Vauvan kehitys 08.01.2016 Päivitetty 08.04.2022

Miksi vauva itkee? Tunnista vauvan eri syyt itkeä

Vauvan itkua ei kannata säikähtää tai potea siitä huonoa omatuntoa. Itku on vauvan tapa kommunikoida ja kertoa vanhemmalle, onko hänellä esimerkiksi nälkä, väsymys, pelko, kipu vai huomion tarve.

Teksti
Tuija Manneri
Kuvat
123RF

Vauva itkee, sillä itku kuuluu oleellisesti vauvan elämään. Normaali, terve vauva voi itkeä päivässä pari tuntia tai enemmän, varsinkin alle nelikuisena. Koliikkivauvat itkevät reilusti tätä enemmän.

Itkuisuus lisääntyy kahden viikon iässä, on huipussaan kuuden viikon iässä ja vähenee selvästi, kun vauva on kolme kuukautta vanha.

Itkeminen on kaikilla lapsilla tavallisinta hieman ennen ruoka-aikaa sekä iltaisin ja öisin.

Lapsi itkee vielä ensimmäisen syntymäpäivänsä lähestyessä jopa tunnin vuorokaudessa, ja silloin vanhemmat alkavat yleensä viimeistään väsyä itkuun. Jopa joka neljäs lapsi itkee puoleentoista ikävuoteen asti ainakin joka toinen yö.

Jokainen vauva on yksilö

Itkemällä vauva pyytää vanhempia luokseen ja kertoo heille tarpeistaan ja tunteistaan.

Jokaisella vauvalla on oma luonteensa ja tapansa itkeä. Tuore äiti ja isä oppivat pikkuhiljaa tunnistamaan, mikä juuri heidän lapsensa itkun milloinkin aiheuttaa, ja miten siihen tulisi vastata.

Aavistuksiinsa kannattaa rohkeasti luottaa, sillä vanhempi tuntee itse lapsensa parhaiten.

Lue myös: Vastasynytynyt: näin huolehdit itkeskelevästä tulokkaasta

10 syytä, miksi vauva itkee

  • Poikanen tarvitsee emoaan. Itku suojaa vauvan elämää, sillä se on hyvä hälytysmerkki – itkun kuuleminen herättää äidin välittömästi ja laukaisee kaikki puolustus-, suojelu- ja auttamisvaistot
  • Vauvalla on epämukava tunne
  • Vauvalla on nälkä
  • Vauvaa väsyttää
  • Vauvalla on liian kuuma
  • Vauva tuntee kipua
  • Vauva haluaa seuraa
  • Vauva tuntee turvattomuutta
  • Vauva on pitkästynyt
  • Vauva ei itsekään tiedä, miksi itkee

Vauvan itkua ei tarvitse säikähtää

Vauvan itku tuntuu vanhemmasta riipaisevalta, koska sen pitääkin herättää tunteita ja toimintaa. Itku synnyttää vanhemmassa hoivaamisen halun, mikä turvaa avuttoman vauvan selviytymisen.

Itku on vauvan luonnollista viestintää, joten sitä ei tarvitse pelätä tai säikähtää.

Vauva ei mene itkusta rikki, eikä itku ole yleensä vaarallista. Itku ei myöskään tarkoita, että vanhempi olisi huono hoitaja, eikä itkusta tarvitse kantaa turhaa syyllisyyttä.

Lue myös: Milloin vauva alkaa hymyillä?

Reagoi aina vauvan itkuun

Vauvan itkuun pitää kuitenkin vastata, sillä vauvalla on syvä tarve kokea, että vanhempi jakaa hänen tunnetilansa.

Itkuun reagoimalla vanhempi osoittaa lapselle myötätuntoaan, kiintymystään ja huolenpitoaan. Se saa lapsen tuntemaan, että hän on tärkeä ja arvokas, että hänestä pidetään huolta ja että maailma on turvallinen paikka.

