Lapsen terveys 05.02.2022

Yskä ja kuume ovat läsnä lähes aina, kun lapsi sairastaa – Mistä tunnistaa, että lapselle on kehittynyt keuhkokuume?

Keuhkokuume lapsella on voimakasoireinen tauti, joka johtaa jopa puolessa tapauksista sairaalahoitoon. Toipuminen on onneksi yleensä nopeaa.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Lapsen keuhkokuume on nykyisin melko harvinainen, muttei kuitenkaan tavaton tauti: noin 4 prosenttia alle viisivuotiaista lapsista sairastaa keuhkokuumeen Suomessa vuosittain.

Keuhkokuume kehittyy usein jonkin virusperäisen ylähengitystieinfektion, kuten esim. influenssa- tai RS-virusinfektion jälkitautina.

Lue myös: Voimakas RS-virusepidemia aiheuttaa varsinkin vauvoille rajuja flunssaoireita

Tauti voi olla myös bakteerien aiheuttama, mutta bakteeriperäiset, voimakasoireiset keuhkokuumeet ovat vähentyneet pneumokokkirokotteen ansiosta.

Rokote on ollut kansallisessa rokotusohjelmassa vuodesta 2010 lähtien.

Keuhkokuume lapsella: Nämä ovat oireet

Keuhkokuume tarkoittaa sitä, että tulehdusta on keuhkokudoksissa asti ja keuhkoihin kertyy tulehdusnestettä. Tämä vaikeuttaa hapensaantia ja hengitystä.

Mutta miten tunnistaa, että lapselle on kehittynyt keuhkokuume?

Yksi selkeä merkki on lapsen yleisvoinnin laskeminen, kertoo Péter Csonka, lastentautien erikoisalajohtaja Terveystalosta.

– Keuhkokuumeen oireita ovat korkea kuume ja hankala, usein hakkaava yskä sekä voimakkaat yskänpuuskat. Taudin oireet ovat voimakkaat, ja lapsi voi olla apaattinen ja vaikuttaa erityisen sairaalta.

Lapsen hengitys voi olla tihentynyt ja hänellä voi olla myös hengitysvaikeutta.

– Lapsilla voi olla myös vatsa- tai rintakipua, mitä lievissä hengitystieinfektiossa useimmiten ei esiinny.

Keuhkokuume lapsella voi vaatia sairaalahoitoa.

Sairaalassa hoidetaan noin puolet keuhkokuumetta sairastavista, alle 5-vuotiaista lapsista.

Joskus puolestaan pitkään jatkunut yskä tai kuume voi olla keuhkokuumeen merkki. Erityisesti limainen pitkittynyt yskä voi viitata tautiin kouluikäisillä.

Bakteerin aiheuttamassa keuhkokuumeessa veren tulehdusarvot ovat usein koholla.

Keuhkokuumetta epäiltäessä on hakeuduttava lääkäriin

Keuhkokuume lapsella on vakava tauti, Péter Csonka muistuttaa. Se voi aiheuttaa hengenahdistusta ja hoitamattomana bakteerit voivat levitä kehossa, jolloin jopa verenmyrkytys on mahdollinen.

Aina lapsen keuhkokuumetta epäiltäessä onkin hakeuduttava lääkärin pakeille. Siellä kuunnellaan lapsen keuhkot, arvioidaan lapsen yleiskunto ja hengitys sekä otetaan laboratoriokokeita ja tarvittaessa keuhkojen röntgenkuva.

– Bakteeriperäistä keuhkokuumetta lääkitään antibiooteilla. Virusperäistä hoidetaan vain oireiden mukaisesti, eli lapsi voidaan ottaa sairaalaseurantaan, jos hänellä on hengitysvaikeutta tai vointi on hyvin huono.

Mitä pienempi lapsi, sitä useammin keuhkokuumeen aiheuttajana on bakteeri.

Sairaalahoitoa annetaan noin joka toiselle keuhkokuumetta sairastavalle, alle 5-vuotiaalle lapselle. Etenkin pieni lapsi otetaan yleensä matalalla kynnyksellä sairaalahoitoon muutamaksi päiväksi.

Tavallisesti lapset toipuvat keuhkokuumeesta nopeasti ja jälkitauteja ilmenee vain harvoin.

Csonka haluaa kiinnittää myös lasten vanhempien huomiota siihen, ettei antibiootteja määrättäisi lääkärissä turhaan virusperäiseen keuhkokuumeeseen.

– Lääkkeiden turha käyttö lisää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää. Näkyy myös tapauksia, joissa lapsen keuhkokuumeeseen määrätään sellaisia antibiootteja, joita ei enää suositella tautiin. Käypä hoito -suosituksesta löytyvät ajantasaiset suositukset hoitoon.

Lue myös: Tiesitkö oikeasti tämän antibiooteista? Vastaus kuuteen yleiseen väittämään

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo, Käypä hoito

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X