sen sijaan sattuu, pelottaa tai suututtaa.

Lapsella on valta päättää siitä, kuka koskettaa hänen kehoaan. Toisen ihmisen kehoa pitää aina kunnioittaa, ja kaikilla on oikeus määrätä omasta kehostaan.

4. Kerro kolmen kohdan säännöstä

Opeta lapselle kolmen kohdan sääntö: jos jokin tilanne tai kosketus tuntuu pahalta, lapsen tulisi toimia näin:

Näin lapsi oppii toimimaan oikealla tavalla, jos tilanne on pelottava tai tuntuu pahalta. Lasta suojelee se, että hän oppii hakemaan apua ja puolustamaan itseään.

Väestöliiton asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatoren mukaan edes teini-ikäiset eivät välttämättä osaa suojella tällä tavoin itseään.

Lähde: Väestöliitto

Lue myös: Lue myös: ”Osa lapsista ajattelee, että tätä tapahtuu kaikille” – Grooming on lisääntynyt järkyttävää vauhtia

Lue myös

Kommentit (4)

..liittyykö tämä viikonloppuna tapahtuneeseen videoituun tilanteeseen Helsingistä? Ainakin oletan asiasta tulevan uutista pikapuoliin? Harmi että video on toisen ääriosaston, mutta todiste kuin todiste..

Hei,
kiitos kommentista, emme tiedä tästä videoidusta tilanteesta, joten juttu ei liity siihen. Jutun tavoitteena on turvata pienten lasten koskemattomuutta sekä tukea vanhempia kasvatustyössä & hyvän kehoitsetunnon luomisessa lapsilleen. Toimitus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X