Lapsen terveys 01.07.2024

HS: Kännykkälapsuus aiheuttaa jopa itsemurhia – näillä 4 keinolla huippuyliopiston professori suitsisi ongelmia

Tutkija kieltäisi älypuhelimet ja somen kokonaan alle 16-vuotiailta, jotta lasten mielenterveys ei tuhoutuisi.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Älypuhelimilla vietetyn ajan ja lasten mielenterveysongelmien välillä on yhteys. Siitä on varma New Yorkin yliopiston professori Jonathan Haidt, joka on kirjoittanut teoksen Ahdistunut sukupolvi – Kuinka älypuhelimeen perustuva lapsuus on aiheuttanut mielenterveyden häiriöiden epidemian (Terra Cognita 2024).

– Ahdistus, masennus ja itsensä vahingoittamisen kehitys oli pysynyt hyvin vakaana 2000-luvulle asti. Niissä ei oikeastaan ollut muutosta vuodesta 1993 vuoteen 2013 mennessä. Sitten ne alkoivat yhtäkkiä kasvaa, varsinkin tytöillä, Haidt toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hänen mukaansa nuorten ja erityisesti nuorten naisten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet nopeasti noin vuodesta 2010 lähtien. Tällöin älypuhelimilla ja sosiaalisen median parissa on alettu viettää runsaasti aikaa.

Haidt on erityisen huolissaan siitä, millaisia asioita lapsilta jää kokematta runsaan älylaitteiden käytön vuoksi ja millaisille asioille he altistuvat.

– He eivät käytä läheskään yhtä paljoa aikaa leikkimiseen keskenään, nauramiseen, ulkona auringossa olemiseen, luonnon tarkkailuun ja ihmisten kanssa jutteluun. Kirjojen luku, harrastukset, kaikki tuo vähenee, kun puhelimen kanssa kuluu 5–10 tuntia päivässä.

Pitääkö Haidtin teoria paikkaansa?

On vaikea osoittaa aivan vedenpitävästi, että nuorten kasvava ahdistus johtuisi nimenomaan kasvaneesta ruutuajasta.

– On tehty paljon kokeita, joissa syy-seuraussuhde on voitu näyttää, tai ainakin vahva viite siihen, Haidt vastaa kritiikkiin.

Sosiaalinen vuorovaikutus kasvotusten, läheisten ja hyvien ystävien kanssa ei korvaannu älylaitteiden sosiaalisella maailmalla, jossa ollaan alttiita täysin tuntemattomien ihmisten toiminnalle, Haidt muistuttaa.

– Jos kysyy itsemurhan tehneen lapsen vanhemmilta mistä kaikki johtui, moni vastaa että lasta oli kiusattu sosiaalisessa mediassa tai että tämä oli joutunut seksuaalisen kiristyksen kohteeksi. No nyt kriitikkoni sanovat, että tuo kaikki on vain korrelaatiota ja tottahan se on, kaksi asiaa tapahtui. Silti minusta on hieman hämmentävää, että ilmeistä syy-yhteyttä ei nähdä, Haidt sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

4 keinoa pelastaa lasten mielenterveys

Monet vanhemmat ja kasvatuksen asiantuntijat kantavat huolta älylaitteiden vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Niiden käyttö on kuitenkin jo niin ehtinyt juurtua kulttuuriimme, että harva vanhempi uskaltaa harata vastaan ja kieltää lapseltaan älypuhelimen.

Jonathan Haidt on ehdottomasti sitä mieltä, että nyt tarvittaisiin selkeitä ja yksinkertaisia keinoja, joilla lapsia ja nuoria saataisiin suojeltua älylaitteilta.

Hän esittelee Helsingin Sanomien artikkelissa neljä teesiään:

1. Ei älypuhelinta ennen lukiota.

2. Ei sosiaalista mediaa ennen 16. ikävuotta.

3. Puhelimet lukittuun säilöön koulupäivän ajaksi.

4. Paljon enemmän leikkiä ja omaehtoista tekemistä ilman vanhempien jatkuvaa hyysäystä ja valvontaa.

Mitä mieltä sinä olet Haidtin teeseistä? Vastaa kyselyyn!

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X