Kun vauva itkee, hänet voi jättää yksin itkemään vain, jos on itse vaarassa menettää itkun takia malttinsa. On parempi lähteä vaikka parvekkeelle tai toiseen huoneeseen laskemaan kymmeneen kuin huutaa vauvalle takaisin tai kiukuissaan käsitellä vauvaa kovakouraisesti.

Lue myös: Kiintymyssuhde on vauvalle elinehto

Miten lohduttaa itkevää vauvaa?

Itkun hetkellä paras lohdutuskeino on läheisyys. Katsekontakti on myös tärkeä.

Vauvalle kannattaa samalla jutella rauhallisesti ja puhutella häntä nimellä, keskittyä häneen ja katsoa silmiin.

Samalla on selvitettävä, mikä aiheuttaa vauvalle epämukavan olon.

Mistä syistä vauva itkee?

Säännöllinen päivärutiini syömisineen, nukkumisineen ja leikkihetkineen on se perusta, joka antaa vauvalle turvallisen olon ja ehkäisee itkukohtauksia.

Etenkin pienten vauvojen levottomuuden taustalta löytyy usein yksinkertaisesti nälkä. Vauva ei saakaan tarpeeksi maitoa, vaan tarvitaan imetyksen tihentämistä tai lisäruokaa.

Tavallisesta nälkä-, uni- ja huomioitkusta poikkeavalle itkulle löytyy usein – joskaan ei aina – jokin syy. Vauvalla voi olla ilmavaivoja tai hampaat tekevät tuloaan.

Vauva saattaa säikähtää kovaa ääntä tai hänellä on kylmä tai kuuma. Jokin vaatteissa, sängyssä, rattaissa tai turvaistuimessa voi pistää, painaa tai kiristää.

Usein vauva pyytää itkullaan juttu- ja leikkiseuraa tai ilmoittaa, että ei jaksa enää seurustella ja haluaa omaa rauhaa.

Lue myös: Vauva kasvaa ja kehittyy

Hälinä ja jännittynyt ilmapiiri itkettää vauvaa

Vauva voi itkeä epämääräisen, epämiellyttävän olon vuoksi. Hän ei itsekään oikein tiedä, miltä hänestä tuntuu, mutta itkullaan hän pyytää vanhemmalta apua.

Esimerkiksi television kuvavilinä ja jännittävät äänet saattavat vaivata vauvaa yllättävän paljon. Samoin vauva voi muuttua itkuiseksi, jos kodin ilmapiiri kiristyy tai arjen tahti kiihtyy liikaa.

Vauva ymmärtää ympäristöstään paljon enemmän kuin aikuinen uskookaan. Itku on hänen keinonsa ilmaista stressiä, jännitystä ja turvattomuutta.

Vauva vaistoaa, jos vanhempi hermostuu itkusta. Levottomuus ikään kuin tarttuu aikuisesta vauvaan ja lisää ahdinkoa. Lohduttelu sujuu helpoimmin, jos yrittää itse pysytellä tyynenä.

Aivan kuten aikuinen, myös vauva rauhoittuu leppoisassa tunnelmassa.

Kodin voi hiljentää kovista äänistä, laittaa rauhallista musiikkia soimaan, keinutella vauvaa vaikkapa sylissä tai rintarepussa, tarjota hänelle lämpimän kylvyn ja jalkapohjahierontaa.

Lue myös: Vauvan uniongelmat: näin tassuhoito toimii

Milloin lähteä lääkäriin?

Jos itku tuntuu erilaiselta kuin tavallisesti, eikä vauva rauhoitu, on varmistettava, ettei hän ole sairas. Lääkärissä on hyvä käydä alle kolmikuisen kanssa herkästikin, tai jos itkuun liittyy sairausoireita, kuten kuumetta tai ripulia.

Terveydenhoitajaan tai lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä myös, jos huomaa itse alkavansa uupua itkuun.

Lue myös: Tunnista koliikki ja auta vauvaa

Keskustele: Milloin olette vieneet itkuisen vauvan lääkäriin?

Lähteet: Suomalainen vauvakirja (Otava), Lapsityöntekijä Taina Lakasen haastattelu Keski-Suomen Ensi- ja turvakodista Jyväskylästä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X