Lapsen terveys 25.01.2016 Päivitetty 29.11.2021

BB-12-probiootti ehkäisee lasten flunssia

BB-12-probiootit suojaavat vauvoja ja pikkulapsia flunssalta. Lapsille kannattaa antaa etenkin päiväkodin aloituksen yhteydessä BB-12- ja LGG-probioottia sisältäviä tippoja.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
123RF

Bifidobakteereihin kuuluva BB-12-probiootti vähentää merkitsevästi imeväisikäisten ja pikkulasten hengitystieinfektioita, kuten nuhakuumetta, keuhkokuumetta, keuhkoputkentulehdusta ja kurkunpäätulehdusta.

Tämä selvisi Korpilahdella ja Muuramessa tehdyssä Turun yliopiston tutkimuksessa. Siinä lapsille annosteltiin puristeina BB-12-probioottia (Bifidobacterium lactis). Probiootin antaminen alkoi lasten ollessa 1–2 kuukautta ja kesti noin 15 kuukautta.

Probiootteja vauvoille

BB-12 on turvallinen probiootti, jota on tutkittu maailmalla jo vuosikymmeniä, mutta tutkittavat ovat olleet isompia lapsia tai aikuisia. Keski-Suomessa tehty tutkimus kuului ensimmäisiin, jossa probiootin vaikutuksia testattiin terveisiin vauvoihin.

– Probiootteja saaneilla oli merkitsevästi vähemmän hengitystieinfektioita kuin verrokkiryhmässä sekä kahdeksan kuukauden että kahden vuoden iässä, kertoo tutkimusryhmään kuulunut hammaslääketieteen tohtori Teemu Taipale, joka työskentelee vastaavana hammaslääkärinä Muuramen terveysasemalla.

Probioottia saaneista vauvoista 65 prosenttia oli sairastanut vähintään yhden hengitystieinfektion kahdeksan kuukauden ikään mennessä. Verrokkiryhmässä, joka ei saanut probioottia, sairastavuus oli 94 prosenttia.

Lue myös: Miksi vauva itkee?

Lue myös: Tunnista ja hoida vauvan vatsavaivat

Probiootteja päiväkodin aloitukseen

Teemu Taipale kannustaa antamaan BB-12-probioottia etenkin silloin, kun lapsi on aloittamassa päiväkodin, sillä tässä vaiheessa moni joutuu infektiokierteeseen.
– Probioottia pitää antaa lapselle joka päivä, jotta se tehoaa, hän muistuttaa.

BB-12-probioottia myydään apteekeissa, ja myös osa jogurteista sisältää BB-12-probioottia.
– Kaikkiin jugurtteihin ei ole kuitenkaan selvästi merkitty, mitä probioottia ne sisältävät ja millaisia määriä, Taipale toteaa.

Vauvoille BB-12-probiootti on helpointa annostella apteekin tippoina (esim. Bioteekin tipat). Tuotteet ovat varsin kalliita. Jos ei ole varaa ostaa probiootteja jatkuvasti, lyhyt täsmäkäyttökin on parempi kuin ei mitään.

Keskustele: Otetaanko maitohappobakteerit aamulla vai illalla?

Eri probiooteilla eri vaikutukset

Eri probiooteilla on eri vaikutukset. LGG-probiootti (Gefilus) ja Lactobasillus reuteri ehkäisevät erityisesti ripulitauteja.

BB-12 saa lisätehoa hengitystieinfektioiden ehkäisyyn, kun se yhdistetään LGG-probioottiin (Gefilus), joita lisätään moniin elintarvikkeisiin.

Lasten sairastelu voi tuoda vanhemmillekin infektioita. Aikuisenkin kannattaa vahvistaa immuunipuolustustaan probiooteilla etenkin, jos sairastelua on paljon.

Keskustele: Gefilus-maitohappobakteerista ja raskausarpivoiteista

Lue myös: Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X