Lapsen terveys 04.01.2022

Lasten rokkotaudit oireilevat eri tavoin – näin erotat ne toisistaan ja tiedät milloin kääntyä lääkärin puoleen

Lasten rokot ovat yleisiä ja oireilevat eri tavoin. Osa paranee itsestään ja osa vaatii lääkehoitoa. Listasimme kuusi yleisintä lasten rokkotautia.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Lasten rokkotaudit ilmenevät usein kuumeena ja erilaisina iho-oireina. Monet lasten rokkotaudit tunnistaakin usein laajalle levittyneestä ihottumasta. Voimakas ihottuman raapiminen saattaa jättää iholle pysyvät arvet.

Osa on lieväoireisia ja paranee itsestään, toiset lasten rokot vaativat lääkehoitoa. Rokot tarttuvat herkästi pisaratartuntana ja niiden itämisaika saattaa olla useita päiviä. Yleiskunnon heikentyminen, voimakas päänsärky ja pahoinvointi ovat aina syitä lähteä lääkärin vastaanotolle. Lasten rokkotaudit saattavat aiheuttaa kantajalleen myös erilaisia jälkitauteja.

Listasimme tyypillisimmät lasten rokkotaudit ja hoidon niihin.

Parvorokko

Tartunnan aiheuttaa parvovirus, jota vastaan ei ole olemassa rokotetta. Tauti paranee itsestään eikä yleensä vaadi lääkitystä. Yleisin oireista on ihottuma.

Lue lisää: Parvorokko on melko harmiton, kunhan se ei tartu raskaana olevaan – tauti alkaa punoituksena poskissa

Vesirokko

Pikkulapsilla vesirokko on yleensä lievä, ja tauti paranee itsestään viikossa. Tähän yleiseen lasten rokkotautiin on olemassa myös rokote.

Lue lisää: Tunnista ja hoida hyvin lapsen vesirokko

Vauvarokko

Vauvarokkoa esiintyy eniten 0,5–2-vuotialla lapsilla. Tämä lasten rokko on yleensä herpesviruksen aiheuttama, mutta oireet ovat lieviä. Yleisin oire on kolmesta viiteen päivään kestävä korkea kuume.

Lue lisää: Vauvarokko on nimensä mukaisesti pikkulasten tauti, joka on sangen vaaraton – korkeaan kuumeeseen liittyy kuitenkin yksi riski

Tuhkarokko

Tuhkarokko on erityisen vaarallinen tauti pienille ja rokottamattomille lapsille. Rokotusten ansiosta tauti on hävinnyt lähes kokonaan Suomesta. Rokotussuojassa on kuitenkin alueellisia eroja.

Lue lisää: Tuhkarokko on maailman tarttuvimpia virustauteja – Suomessakaan ei olla epidemioilta täysin turvassa, koska kaikki eivät ota rokotetta

Tulirokko

Tautiin ei ole rokotetta, ja muista rokoista poiketen se hoidetaan antibioottikuurilla. Lasten rokko ilmenee yleensä kasvoilla ja ylävartalolla ilmaantuvana ihottumana.

Lue lisää: Onko lapsella tulirokko? Näin tunnistat ja hoidat sen

Enterorokko

Kansankielellä enterorokkoa kutsutaan suu- ja sorkkataudiksi, sillä se oireilee eniten suussa ja sormissa. Tämä lasten rokko, joka ilmenee usein kuumena, esiintyy erityisesti loppukesällä ja syksyllä.

Lue lisää: Näin tunnistat ja hoidat lapsen enterorokon

Lue myös Anna.fi: Miksi toisille nousee kuume usein, toisille ei juuri koskaan? Lääkäri kertoo

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X