Lapsen terveys 06.11.2016 Päivitetty 16.08.2021

11 vinkkiä katkaista lapsen flunssakierre - lääkärin parhaat neuvot

Lapsen nenä vuotaa ja otsa tuntuu lämpimältä – taas. Alle kolmevuotias lapsi ja päiväkoti -yhdistelmä on pöpöjen kannalta otollisin. Pyysimme lastenlääkäriltä vinkit flunssien ja vatsatautien ehkäisemiseen.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Töihin palaavaa vanhempaa ei ilahduta tieto, että päivähoidon aloittavalle lapselle flunssakierre on ihan todennäköinen. Tuore tarhalainen saattaa sairastaa jopa sata päivää vuodessa. Taas pitäisi jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta!

Kysyimme lastentautien erikoislääkäri Péter Csonkalta Terveystalosta, miten pienten lasten sairauspäiviä voisi vähentää.

Miksi flunssakierre vaivaa päivähoidon aloittavia lapsia?

Sairastamisen avulla lapsi kehittää vastustuskykyään eri taudinaiheuttajia kohtaan. Alle kolmevuotiaiden lasten immuunipuolustus on vasta kehittymässä, kun taas yli kolmevuotiaan vastustuskyky on jo kehittyneempi. Vastustuskyvyssä ja sen kehittymisessä voi olla suuria yksilöllisiä eroja.

Suuret ryhmät lisäävät sairastelua, ja rajuimmin sairastavat alle kolmevuotiaina hoidon aloittavat. Isommilla nenä voi valua jatkuvasti, mutta kuume ei välttämättä nouse.

Jos lapsi altistuu jatkuvasti tupakansavulle, hän saa tavallista herkemmin infektioita.

Lue myös: Näin hoidat yleisimmät lastentaudit

Mitä kotona voi tehdä tautikierteen ehkäisemiseksi?

Toistuvien flunssien eli ylähengitystieinfektioiden ehkäisemiseksi lapsen pitäisi saada toipua kunnolla, ennen kuin hän palaa päivähoitoon. Kun lapsi on levännyt riittävästi, hänen kehonsa on vahvempi vastustamaan seuraavia infektioita. Yksi kuumeeton päivä flunssan jälkeen on edelleen hyvä sääntö. Lapset kannattaa myös opettaa aivastamaan hihaan eikä kämmeneen.

Pieni ryhmä vähentäisi tehokkaasti tauteja, mutta tähän vanhemmat eivät yleensä voi vaikuttaa.

Millainen on tauteja ehkäisevä kunnon käsipesu?

Jatkuvan pesemisen pitäisi kestää vähintään puoli minuuttia – tämä ei yleensä toteudu ilman aikuisen valvontaa.

Saippuapesun teho perustuu siihen, että lika ja löyhästi kiinnittynyt mikrobifloora irrotetaan mekaanisesti käsistä. Virukset tai bakteerit eivät sen sijaan tuhoudu käsipesussa, niihin tehoaa paremmin käsidesi. Lapsen tulisi pestä kätensä vessakäynnin jälkeen, ulkoa tullessaan, ennen ruokailua ja nenän niistämisen jälkeen.

Tiesitkö: Tämä probiootti ehkäisee flunssia

Onko väliä, millainen saippua on käytössä ja mihin kädet kuivataan?

On, sillä bakteerit ja virukset tarttuvat pintoihin, ja ne voivat tarttua palasaippuan tai pyyhkeen kautta ihmisestä toiseen.

Saippua ei tapa pöpöjä, joten ne pysyvät sen pinnalla. Päiväkodeissa käytetään yleensä nestesaippuaa ja kertakäyttöisiä käsipapereita, koska ne ovat hygieenisin ratkaisu.

Tautien ehkäisemiseksi olisi parasta, että lapsella olisi kotona oma käsipyyhe. Flunssakaudella kotonakin voi pelata varman päälle ja valita palasaippuan sijaan nestesaippuan.

Kannattaisiko käyttää käsidesiä?

Kyllä, sillä alkoholipitoinen käsihuuhde on saippuapesuun verrattuna sata kertaa tehokkaampi keino puhdistaa kädet viruksista. Käsidesi tuhoaa taudinaiheuttajia toisin kuin saippua, vaikka kaikkiin viruksiin se ei tehoakaan yhtä hyvin.

Tehon saaminen edellyttää kuitenkin, että käsidesiä käytetään oikein: ensin pestään saippualla pois näkyvä lika ja sen jälkeen laitetaan käsidesiä niin paljon, että sen kuivuminen vie 20 sekuntia.

Voiko käsidesin jatkuvasta käytöstä olla haittaa?

Moni ajattelee, että käsidesi on jotenkin liian hygieenistä. Käsidesin käyttöön ei kuitenkaan liity sitä ongelmaa, että kehittyisi yhä vaikeammin hoidettavia pöpöjä – tämä resistenssiongelma voi liittyä antibioottien käyttöön. Se, että sairastaa jatkuvasti räkätautia tai vatsatautia, ei ole kenellekään hyväksi.

Onko C-vitamiinista hyötyä flunssan ehkäisyssä?

