5 faktaa nielurisaleikkauksesta – lääkäri kertoo, milloin kita- tai nielurisojen poisto on tarpeen
Lapsen nielurisaleikkaus tai kitarisan poisto voi tulla aiheelliseksi, jos lapsi sairastaa paljon angiinaa tai risojen koko aiheuttaa ongelmia.
Nielurisojen tai kitarisan poisto lapselta mietityttää? Tässä ovat perustiedot toimenpiteistä.
1. Nielurisojen poisto on yleinen toimenpide
Nielurisaleikkaus eli tonsillektomia on kaikista yleisin korva- nenä ja kurkkutauteihin liittyvä leikkaus. Suomessa leikkauksia tehdään vuosittain lähes 8000 potilaalle, aikuiset ja lapset mukaan lukien.
Nielurisojen poistoja tehdään etenkin lapsille, sillä lapset kärsivät nielurisatulehduksista muita enemmän. Toimenpidettä ei kuitenkaan tehdä aivan pienille lapsille.
– Leikkausta ei tehdä alle kaksivuotiaille, vaan hyvin pienten lasten kohdalla jäädään odottamaan tilanteen kehittymistä, kertoo Péter Csonka, lastentautien erikoisalajohtaja Terveystalosta.
2. Lapsen nielurisaleikkaus: Tässä tilanteessa se voi olla tarpeen
Nielurisojen poisto tulee ajankohtaiseksi useimmiten silloin, jos lapsi sairastaa toistuvia, bakteeriperäisiä nielutulehduksia.
Yleisin nielurisatulehduksen aiheuttaja yli 3-vuotiailla lapsilla on A-streptokokkibakteeri, jonka aiheuttamaa tautia kutsutaan angiinaksi.
Usein 3–4 angiinaa vuodessa pidetään määränä, jolloin leikkaus voisi olla hyödyllinen.
– Paljon angiinoita sairastaneen lapsen nielurisoihin voi jäädä pysyvästi pesimään A-streptokokkia, jolloin angiina aktivoituu aina uudestaan tai kroonistuu, Csonka kertoo.
Nielurisat voivat aiheuttaa lapselle haittaa myös suuren kokonsa takia, jolloin leikkaus on tarpeellinen.
– Kookkaat nielurisat voivat aiheuttaa nielemis- tai hengitysvaikeutta ja nukkuessa jopa hengityskatkoksia. Myös kuorsaaminen voi johtua suurentuneista nielurisoista.
Sen sijaan toistuvat korvatulehdukset eivät tänä päivänä ole enää automaattisesti syy leikkaukselle.
– Leikkaustarvetta arvioidaan aina yksilöllisesti ja lapsen tilanteen mukaan.
Lue myös: Välikorvatulehdus on tauti, jonka useimmat lapset sairastavat taaperoiässä – näin tunnistat oireet
3. Myös lapsen nielurisojen poisto osittain on mahdollista
Useimmiten nielurisat poistetaan kokonaan, mutta myös nielurisojen osapoisto eli tonsillotomia on lapsilla mahdollinen.
Kookkaiden nielurisojen aiheuttamat ongelmat, kuten kuorsaaminen ja uniapneaoireet, voivat poistua jo lapsen nielurisojen kokoa pienentämällä.
Toimenpide on pienempi kuin kokonaan nielurisojen poisto, joten sen jälkeinen kipu on vähäisempää ja myös toipumisaika on lyhyempi.
4. Lapsen kitarisaleikkaus liittyy kuorsaukseen
Lapsen nielurisaleikkaus voidaan tehdä samaan aikaan kuin lapsen kitarisaleikkaus.
Kitarisoja on nielurisoista poiketen vain yksi, ja se sijaitsee nenänielussa. Kitarisan koko voi olla olematon tai jopa luumun kokoinen, ja suurimmillaan kitarisa on leikki-iässä. Aikuisuuteen mennessä kitarisa surkastuu kokonaan pois.
Kitarisa voi aiheuttaa lapsen kuorsaamista, mikä on tavallisin syy kitarisaleikkaukselle. Tapauksissa, joissa kitarisa on hyvin iso, se tukkii nenänielun eikä lapsi pysty hengittämään normaalisti nenänsä kautta.
– Lapsen nenä voi olla tukossa, jolloin lapsi hengittää jatkuvasti suun kautta, ja tämä voi muuttaa jopa leuan kasvua tai purentaa.
Lue myös: Tunnista lapsen uniapnea – se vaikuttaa jopa ulkonäköön ja koulumenestykseen
Jatkuva kuorsaaminen ja suun kautta hengittäminen voivat heikentää lapsen unen laatua ja aiheuttaa hengityskatkoksia, jolloin kitarisan poisto on aiheellista.
5. Toimenpide tehdään päiväkirurgiassa ja lapset toipuvat siitä hyvin
Nielurisojen poisto tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä nukutuksessa suun kautta, ja lähetteen leikkaukseen saa korvalääkäriltä.
Molemmat nielurisat poistetaan samalla kertaa ja tarvittaessa myös kitarisa.
Itse leikkaus kestää noin puoli tuntia, ja useimmiten lapsi pääsee kotiin sairaalasta jo leikkauspäivänä muutaman tunnin seurannan jälkeen.
Leikkaushaava paranee itsestään, mutta toimenpiteen jälkeen nielu voi olla kipeä. Lapsen nielemisarkuutta hoidetaan ohjeiden mukaisesti särkylääkkeillä sekä kylmillä juomilla ja syötävillä.
Leikkauksen jälkeen lapsen on hyvä levätä kotona noin 10 päivän ajan ja välttää fyysistä rasitusta noin kahden viikon ajan.
Lähteet: Terveystalo, Duodecim, Terveyskirjasto, Mehiläinen
Jaa oma kokemuksesi