Lapsen terveys 08.05.2023

Kutittaminen – hillittömän hauskaa vai toisen kehoon kajoamista?

Kutittaminen on herkkä laji. Kutittajalla pitää olla pelisilmää, jotta kutittaminen ei muutu toisen rajoja rikkovaksi toiminnaksi.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kutittaminen on usein hauskaa leikkiä, jonka tarkoituksena on saada toinen nauramaan. Parhaimmillaan se voikin lisätä läheisyyttä ja saada kehon rentoutumaan.

Koska kutitus on kuitenkin toisen ihmisen – lapsen tai aikuisen – kehon koskettamista, on kutittajan oltava huomaavainen ja pyrittävä lukemaan kutitettavaa tarkalla silmällä. Muuten kutittaminen voi olla kutitettavalle jopa traumaattinen kokemus.

Listasimme asioita, joita kutitteluleikissä kannattaa huomioida, jotta se pysyy ilon puolella.

Lue myös: Satuhieronta vahvistaa pehmeää vanhemmuutta – kokeile Kaksplussan sadulla!

1. Kutittamisen on oltava hauskaa

Kutittaminen on tavallista hassuttelua läheisten kanssa, esimerkiksi perheen kesken. Lapsi saattaa pyytää vanhempaansa kutittamaan: kutitus voi tuntua mukavalta, ja se saa usein kihertämään naurusta.

Toiset nauttivat kutituksesta, toiset eivät. Yleensä lyhytkestoinen kutitus tuntuu mukavalta, mutta pidempään jatkuessa voimakas kutiaminen alkaa tuntua epämiellyttävältä.

Siksi kutittajan onkin oltava tarkkana ja luettava kutitettavan ilmeitä: vieläkö kutittaminen on mukavaa vai pyristeleekö kutitettava tosissaan kauemmaksi.

Kutittaminen on syytä lopettaa silloinkin, kun ei ole varma, onko kosketus enää toisen mielestä mukavaa. Etenkään vauvat eivät osaa sanallisesti kertoa, milloin kutittelu riittää tai haluaako vauva sitä alkuunsakaan.

2. Kutittaminen voi olla myös kevyttä

Kutittamista on monenlaista. On myös hyvin yksilöllistä, kuinka voimakkaalta kutitus tuntuu: toisille höyhenellä sively on ennemminkin silittämistä, toisille se on selvää kutittelua.

Kutituksen voimakkuus riippuu myös siitä, mistä kohdasta vartaloa kutitellaan. Ihmisillä on yksilöllisiä eroja siinä, missä kohdassa kehoa kutittaminen tuntuu eniten.

Kutituksen ei tarvitse aina saada kutitettavaa ulvomaan naurusta. Esimerkiksi höyhenellä sively voi olla samaan aikaan kutkuttavaa, mutta myös rauhoittavan tuntuista.

3. Valitse oikea hetki kutitukselle

Kutittaminen tuntuu yleensä luontevalta silloin, kun kyseessä on kaksi toisilleen läheistä ihmistä. Vieraan tai harvoin tapaamansa aikuisen kutitus ei tunnu yleensä lapsesta hyvältä, kuten se ei tuntuisi aikuisestakaan.

Jos lasta haluaa tervehtiä lämpimästi, halaamisen tai kutittamisen sijaan kättely voi olla hyvä vaihtoehto. Tosin siihenkään ei saisi lasta painostaa.

Vaikka lapsi ja aikuinen olisivat toisilleen läheisiä, kutittaminen ei aina tunnu mukavalta ajatukselta tai hetki on epäsopiva: ennen yöunia sively ja hieronta voivat olla parempia, rauhoittavia vaihtoehtoja.

Toisaalta ahdistunut lapsi saattaa rentoutua hassuttelun ja kutituksen turvin, kuten Kaksplussan julkaisemassa adoptioperheen haastattelussa kerrotaan.

Anna.fi: Sarkasmi – ilkeää piikittelyä vai luottavaisen läheisyyden merkki?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X