Lapsen terveys 21.06.2017 Päivitetty 08.02.2024

Moni suomalaislapsi nukkuu päiväunet pihalla – mitä hyötyä siitä on ja minkä ikäiseksi lapsi voi nukkua ulkona?

Uni maistuu vauvoille ulkona. Suomessa monet vauvat nukkuvat päiväunet ulkona ympäri vuoden. Itseään ei kuitenkaan kannata suomia, jos ulkona nukuttaminen ei syystä tai toisesta onnistu. Ulkona nukuttaminen on myös asia, joka jakaa vanhempien mielipiteitä.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
iStock

Lapsen päiväunet ulkona herättävät mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. Kaksplussan Facebook-ryhmässä aiheesta on käyty kiivasta keskustelua:

Miksi lasten täytyy nukkua ulkona, kun eivät aikuisetkaan nuku? En ymmärrä, aivan turhaa.”

”Meillä lapset ovat aina nukkuneet 1,5–2-vuotiaiksi asti vaunuissa päiväunet ympäri vuoden. Sisällä ei uni maistu läheskään niin pitkään ja hyvin.”

”Täällä ulkomailla tulee valkotakkiset työntekijät tai poliisi hakemaan kivalla piipaa-autolla, jos kehtaa omalla pihalla tai parvekkeella lapsen nukuttaa.”

Miksi nukutamme vauvat ulkona?

Suomessa vauvojen ulkona nukuttamisella on pitkät perinteet. Lastentautiopin professori Arvo Ylppö alkoi jo noin sata vuotta sitten suositella vauvoille raitista ulkoilmaa tunkkaisen sisäilman sijaan.

– Siihen aikaan ajateltiin sisäilman olevan niin huonolaatuista, että lapsen on parempi nukkua ulkona. Raikkaan ilman arveltiin ehkäisevän riisitaudin ja tuberkuloosin kaltaisia sairauksia, kertoo terveystieteiden tohtori Marjo Tourula, joka on tutkinut vauvojen ulkona nukuttamista väitöskirjassaan.

– Nykyäänkin ulkona nukuttamista pidetään terveellisenä käytäntönä, mutta tärkein syy on kuitenkin se, että lapset nukkuvat siellä pitkät päiväunet.

Mitä hyötyä ulkona nukuttamisesta on?

Tourulan tutkimuksessa talvella ulkona nukkuneet lapset uinuivat jopa kolme kertaa pidempään kuin sisällä nukkuneet verrokkinsa.

Tutkimuksessa haastatellut äidit arvioivat vauvan pitkien päiväunien vaikuttavan positiivisesti koko perheen hyvinvointiin. Kunnon unien jälkeen vauva koettiin virkeäksi, ja äitikin oli saanut kaipaamansa lepohetken tai ehtinyt viettää aikaa vanhempien lasten kanssa. Äidit myös kokivat ulkona nukkuvat lapsensa keskimääräistä terveemmiksi.

Lisäksi äidit olivat sitä mieltä, että ulkona nukuttaminen kehittää lapselle pienestä pitäen läheisen suhteen luontoon.

Milloin ulkona ei kannata nukuttaa?

Ulkona nukuttamisen suosioon vaikuttaa luonnollisesti rauhallinen ympäristö, minkä vuoksi tapa onkin yleinen turvallisiksi mielletyissä Pohjoismaissa. Harva haluaa nukuttaa lapsensa ulkona vilkkaassa suurkaupungissa melun ja ilmansaasteiden keskellä.

Sääoloillakin on merkitystä. Helteellä Marjo Tourula suosittelee nukuttamaan vauvat sisällä.

– Ainakin silloin on oltava erityisen varovainen, sillä lämpötila nousee vaunukopassa helposti korkeaksi. Vauva todennäköisesti nukkuu paremmin viileässä sisällä.

Talvella vanhemmat tuskailevat sopivan ulkovaatetuksen kanssa. Vällyjen tarpeellinen määrä riippuu lämpötilan lisäksi myös siitä, kuinka pitkään vauva ulkona nukkuu.

– Tiettyä pakkasrajaa on mahdotonta antaa, mutta vanhemmat itse kokivat, että parhaiten he onnistuivat arvioimaan vauvalle sopivan vaatetuksen, kun pakkasta oli 5 astetta, Tourula kertoo.

Liian pitkiä unia ulkona ei kuitenkaan kannata kovin kylmällä säällä ottaa.

– Talvella en nukuttaisi vauvaa kolmea tuntia pidempään ulkona. Sen jälkeen jäähtymisen riski on jo suuri.

Minkä ikäiseksi lapsi voi nukkua ulkona?

Ulkona nukuttamiselle ei ole mitään ikärajaa, mutta usein rattaissa nukkuminen vähenee luontaisesti yli vuoden ikäisillä, jotka alkavat liikkua. Yli 1-vuotiailla pitkät päiväunet saattavat myös alkaa vaikuttaa yöunien laatuun tai kestoon.

– On harvinaista, että yli 2-vuotiaat nukkuvat ulkona. Siinä vaiheessa rattaissa ei enää mahdu niin hyvin nukkumaan, eikä liikkuvaa lasta voi sinne vahtimatta jättääkään, Tourula sanoo.

Päiväkotiin siirtyminen voi myös olla askel, jonka jälkeen ulkopäiväunet jäävät. Tourulan arvion mukaan ulkona nukkuneet lapset tottuvat nopeasti nukkumaan päiväkodissa sisällä.

– Päiväkodin aloittaminen on jo itsessään niin suuri muutos, että unet saattavat mennä siinä sivussa.

Lue myös: Leikki-ikäisen päiväunet päiväkodissa: tarpeen vai yöstä pois?

Olenko huono äiti, jos vauva nukkuu päiväunet sisällä?

Kriittinen suhtautuminen lapsen ulkona nukkumiseen ei yllätä Marjo Tourulaa, joka kertoo huomanneensa, että vanhemmat suhtautuvat aiheeseen hyvin tunteella.

– Suomessa kannustetaan äitejä vahvasti nukuttamaan vauvaa ulkona. Jos se ei syystä tai toisesta onnistu, äidit saattavat jopa kokea asiasta syyllisyyttä, Tourula sanoo.

Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei sisällä nukkumisesta ole minkäänlaista haittaa.

– Ulkona nukuttaminen ei ole mikään pakko, eikä sillä mitata hyvää tai huonoa äitiyttä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X