Lapsen kehitys 14.06.2024

Viisi- ja puolivuotias on innokas oppimaan uutta ja kehittää taitojaan päivittäin

Reilu viisivuotias on innokas puuhastelija. Hän oppii joka päivä uusia asioita ja kehittää itseään vanhempiensa avulla.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Tässä iässä lapsi on hyvin kiinnostunut asioista ja oppimisesta. Hän opettelee erottamaan oikeaa ja väärästä ja saattaa innostua jostakin tietystä aiheesta erityisen syvästi. Välillä kiinnostuksenkohteet vaihtuvat lennosta, mutta toisinaan lapsi saattaa jo syventää oppimistaan jostakin asiasta hyvinkin pitkälle.

Kielen kehitys | Viisi- ja puolivuotias hallitsee hurjan määrän sanoja

Viisi- ja puolivuotias lapsi hallitsee yli parituhatta sanaa, osaa käyttää niitä joustavasti ja puhuu ymmärrettävästi ja sujuvasti. Lapsi osaa myös käyttää puheessaan äidinkielensä taivutussääntöjä ja hän hallitsee numeroita. Tässä iässä lapsi saattaa kiinnostua myös kirjoitetusta kielestä – joku on ehkä oppinut jo lukemaankin.

Vaikka kielelliset taidot ovat jo hyvät, lapsi ymmärtää asioita edelleen hyvin konkreettisesti. Sanat kuten mustasukkainen tai sinisilmäinen tarkoittavat hänelle yleensä vain sitä mitä ovat: ihmistä, jolla on siniset silmät tai jalassaan mustat sukat.

Viisivuotiaan muisti | Rutiinit ovat lapselle tärkeitä

Viisi- ja puolivuotiaan lapsen muisti on jo hyvin kehittynyt. Lapsi saattaa muistaa viime vuoden joulun ja edellisen syntymäpäivänsä tapahtumat. Hän myös nauttii juhlahetkien odottamisesta, juhliin liittyvistä perinteistä ja valmistelusta.

Toisaalta rutiinit ovat lapselle edelleen hyvin tärkeitä. Jotta arki on lapsen näkökulmasta helppoa, päiväjärjestyksen olisi hyvä pysyä pääpiirteittäin melko samanlaisena. Kun arki pysyy rytmiltään samana, lapsi pystyy yhdistämään ajan ja tapahtuman toisiinsa ja oppii ennakoimaan yhä paremmin mielessään, mitä seuraavaksi suunnilleen on edessä. Tämä vahvistaa hänen turvallisuudentunnettaan.

Jotkut lapset ovat hyvin tarkkoja siitä, että asiat toistuvat samalla tavalla kuin on totuttu. Jos viikonlopun rytmi on liian erilainen arkipäiviin verrattuna, voi arkeen palaaminen olla joillekin lapsille haastavaa. Silloin arkirytmiä kannattaa pitää mahdollisuuksien mukaan myös viikonloppuisin yllä, jotta nukahtamiset ja syömiset sujuvat helpommin.

Moraalikäsitys kehittyy | Ethän valehtele lapselle

Viisivuotiaana lapsen moraalikäsitys kehittyy harppauksin. Lapsi ymmärtää oikean ja väärän eron ja hakee vanhemmiltaan varmistusta omiin käsityksiinsä. Tässä iässä lapsella on myös selkeä ymmärrys siitä, mikä on reilua ja mikä ei. Lapsi suuttuu ja vaatii hyvitystä, jos kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti.

Lapsen kanssa on hyvä puhua totta, koska valkoisia valheita kuullut lapsi oppii helposti valehtelemaan itsekin. Hän ei myöskään tässä iässä erota toisen säästävää valkoista valhetta totuutta vääristelevästä valheesta. Aikuisen on hyvä muistuttaa lasta vääristä teoista esimerkiksi silloin, jos hän valehtelee tai ottaa toisen tavaroita ilman lupaa. Lapsen täytyy ymmärtää, miksi teko on väärin.

Itsetunto ja taidot | Vaadi lapselta vähemmän

Reilu viisivuotiaan itsetunto on vielä kehittymässä. Tässä iässä lapsi usein vertailee itseään paljon muihin ihmisiin. Jos haluat tukea lapsesi itseluottamuksen kehitystä, muista kiittää yrittämisestä ja onnistumisesta. Kuullessaan kehuja lapsi muodostaa itsestään myönteisemmän kuvan.

Kun epäonnistumisia sattuu, vanhemman tulisi suhtautua niihin myönteisesti ja kannustavasti. Jos lasta moititaan, tuntee hän herkästi itsensä muita huonommaksi. Jatkamaan kannustaminen saa lapsen yrittämään seuraavallakin kerralla parhaansa. Älä kuitenkaan vaadi lapselta liikaa.

Vanhempien on tärkeä opettaa lapselle, että kaikkien tunteiden näyttäminen on sallittua. Lapsen on myös hyvä oppia ymmärtämään, että hän saa olla väsynyt eikä aina tarvitse jaksaa.

Samaan aikaan lapsi alkaa käsittää, että hänellä on oikeus saada hellyyttä ja hoitoa. Jos lapsen tarpeisiin vastataan, hän ymmärtää olevansa tärkeä. Kun lapsi saa vanhemmiltaan läheisyyttä ja myötätuntoa, hän oppii näyttämään niitä muille. Lapsi rohkaistuu myös hakemaan lohtua vanhemmistaan vaikeissa tilanteissa, jos on saanut sitä aikaisemmin.

Unitottumukset | Lapsi opettelee tunnistamaan väsymisen

Rutiinien merkitys on viisivuotiaalle edelleen tärkeä myös nukkumaanmenossa. Omaan sänkyyn meneminen ja iltasadun lukeminen saavat lapsen rauhoittumaan illalla helpommin. Myös kiireetön iltapalahetki ja rento keskustelu vanhemman kanssa tuovat turvallisuudentunnetta ja iloa lapsen elämään.

Vanhempien on hyvä huomioida lapsen jaksaminen ja auttaa häntä tunnistamaan sen vaihteluita. Jos vanhemmat opettavat lasta tunnistamaan väsymyksen merkkejä ja sanoittavat lapselle, milloin hän on väsynyt, hän oppii itse yhdistämään olotilansa väsymykseen. Hiljalleen lapsi ymmärtää, että väsyneenä levätään ja mennään nukkumaan, minkä myötä illat voivat helpottua.

Lähteet: MLL ja BabyCenter

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X