Angiinaa vai jotain muuta? Nielutulehdus on yleinen syy lääkärissä vierailuun, mutta usein antibiootit eivät auta
Lapsen nielutulehdus voi olla hyvin voimakasoireinen tai vain lievä flunssan seuralainen. Useimmiten sen aiheuttaa virus, johon ei ole hoitoa.
Valittaako lapsi kipeää kurkkua? Nielutulehduksella tarkoitetaan yleisesti nielun alueen tulehdusta, joka oireilee kurkkukipuna. Se liittyy usein lapsen samaan aikaan sairastamaan flunssaan tai influenssaan.
Nielutulehdus vai angiina – mitä eroa niillä on?
Nielutulehduksen aiheuttaa useimmiten jokin flunssavirus. Esimerkiksi alle 5-vuotiailla lapsilla adenovirus aiheuttaa suurimman osan nielutulehduksista, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen Mehiläisestä.
– Karkeasti kaksi kolmasosaa kaikista nielutulehduksista on virusten aiheuttamia.
Flunssavirusten aiheuttama nielutulehdus paranee itsestään, ja siihen liittyvää kurkkukipua voidaan hoitaa kipulääkkeillä, sillä antibiootit eivät siihen tehoa.
Nielurisatulehdus-nimitystä nielun alueen infektiosta käytetään puolestaan silloin, kun erityisesti lapsen nielurisat ovat turvonneet, peitteiset ja punoittavat.
Lue myös: Mikä ihmeen jaksokuume? Mystinen lastentauti paranee nielurisaleikkauksella
Nielu- tai nielurisatulehdus voi olla myös bakteerin aiheuttama. Yleisin niistä on streptokokki A, jolloin tautia kutsutaan nimellä angiina. Myös angiinassa nielurisat ovat usein turvonneet ja niissä näkyy vaaleita peitteitä.
Angiina on yleisempi etenkin 5–15-vuotiailla lapsilla.
– Streptokokkitulehduksia esiintyy harvoin ennen kolmen vuoden ikää, Juutilainen kertoo.
Angiina hoidetaan antibiooteilla. Lapsen hankala kurkkukipu onkin yksi lasten yleisimmistä syistä lääkärillä vierailuun.
– A-streptokokkitulehdusta ei voi tunnistaa pelkkien oireiden perusteella, vaan sen toteamiseksi tarvitaan lääkärissä otettava nielutesti, eli antigeenipikatesti tai bakteeriviljely suusta.
Miten helposti nielutulehdus tarttuu?
Nielutulehdusta aiheuttavat flunssavirukset tarttuvat helposti syljen välityksellä, kuten syljestä käsien kautta tai ilmaan yskittäessä. Myös A-streptokokki tarttuu lähikontaktissa, joten nielutulehduksen leviäminen perhepiirissä tai päiväkodissa lapsesta toiseen on mahdollista.
Käsien pesu on tärkeä keino ehkäistä epidemioita. Streptokokkitartunta voi olla toisinaan myös oireeton, jolloin se voi levitä perhepiirissä tai päivähoidossa osin piilevästi.
Miten tautia hoidetaan kotona – ja milloin lähteä lääkäriin?
Koska nielutulehdus liittyy yleensä flunssaan, voi olon kehittymistä seurata kotona.
Kurkkukipua voi lievittää särkylääkkeiden avulla. Kun kipulääkkeen antaa lapselle noin puoli tuntia ennen ruokailua, syöminenkin on helpompaa. Myös riittävästä juomisesta on pidettävä erityistä huolta, jotta lapsi ei kuivu.
Jos lapsen yleisvointi on kuumeesta huolimatta hyvä, eli hän pystyy nukkumaan ja leikkimään rauhallisesti, paranemista voi seurailla kotona pari päivää.
Lääkäriin on syytä hakeutua näissä tilanteissa:
- kuume on korkea (yli 40 astetta) yli vuorokauden ajan, eivätkä kuumelääkkeet alenna lämpöä
- kurkkukipu on voimakasta, eivätkä särkylääkkeet helpota lapsen oloa
- lapsella on kova kuume ja kurkkukipu, mutta ei muita flunssaoireita
- lapsen puhe puuroutuu
- lapsella on nielemisvaikeuksia, syöminen ja juominen ei onnistu
- lapsella on hengitysvaikeutta tai hengitys rohisee
- lähipiirissä on todettu streptokokkia
Lähteet: Terveyskirjasto, Pikkujätti, Käypä hoito
Jaa oma kokemuksesi