
Herne nenässä tai patteri vatsassa - milloin lapsen kanssa pitää lähteä lääkäriin?
Lapsiperheiden kesänvietossa sattuu monenlaisia vahinkoja ja tapaturmia. Kysyimme lääkäriltä, miten toimia, jos onnettomuus sattuu kohdalle.
Lapsille voi sattua mitä oudoimpia tapaturmia. Yhtäkkinen pyllähdys rattaista ja kuperkeikka pää edellä asfalttiin on ihan todennäköinen skenaario varsinkin vauhdikkaiden taaperoiden kanssa. Tämän tietävät kaikki vauhtivintiöiden vanhemmat.
Lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Mehiläisestä kertoo nopeat ohjeet ensiapuun ja sen, milloin lääkäriin on syytä lähteä viivyttelemättä.
1. Herne nenässä
Lapset saattavat työntää pieniä esineitä nenäänsä. Aikuinen saa useimmiten nenässä olevan herneen tai muun esineen vedettyä pois pinseteillä, mutta välillä lapsi ehtii sisään hengittäessään vetää esineen syvemmälle nenäänsä.
Jos esine painuu niin syvälle nenään, ettei sitä enää näe, kannattaa lähteä lääkäriin. Lääkärissä esine poistetaan puudutuksessa pihdeillä. Vaikeimmissa tapauksissa, jos esine on terävä tai se on kulkeutunut syvälle takanieluun, saatetaan joutua turvautumaan leikkaukseen.
2. Patteri vatsassa
Jos lapsi nielaisee pariston, on aina lähdettävä lääkäriin. Pattereiden kulkua suolistossa on syytä seurata röntgenkuvan avulla.
Jos paristo ei kulkeudu suoliston läpi kahden vuorokauden kuluessa, se joudutaan todennäköisesti poistamaan tähystämällä tai leikkauksella. Nappiparistot ovat useimmiten emäksisiä ja voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavassa liuetessaan vakavia syöpymävammoja.
Suurin osa lapsen nielemistä pehmeistä esineistä tulee ulosteen mukana ulos 2-4 vuorokauden kuluessa. Suoliston tyhjentymistä voi tarvittaessa nopeuttaa myös lääkkeiden avulla.
3. Sormet grillissä
Grillaus, nuotio ja mökkisaunan lämmittäminen ovat polttavia vaaranpaikkoja ympärillä touhuaville lapsille. Ensihoitona palohaavoja kannattaa viilentää juoksevan veden alla 15-20 minuutin ajan.
Sen jälkeen on hyvä lähteä lääkäriin. Lasten palovammat tulisi aina käydä näyttämässä lääkärissä, jotta niiden vaikeusaste voidaan arvioida kunnolla.
4. Jee, mä osaan ilman käsiä!
Temppuilu ja kaatuminen pyörällä tai potkulaudalla saattaa pahimmillaan johtaa murtumien syntyyn. Tyypillinen rannemurtuma syntyy, kun kaaduttaessa otetaan paino vastaan kämmenellä.
Jos ranne turpoaa kaatumisen jälkeen ja lapsi aristaa kättä, ranteessa saattaa olla murtuma. Kun epäillään murtumaa, kipukohta kannattaa sitoa liikkumattomaksi kantositeellä, tukilastalla tai sidoksella. Murtuma hoidetaan kipsillä tai leikkauksessa.
5. Auts, ampiainen pisti
Ampiaisen pisto aiheuttaa välittömästi voimakasta kipua ja turvotusta. Pistokohta kannattaa laittaa lepoon ja lievittää kipua kylmällä.
Ampiaisen tai mehiläisen piston myrkylle voi myös allergisoitua. Silloin riskinä on anafylaktinen shokki eli allerginen reaktio, joka pahimmillaan voi uhata henkeä. Anafylaksiaan voi varautua lääkärin määräämällä adrenaliini-injektorilla.
Lue myös:
Valvo lasta hississä – vältä onnettomuudet
Näin estät lapsen tapaturmat kotona
Näin suojaat lasta tapaturmilta – kolme turvavinkkiä
Tositarina: Lapsi oli kuolla nieltyään magneetteja
Jaa oma kokemuksesi