Lapsen terveys 16.02.2024

Jättitutkimus: Isosisarukset suojaavat lasta allergioilta

Allergia- ja astmalääkkeiden käyttö oli huomattavasti vähäisempää myös esikoisilla, joiden ikäero nuorempiin sisaruksiin oli pieni.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Helsingin yliopiston ja Kelan tutkimuksessa selvisi, että sisarusten kanssa eläminen suojaa lasta allergisilta sairauksilta. Tutkimus perustui yli puolen miljoonan vuosina 1995–2004 syntyneen suomalaislapsen aineistoon.

Tutkimuksessa allergisen nuhan, atooppisen ihottuman, astman ja vaikeiden allergisten reaktioiden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden ostotodennäköisyyttä tarkasteltiin 0–15-vuotiailla suomalaisilla sisarusten lukumäärän, syntymäjärjestyksen ja sisarusten ikäeron mukaan.

Tuloksena oli, että allergia- ja astmalääkkeiden käyttö oli merkittävästi vähäisempää lapsilla, joilla oli vanhempia sisaruksia sekä esikoisilla, joiden ikäero nuorempiin sisaruksiin oli pieni.

Jo pitkään on tiedetty, että esikoisilla ja ainoilla lapsilla on muita enemmän allergisia sairauksia.

– Aiemmissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole voitu sulkea pois muita selittäviä tekijöitä, kuten keisarileikkausten, asuinympäristön ja geneettisten erojen vaikutuksia, kertoo hankkeen toinen vastuututkija Juha Luukkonen tiedotteessa.

Tutkimustiedotteessa hankkeen toinen vastuututkija Heta Moustgaard toteaa, että tulokset antavat vahvaa tukea mikrobiomihypoteesille astma- ja allergiaoireiden selittäjänä. Mikrobiomihypoteesilla tarkoitetaan olettamaa, jonka mukaan sisarusten aiheuttama mikrobialtistus suojaa astman ja allergioiden kehittymiseltä.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa on aiemmin todistettu, että heinänuhaa esiintyy vähemmän perheen nuoremmilla lapsilla kuin sisaruskatraan vanhimmilla.

Lue myös: Näin ehkäiset allergioita kotonasi – 3 todistetusti toimivaa vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X