Ruoto juuttui 2-vuotiaan kurkkuun – lääkäri kertoo, milloin kalanruodon takia on syytä lähteä lääkäriin
Ruoto kurkussa voi irrota itsestään, jos se on pieni. Lapsen kanssa on lähdettävä lääkäriin, jos kalanruoto aiheuttaa selviä oireita.
Anniina Iskanius oli syömässä miehensä ja 2-vuotiaan lapsensa kanssa lohta päivälliseksi, kun lapsi alkoi yhtäkkiä kakoa ja itkeä. Lapsen annokseen ja sieltä kurkkuun oli eksynyt ruoto, vaikka jokainen oli pyritty irrottamaan lohesta tarkasti pois.
– Ymmärsimme heti, että hänellä oli ruoto kurkussa. Yleensä lapsemme tointuu ikävistä hetkistä nopeasti, mutta nyt itku ei loppunut. Hän osoitti kurkkuaan ja yritti laittaa kättä suuhun, Anniina kertoo.
Kakominen, kuolaaminen ja oksentaminen ovat tyypillisiä oireita, joita kalanruoto kurkussa voi lapselle aiheuttaa.
– Yleensä lapsi myös lopettaa syömisen ja mahdollisesti valittaa kipua ja itkee. Yleensä yli 5-vuotias osaa kertoa pistävästä tunteesta ja osoittaa kipukohtaa, kertoo korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Lotta Ivaska Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.
Anniina ja hänen miehensä eivät erottaneet ruotoa lapsensa kurkussa itse. He etsivät netistä vinkkejä, joiden avulla ruoto voisi irrota kurkusta kotikonstein.
– Googlaamalla löysin neuvon, että anna lapselle vaahtokarkkeja. Hän ei kuitenkaan halunnut laittaa mitään suuhunsa vaan puristi vain vaahtokarkkia kädessään.
Jos ruoto on pieni, kuten silakan tai muikun ruoto, se voi lähteä kurkusta itsestäänkin pois.
– Tällaisissa tapauksissa – ja jos lapsi suostuu ja pystyy syömään jotain – esimerkiksi karheaa leipää, kuten näkkäriä, voi antaa. Vettä voi myös kokeilla, Ivaska neuvoo.
Ruoto kurkussa? Päivystykseen heti, jos lapsi oireilee kovasti
Mikäli kalanruoto ei lähde pois lapsen kurkusta näkkileivällä ja vedellä, kannattaa hakeutua päivystykseen. Ruoto voi aiheuttaa lapselle pitkäaikaista kipua, tulehduksen nielun alueelle tai haavan nieluun.
– Mikäli ruoto on mennyt ruokatorveen asti ja jäänyt sinne kiinni, se voi tehdä ruokatorveen jopa reiän. Yleensä ruodot jäävät onneksi kiinni nielurisoihin tai alempana olevaan kielirisaan, Ivaska kertoo.
Jos lapsella on hengitysongelmia tai hän on kovasti kivulias tai oireinen, päivystykseen pitää lähteä heti.
–Jos puolestaan kyseessä on varmasti pieni ruoto ja oireet ovat vähäiset, kotona voi kuulostella tilannetta seuraavaan päivään asti.
Vaihtoehtona on tähystys nukutuksessa, jos kalanruoto kurkussa ei irtoa pihdeillä
Koska ruoto selvästi vaivasi 2-vuotiasta eivätkä kotikonstit auttaneet, Anniina ja hänen miehensä totesivat, että lapsen kanssa on lähdettävä lääkäriin.
He saivat samalle päivälle ajan yksityiseltä lääkäriasemalta, jossa sattui olemaan korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri paikalla. Hän kirjoitti perheelle lähetteen korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle HUSiin.
– Sinnekin pääsimme vielä samana päivänä. Jonotimme koko illan, mutta lääkäri ei onnistunut saamaan ruotoa pois, Anniina kertoo.
Päivystyspoliklinikalla nielurisasta törröttävä ruoto voidaan yleensä poistaa pihtien avulla. Tarvittaessa alanielu voidaan tähystää ja tarkistaa taipuisalla tähystimellä nenän kautta.
– Mikäli herää epäily, että ruoto on alempana, esimerkiksi ruokatorvessa, lapsi nukutetaan ja tähystetään leikkaussalissa, ja samalla mahdollinen ruoto poistetaan, Ivaska kertoo.
Näin kävi Anniinan lapselle. Hänet oli tuotava poliklinikalle seuraavana aamuna uudestaan, jotta siellä olisi valmius anestesiaan. Nukutuksessa ruoto kurkussa varmasti saataisiin poistettua.
Pienen lapsen suuta voi olla vaikeaa saada riittävän auki
Kun perhe saapui seuraavana aamuna korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle, vielä kaksi lääkäriä kokeili ruodon poistamista. Hekään eivät onnistuneet.
– Ruoto näkyi ruokatorven päässä pystyssä. Pienen lapsen suuta oli kuitenkin vaikea saada riittävän auki, jotta lääkäri olisi saanut napattua ruodon pois, Anniina kertoo.
Anniinan mukaan kaikki lääkärit ottivat hyvin huomioon, että kyseessä oli pieni lapsi, eivätkä he halunneet yrittää ruodon poistamista väkisin. Siitä olisi voinut seurata lapselle turhaa kipua ja limakalvovaurioita.
Kun Anniina jo odotti taaperonsa kanssa pääsyä leikkaussaliin, paikalle saapui vielä yksi lääkäri, joka halusi yrittää.
– Palasimme takaisin poliklinikan puolelle, ja tämä kokenut lääkäri sen ruodon sitten kurkusta nappasi. Olin todella helpottunut, ettei anestesiaa tarvittu. Se tuntui niin rajulta toimenpiteeltä.
Anniinaa yllätti, miten suuren operaation yksi pieni ruoto voi aiheuttaa.
– Kaikki lääkärit olivat sitä mieltä, että itsestään ruoto ei olisi irronnut, vaan se piti saada otettua pois.
Aina ruotoa ei löydy kurkusta – kipu voi johtua naarmusta
Lohikalojen ruodot ovat yleisimpiä ruotoja, joita joudutaan poistamaan sekä lasten että aikuisten kurkuista. Tämä voi johtua paitsi ruotojen koosta myös siitä, että lohta syödään Suomessa paljon.
Toinen tyypillinen kala, jonka ruodot voivat tarttua nieluun kiinni, on ahven.
– Ahvenen ruodot ovat teräviä mutta pieniä, joten ne voivat helposti jäädä ruoassa huomaamatta, Ivaska sanoo.
Ruodon juuttuminen kurkkuun on suhteellisen yleistä. Tyksin korva-, nenä- ja kurkkutautien päivystykseen päätyy lapsen tai aikuisen ruotoepäily keskimäärin noin kerran viikossa.
– Kesällä, kun kalaa syödään tyypillisesti enemmän, ruoto kurkussa -tapauksia voi olla enemmän.
Läheskään aina ruotoa ei kurkusta löydy. Tuolloin on todennäköistä, että ruoto on raapaissut nielua mennessään alas ruokatorveen, ja naarmu aiheuttaa pistävän tuntemuksen.
– Tällöin tilannetta jäädään yleensä seuraamaan, ja mikäli oireet pahenevat, alanielu ja ruokatorvi tähystetään tarvittaessa nukutuksessa.
Jaa oma kokemuksesi