Lapsen terveys 29.01.2024

6 asiaa, joita lääkäri ei ikinä antaisi omien lastensa tehdä – nämä arkiset asiat voivat aiheuttaa hengenvaaran

Päivystyksessä työskentelevä lääkäri näkee aitiopaikalta, millaisilta vaaroilta vanhemmat voisivat lapsiaan suojella hyvin helposti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lääkäri Nina Ruoppa listasi riskitekijöitä, joiden hän on nähnyt johtavan omassa työssään lasten vakaviin loukkaantumisiin ja jopa menehtymisiin.

Ruoppa julkaisi aiheesta vanhemmille suunnatun Tiktok-videon. Osa videolla listatuista asioista keräsi hämmästyneitä kommentteja, joissa pohdittiin esimerkiksi sitä, onko pyöräilykypärä lapselle todella tarpeen.

 – Seuraavat kuusi asiaa ovat olleet täysin itsestäänselvyyksiä minulle itselleni, mutta työssäni olen huomannut, että ne eivät ole sitä kaikille vanhemmille, Ruoppa toteaa Kaksplussalle.

1. Kokonaisia viinirypäleitä lapsen suuhun

Viinirypäle on osuvasti juuri henkitorven kokoinen. Sen lisäksi rypäleessä on sitkeä kuori, ja se laitetaan yleensä suuhun kokonaisena. Rypäle voi joutua henkitorveen, sillä lapsi ei välttämättä saa sitkeää ja liukasta kuorta puraistua niin helposti kuin aikuinen luulisi.

Ruoppa itse pilkkoo lapsilleen viinirypäleet puoliksi.

2. Alle 4-vuotias kasvot menosuuntaan autossa

Lapsen pää on hyvin painava verrattuna muuhun vartaloon. Törmäyksen ei kolaritilanteessa tarvitse edes olla erityisen kova, kun lapsen pää retkahtaa kuolettavasti kasvojen ollessa kohti menosuuntaa auton turvaistuimessa.

Selkä menosuuntaan matkustaessa törmäysvoima ei tee yhtä pahaa jälkeä lapsen niskalle.

 – Kannattaa katsoa esimerkiksi Youtube-törmäystestivideoita siitä, miten lapsen pää käyttäytyy kolaritilanteessa, Ruoppa kehottaa.

Hän muistuttaa myös, että jos lapsi on istuimessa kasvot menosuuntaan toppavaatteissa, hän voi pahimmillaan luiskahtaa törmäyksen aikana vöistä.

Lue myös: Tiesitkö, ettei lasta saisi kuljettaa autossa talvisin näin? Aiheuttaa vaaran

– Omat lapseni matkustavat sujuvasti selkä menosuuntaan, koska ovat siihen tottuneet. Enemmän aikuisilta on kuulunut kauhisteluja siitä, miten lasten jalat mahtuvat olemaan. Ne voivat aivan hyvin olla autossa hieman koukussa ilman, että siitä on lapselle haittaa.

3. Ulkoilu ilman aurinkorasvaa

Ruoppa antaa lastensa mennä vain talvisin ulos ilman aurinkorasvaa. Ihon suojaaminen auringolta on tärkeää jo lapsuudessa, sillä ihosyövän riski on kumulatiivinen, eli se kasvaa vuosien varrella, mitä useammin iho palaa.

4. Pyöräily ilman kypärää

Lapset, kuten aikuisetkin, saattavat kaatua pyörällä, kun sellaista vähiten odottaa. Kypärä suojaa herkkää kalloa iskuilta, joista saattaa selvitä vain säikähdyksellä pään ollessa hyvin suojattuna.

– Lasten liikenne- ja tapaturmakuolleisuus on laskenut dramaattisesti viime vuosikymmeninä, enkä tämän vuoksi pidä perustelusta ”kyllä ennenkin selvittiin hengissä”. Luin juuri tilaston, jossa vuonna 1971 kuolleisuus oli 300 yksilön luokkaa vuodessa, kun taas vuonna 2010 luku oli noin 30, Ruoppa huomauttaa.

5. Uimaan ilman aikuisten valvontaa

Uimataidotonta lasta ei kannata päästä hetkeksikään silmistä, kuuluu Ruopan ja niin myös monien muiden hengenpelastusasiantuntijoiden ohjeistus.

– Silloin, kun lapsi on vedessä, ei pidä katsoa puhelinta tai lukea kirjaa. Hukkuvasta ei kuulu mitään ääntä. Tätä monet eivät ymmärrä.

Hukkuva vajoaa ja yrittää viimeisillä voimilla pitää kasvot veden pinnalla. Hän ei useinkaan jaksa heiluttaa dramaattisesti käsiään, kuten vaikkapa elokuvissa.

Lue myös: Miten erotan, leikkiikö vai hukkuuko lapsi? Näin tunnistaa selvän hätätilanteen

Uimaan Ruoppa päästäisi lapsen ilman valvontaa vasta sitten, kun lapsi on varmasti uimataitoinen ja tietää myös, miten pitää toimia, jos havaitsee esimerkiksi ystävänsä olevan hädässä vedessä.

6. Lapsi tai nuori sähköskuutin kyydissä

Useimmissa päivystyksissä, joissa Ruoppa on työskennellyt, pidetään kirjaa sähköskuuttionnettomuuksista. Niiden määrä on kasvanut rajusti kyseisten kulkupelien yleistymisten myötä.

– Ei tarvitse olla kummoinenkaan käpy, mihin pienirenkainen sähköskuutti tökkää yllättäen. Samasta kävystä saattaisi pyörällä rullata kevyesti yli, mutta sähköskuutilla sellaisen takia saattaa helposti menettää kulkuvälineen hallinnan ja kaatua, Ruoppa kuvailee.

Sähköskuuteilla pystyy ajamaan kovaa vauhtia, vaikka oma motoriikka ei olisi erityisen kehittynyttä. Jotta pyörällä voi tehdä saman, pitää vartalonhallinnan olla kunnossa, eikä voi olla esimerkiksi kovassa humalassa.

Sähköskuutin käyttöön ei myöskään vaadita minkäänlaisia ajo-opastuksia, kuten esimerkiksi mopoihin, joilla ajamiseen on oltava mopokortti suoritettuna.

Useimmat ajavat vuokrattavilla sähköskuuteilla ilman kypärää. Myös lapsia otetaan niiden kyytiin niin, että aikuinen ohjaa ja lapsi seisoo kyydissä.

– Olen nähnyt päivystyksessä sähköskuuteilla syntyneitä erittäin vaikeita pää- ja kasvovammoja.

Onnettomuuksien lisäksi Ruoppaa myös huolettaa se, että ihmiset saattavat ladata sähköskuutteja sisätiloissa. Vakavat akkupalot ovat myös yleistymään päin.

@nibsunibsu Ja lisäisin listaan vielä: syödä kokonaisia viinirypäleitä. Nämä tuntuu itselle ihan itsestäänselviltä asioilta, mutta valitettavasti tämä työ on osoittanut, että eivät ole. #staysafe #lääkäri #ttsuomi #sinullesivusuomi ♬ nhạc nền – AK乂Duty – user57404098798

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X