Lapsen terveys 20.11.2022

Aivotärähdys lapsella ei yleensä aiheuta vakavia seurauksia – näin tunnistat, pitääkö lapsi viedä lääkäriin

Lievän aivotärähdyksen jälkeen lapsi voi leikkiä ja elellä normaalisti, mutta tietyissä tapauksissa on hakeuduttava lääkäriin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Aivotärähdys on hyvin lievä aivovamma, jolla harvoin on vakavia tai pysyviä seuraamuksia. Ikävistä oireista ja hurjasta nimityksestään huolimatta aivotärähdys lapsella on useimmiten vaaraton.

Lapsi voi saada aivotärähdyksen tai sitä vakavamman aivovamman, jos hän kaatuu, putoaa tai muuten lyö päänsä kovaa alustaa vasten.

Lue myös: Mitä tehdä, jos taapero kaatuilee paljon?

Aivotärähdys lapsella – milloin itsehoito riittää?

Aivotärähdyksessä lapsi ei varsinaisesti menetä tajuntaansa. Muistamattomuus vamman jälkeen on alle 10 minuuttia, ja pahoinvointi sekä oksentelu pysyvät kohtuullisina.

Lievä aivotärähdys lapsella ei vaadi hoitoa. Lapsi voi siis leikkiä ja elellä normaalisti. Kuitenkin jos tapaturma sattuu illalla, tulee lapsi herättää yön aikana pari kertaa tämän voinnin tarkistamiseksi.

Päänsärkyä saa hoitaa lyhytaikaisesti ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä, mieluiten parasetamolilla.

Aivotärähdystä seuraavina päivinä normaaleja oireita lapsella ovat:

  • kohtalainen päänsärky
  • pahoinvointi
  • huimaus
  • muistiepävarmuus
  • keskittymisvaikeus
  • epänormaali väsymys ja väsyvyys

Jos lapsella on aivotärähdys, seuraavina päivinä on hyvä vältellä pitkäkestoista ruutuaikaa television, videopelien tai kännykän parissa. Myös kovaa fyysistä rasitusta pitää välttää.

Milloin lapsi pitää viedä aivotärähdyksen takia lääkäriin?

Lääkäriin pitää mennä, jos lapsi on vamman yhteydessä mennyt tajuttomaksi tai tapaturman jälkeiset oireet ovat voimakkaita tai ne pitkittyvät. Lääkäriin on hakeuduttava myös, jos lapsi menee sekavaksi tai hänen tajuntansa hämärtyy tapaturman jälkeen.

Epävarmassa tilanteessa on hyvä soittaa päivystykseen ja kysyä lisäohjeita. Mikäli aivotärähdys vaati tutkimuksia terveydenhuollossa, tehdään useimmiten pään tietokonekuvaus.

aivotärähdys lapsella

Aivotärähdys saattaa syntyä lapselle yllättäen leikkien tai harrastuksen tiimellyksessä.

Alle 2-vuotiaat otetaan muita lapsia herkemmin sairaalaan tilanteen varmistamiseksi. Enemmistöllä lapsista aivotärähdys on kuitenkin niin lievä, että sairaalaseurantaa ei tarvita.

Terveyskirjaston mukaan päävammat ovat lapsuudessa varsin yleisiä, ja ne harvoin aiheuttavat vakavia seuraamuksia. On kuitenkin tärkeää, että pieniä lapsia suojataan etenkin putoamiselta.

Kypärän käyttö sitä vaativissa lajeissa, kuten pyöräilyssä, laskettelussa ja jääkiekossa on keskeinen ehkäisykeino päähän kohdistuvilta iskuilta. Jos tapaturma tapahtuu urheillessa, pelkkä epäilys aivotärähdyksestä edellyttää urheilusuorituksen keskeyttämistä.

Vaikka aivotärähdys lapsella harvoin aiheuttaa haitallisia seuraamuksia, on fyysinen ja henkinen lepo tärkeää merkittävän aivotärähdyksen jälkeen. Toipuminen kestää yleensä runsaan viikon, minkä jälkeen urheiluun saa palata vähitellen.

Lähteet: Duodecim-lehti,Terveyskirjasto: Aivotärähdys ja pään vammat (aikuiset),Terveyskirjasto: Aivotärähdys lapsella, Terveyskirjasto: Lapsen aivotärähdys ja lievä pään vamma – seurantaohje huoltajalle

Lue myös: Nämä ovat kuumeen rajat ja normaali ruumiinlämpö vauvalla, lapsella ja aikuisella

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X