Lapsen terveys 26.04.2016 Päivitetty 12.08.2021

Näin suojaat lapsesi punkeilta, borrelioosilta ja puutiaisaivokuumeelta

Punkit ovat Suomessa lisääntyneet vauhdilla. Jo yhdesta punkin puremasta voi saada parantumattoman puutiaisaivokuumeen. Punkit tartuttavat ihmiseen myös borrelioosia. Lue, miten suojaat lapsesi punkeita ja mitä pitää tehdä, jos punkki puree lasta.

Teksti
Inari Suomela
Kuvat
123RF

Missä päin Suomea lapsi voi kaikkein todennäköisimmin saada punkin ihoonsa?

Käytännössä katsoen punkittomia alueita ei Suomessa enää ole, joten riski sairastua punkin kantamiin tauteihin on kaikkialla.

Pahimmat punkkialueet löytyvät Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta, Ahvenanmaalta, Etelä-Karjalasta ja Länsi-Pohjan alueelta.

Asiantuntijat suosittelevat TBE- eli puutiaisaivokuumerokotetta niille, jotka liikkuvat tai asuvat pysyvästi riskialueilla, mutta myös muille luonnossa liikkuville tilanteen ja oman harkinnan mukaan.

Puutiaisaivokuumerokotteen saavat ilmaiseksi asukkaat ja kesäasukkaat Ahvenanmaalla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Raahen saaristossa, Lappeenrannassa Sammonlahden alueella, Kotkan saaristossa, Lohjanjärven saaristoalueella, Paraisissa ja Kustavissa. Näillä alueilla rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Puutiaisaivokuumeesta käytetään myös nimitystä Kumlingen tauti tai puutiaisaivotulehdus.

Millaisilla alueilla punkki viihtyy?

Punkki viihtyy parhaiten kosteilla alueilla havumetsässä, mutta myös lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Punkki viihtyy samoilla paikoilla mustikan kanssa.

Miten lapsen voi suojata punkin levittämiltä taudeilta?

Lapsen voi suojata puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä vastaan rokotteella. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole parannuskeinoa.

Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta tartuntaa voidaan hoitaa antibiootein.

Lue myös:
Odottaja, vältä matkustamista näihin maihin zika-viruksen takia
Lapsi ja lemmikki: eläinystävä kasvattaa lasta 

Mistä punkkirokote lapselle?

TBE-rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan voi ottaa terveyskeskuksessa, yksityisellä lääkäriasemalla sekä punkkibussissa, joka kiertää Suomen riskialueita  touko-kesäkuussa.

Minkä ikäisille punkkirokote käy?

Rokotteen voi antaa yli yksivuotiaalle.

Miten usein punkkirokote pitää ottaa?

Ensimmäisenä vuonna lapselle annetaan rokote ja tehosterokote. Tehosterokote otetaan 2–8 viikon päästä varsinaisesta rokotteesta. Tällä yhdistelmällä on vuoden suoja.

Seuraava rokote antaa vähintään kolmen vuoden, ja sitä seuraava jo vähintään viiden vuoden suojan.

Lue myös: Näin hoidat lapsen haavaa

Miten toimia, kun huomaa punkin pureman lapsessa?

Puhdista puremahaava desinfiointiaineilla tai saippualla ja vedellä. Tarkkaile lapsen oireita tautien varalta seuraavan reilun kuukauden ajan. Vie lapsi lääkäriin, jos oireita ilmaantuu.

Lue myös:
Kurkkaa lääkekaappiisi! Ilman näitä ei lapsiperhe selviä
Lapsen lääkäripelko: Mikä avuksi?

Millaisia oireita lapsi voi punkin puremasta saada?

Jos lapsi on saanut punkin puremasta puutiaisaivokuumeen eli TBE:n, voivat lapsen oireet olla suhteellisen lieviä: päänsärkyä, väsymystä ja kömpelyyttä.

Puutiaisaivokuume etenee kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisen oireet voivat ilmetä 4–28 vuorokaudessa punkin puremasta.

Ensivaihe kestää yleensä 4–7 päivää eikä sitä lapsella useinkaan välttämättä epäillä punkin aiheuttamaksi puutiaisaivokuumeeksi lievien ja epämääräisten oireiden vuoksi.

Ensivaiheen jälkeen tulee viikon kuumeeton jakso, jonka jälkeen osa sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen.

Pahimmassa tapauksessa lapselle voi jäädä tautiin sairastumisen seurauksena pitkäkestoisia neurologisia oireita, kuten päänsärkyä sekä oppimisen ja tunne-elämän häiriöitä.

Jos lapsi on saanut punkin puremasta borrelioosin, voi puremakohdan ympärille tai muualle kehoon kehittyä yli 5 cm leveä, punoittava alue.

Ihottuma ilmaantuu tavallisesti pyöreänmuotoiseksi, mutta se voi olla myös muun näköistä. Myös korvannipukoihin voi kehittyä sinertävää kasvannaista merkkinä borrelioosista.

Borrelioosin itämisaika puremasta ensimmäisiin oireisiin on 3–32 vuorokautta. Taudin alkuvaihe voi myös olla ihan oireeton, tai se voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita.

Hoitamattomana borrelioosi voi myöhemmin aiheuttaa esimerkiksi ihomuutoksia tai hermosto-, nivel- tai sydänoireita.

Borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein.

Lue myös: BB-12-probiootti ehkäisee lasten flunssia 

Millainen riski lapsella on saada puutiaisaivokuume tai borrelioosi?

Lapsella on samanlainen riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen kuin aikuisellakin. Viime vuonna 67 ihmisellä Suomessa todettiin puutiaisaivokuume, ja heistä kaksi kuoli siihen. Suurin osa sairastuneista oli aikuisia.

Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan monella lapsella saattaa olla puutiaisaivokuume, jota ei diagnosoida lievien oireiden vuoksi.

Borrelioosiin sairastuu vuosittain tuhansia lapsia ja aikuisia ympäri Suomen.

Lue myös: Miten lasta lääkitään kotona? Vinkit sairaan lapsen kotihoitoon

Lähteet: Lastentautien dosentti ja lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Vakkila, FM Jani Sormunen Turun yliopistosta ja Punkkiklinikka.fi.

Anna.fi: Miten punkki poistetaan oikein ja mitä sen jälkeen on tehtävä? Lue lääkärin neuvot

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X