Lapsen terveys 30.11.2018 Päivitetty 27.08.2021

Lapsella on oikeus olla turvassa – 10 syytä, miksi jokainen lapsi pitää rokottaa

Listasimme 10 syytä, miksi jokaisen lapsen pitää saada rokotukset kuntoon.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Vaarallisten tartuntatautien häviäminen yhteiskunnasta on rokotusten ansiota. Listasimme 10 syytä, miksi jokainen lapsi pitää rokottaa.

1. Rokotussuoja on lapsen perusoikeus

Lapsella on oikeus olla turvassa: Rokotukset ovat tehokas tapa suojata lapsi sellaisilta tartuntataudeilta, jotka voivat aiheuttaa lapsen kuoleman tai vammautumisen. Tämä tapahtuu rokotusohjelmaa noudattamalla. Rokotukset ovat vapaaehtoisia, mutta lasta ei ole syytä jättää rokottamatta ilman erityisen painavaa syytä ja konsultaatiota lääkärin kanssa.

2. Vakavat, hengenvaaralliset taudit jäävät sairastamatta

Rokotusten tehtävä on yksinkertainen: suojata vakavilta, tarttuvilta taudeilta, joihin olisi suuri vaara sairastua ilman rokotuksia. Rokotuksilla ehkäistävät tuhkarokko, vihurirokko, kurkkumätä, sikotauti ja polio voivat kaikki johtaa lapsen kuolemaan. Tauteihin liittyy myös vakavia jälkitauteja sekä vammautumisia, jotka voivat ilmetä myös vasta vuosien päästä taudin sairastamisen jälkeen.

Esimerkiksi MPR-rokote suojaa vihurirokolta, joka sinänsä on usein lievän flunssan kaltainen tauti. Jos rokotesuojaa ei kuitenkaan ole ja tautiin sairastuu aikuisiällä raskauden alkuvaiheessa, voi se aiheuttaa sikiölle vakavia vaurioita ja jopa sikiön menehtymisen. Tuhkarokko on puolestaan hyvin herkästi hengitysilman välityksellä leviävä tauti, joka on aiheuttanut Euroopassa tänä vuonna ainakin 38 kuolemaa.

3. Noudattamalla rokotusohjelmaa ehkäistään laajoja epidemioita

Rokotusohjelma on suunniteltu koko yhteiskunnan turvaksi ja yhteiseksi hyväksi. Rokotesuoja toimii vain, jos ohjelmaa noudatetaan ja väestön rokotuskattavuus on tarpeeksi korkea. Jos näin ei ole, pääsevät monet jo Suomesta lähes kadonneet taudit, kuten tuhkarokko, vihurirokko ja polio, leviämään uudelleen. Jos et huolehdi rokotuksista, altistat siis lapsesi ja itsesi lisäksi myös monet muut vaaraan.

4. Rokotukset ovat ajan tasalla

Rokotusohjelmassa ei ole mitään turhaa. Ohjelma on suunniteltu tarkkaan sen mukaan, minkälainen riski epidemioille on, ja mille rokotteelle on edelleen tarvetta taudin poissa pitämiseksi. Rokotusohjelmaa noudattamalla suojaat lapsesi juuri sillä tavalla, kuin on tällä hetkellä maailmassa tarpeen.

5. Rokottamalla tauteja voidaan saada myös kokonaan katoamaan

Rokottamalla nyt maailma voi tulevaisuudessa olla turvallisempi paikka meille kaikille. Esimerkiksi isorokko on saatu rokotusten avulla katoamaan, eikä sitä vastaan tarvitse enää rokottaa. Aikaisemmin isorokko johti joka seitsemännen  eurooppalaislapsen kuolemaan. Suomessa myös polio on tällainen hävitetty tauti. Maailmassa on kuitenkin vielä paljon tauteja, jotka leviäisivät yhä epidemioiksi ilman niitä torjuvia rokotteita.

10 syytä, miksi lapsi tulee rokottaa.

Ulkomaille matkaa suunnitellessa kannattaa varmistaa, että myös kohdemaassa tarvittavat rokotteet tulee hankituksi ennen matkaa.

6. Rokotettu ei tartuta tautia vahingossa eteenpäin

Kun rokotukset ovat kunnossa, ei voi joutua huomaamattaan vakavan taudin kantajaksi. Rokottamaton voi tuoda ulkomaanmatkalta mukanaan esimerkiksi tuhkarokon, ja altistaa sille muita ihmisiä. Rokottamatta jättäminen voi olla lähipiirin sairaalle lapselle, vanhukselle tai raskaana olevalle kohtalokasta. Jos rokotekattavuus ei ole tarpeeksi korkea, epidemia lähtee leviämään nopeasti.

7. Suojaat sen sairaan lapsen henkeä, joka ei voi ottaa rokotetta

Rokottamalla suojaat myös heitä, joita ei voi rokottaa. Ryhmään kuuluvat muun muassa syöpää sairastavat lapset, rokotteen jollekin ainesosalle allergiset lapset, sekä ne lapset, joiden vastustuskyky on alentunut sairauden tai sen hoidon takia. Ei voi tietää, onko lapsen päiväkodissa tai koululuokassa joku, jota ei voi terveydellisten syiden takia rokottaa. Hän voi olla suuressa vaarassa, jos ympärillä olevat lapset voivat altistaa hänet vakaville taudeille. Rokotus suojaa siis sekä lasta itseään että muita ympärillä. Laumasuoja ei toimi, jos rokotusprosentit jäävät liian alhaisiksi.

8. Mahdolliset haittavaikutukset ovat pienempiä, kuin taudin itsensä

Rokotuksilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla myös haittavaikutuksia. Pieni määrä rokotetuista saattaa saada lieviä taudinkaltaisia oireita, kun keho tuottaa taudille immuniteetin. Ne häviävät kuitenkin nopeasti, eikä rokotusohjelman mukaisilla rokotteilla ole todettu vakavia haittavaikutuksia. Mahdolliset, harvoin ilmenevät haittavaikutukset ovat joka tapauksessa pienempiä kuin taudin, jonka voi saada jättämällä rokotuksen ottamatta.

9. Rokotukset ovat yksi tärkeimmistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä

Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna rokotukset ovat heti ravinnon ja puhtaan veden jälkeen tärkein terveyteen vaikuttava tekijä. Elämme kansainvälisessä maailmassa, ja ennen kuin taudit saadaan täysin hävitettyä, tulee meidän suojata lapsiamme.

10. Jokainen vanhempi haluaa lapsensa parasta

Koska rokotusten avulla monet taudit on saatu häviämään jokapäiväisestä arjestamme, niiden uhat on unohdettu tai ne voivat tuntua kaukaisilta. Tämä on kuitenkin rokotusten ansiota, ja vaaralliset taudit ovat levitessään edelleen hengenvaarallisia – esimerkiksi tuhkarokkoon, polioon ja kurkkumätään ei ole olemassa lääkehoitoa tänäkään päivänä. Rokottamalla vanhempi turvaa lasta.

Kaksplussalle rokotusten tärkeydestä tietoja antoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X