C-vitamiinia pitäisi syödä jättiannoksia, että siitä olisi todistettavaa hyötyä. Suurin sallittu annos 3–7-vuotiaille lapsille on 500 milligrammaa vuorokaudessa. Tämä on määrä, jolla ei ole todistettua tehoa. Sen voi antaa turvallisesti, sillä C-vitamiini poistuu elimistöstä virtsan mukana. C-vitamiinia saa ravinnosta, muun muassa marjoista, appelsiineista ja perunasta.

Riittävä D-vitamiinin saanti on vastustuskyvylle tärkeää. D-vitamiini on rasvaliukoinen ja kertyy elimistöön, joten siinä on liika-annostelun vaara. Suositusannos lapselle on 10 mikrogrammaa päivässä.

Milloin lapsen korvat olisi syytä putkittaa?

Jos pienellä lapsella on neljässä kuukaudessa kuusi märkäistä korvatulehdusta, kannattaa harkita putkittamista. Siitä voi olla hyötyä etenkin, jos lapsi on päiväkodin isossa ryhmässä ja siten alttiina seuraaville tulehduksille.

Jatkuvat korvatulehdukset voivat aiheuttaa liimakorvaa, johon liittyy kuulon alentuminen. Tämäkin on peruste korvien putkittamiseen.

Jos perheessä on putkitettu vanhempien omat tai sisarusten korvat, lapsella on yleensä suurempi riski kehittää liimakorva tai korvakierre.

Kuulo on puhumaan opettelevalle ja uusia asioita oppivalle lapselle tärkeä aisti. Pitkään kestävä kuulonalenema voi aiheuttaa kielellisen kehityksen viivästymistä.

Voiko vatsataudin tarttumista ehkäistä?

Hyvä käsihygienia on tärkeää etenkin vessakäyntien jälkeen. Vesipesun lisäksi olisi hyvä käyttää käsidesiä.

Vatsatauti aiheutuu viruksista, jotka tarttuvat ulosteen, oksennuksen ja syljen kautta. Jos joku lapsista erittää viruksia, päiväkodin pinnat ovat täynnä niitä.

Vatsataudin ehkäisy voi olla vaikeaa, sillä virukset säilyvät pinnoilla päiviä tai viikkoja, norovirus kuukaudenkin. Norovirusta on ulosteessa eniten 4–5 vuorokauden kuluttua infektion alkamisesta.

Vatsatauti pitää sairastaa loppuun kotona, ja sen jälkeen on hyvä olla 1–2 oireetonta päivää kotona.

Lue lisäksi: 10 tapaa helpottaa vatsatautia

Kannattaako ottaa influenssarokote?

Suosittelen sitä lämpimästi, sillä influenssa on kovempi tauti kuin flunssa. Oireina on kova kuume ja lihassärky, ja jälkitautina voi tulla korvatulehdus tai jopa keuhkokuume.

Kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset saavat influenssarokotteen neuvolasta, ja sitä vanhemmille rokotteen voi halutessaan ostaa.

Mistä tunnistaa lapsen keuhkokuumeen?

Keuhkokuumeeseen liittyy usein korkea kuume, huono yleiskunto ja yskä. Hengitys voi olla tavallista pinnallisempaa ja tiheämpää.

Jos epäilet lapsella keuhkokuumetta, on syytä lähteä lääkäriin. Bakteeriperäinen keuhkokuume vaatii hoidoksi antibioottikuurin.

Kommentit (1)

Nyt flunssakautena kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa riittävästi D-vitamiinia. Matalat D-vitamiinitasot on tutkimuksissa yhdistetty suurempaan flunssan ja influenssan riskiin. D-vitamiini on ehkäissyt ylähengitysteiden infektioita sellaisissa tutkimuksissa, joissa tutkittavien alkutilanteen D-vitamiinitasot ovat olleet matalia.

Japanilaisilla koululaisilla, jotka saivat 30 µg D-vitamiinia päivässä, oli 42 prosenttia pienempi influenssa A:han sairastumisen riski verrattuna lumevalmistetta saaneisiin:

Urashima M, et al. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr 91:1255-1260.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962

D-vitamiini on hämmästyttävän tehokas virusten vastainen aine. Se tuottaa kehossa 200-300 erilaista virusten vastaista peptidiä, jotka tappavat bakteereja, viruksia ja sieniä. D-vitamiini vähentää riskiä sairastua flunssaan ja muihin virustauteihin ja nopeuttaa toipumista edellyttäen, että ihmisen seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on vähintään 95 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen tarvitaan iästä riippuen 30-150µg D-vitamiinia päivässä. D-vitamiini on avaintekijä immuunijärjestelmän toiminnassa.

Mahdollisen korvatulehduskierteen katkaisusta puhuttaessa on syytä nostaa pinnalle lapsen ruokavalio. Monet lapset ovat saaneet apua tähän kierteeseen, kun ovat vähentäneet viljojen, prosessoitujen maitotuotteiden ja sokerin käyttöä. Ja usein siis riittää, että esimerkiksi viljojen käyttöä vain vähennetään. Eli kierteen katkaisu ei välttämättä vaadi mitään täysviljattomuutta.

Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa ja korvarulehduksissa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X