Lapsen terveys 12.03.2020 Päivitetty 04.11.2020

Lapsen vatsavaivojen syy pitää selvittää – näin tunnistat ja hoidat lapsen laktoosi-intoleranssin

Usein suolisto-oireiden aiheuttajaksi paljastuu laktoosi-intoleranssi. Mistä merkeistä sen tunnistaa? Voiko laktoosi-intoleranssista parantua?

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Laktoosi-intoleranssi on yksi tavallisimpia lapsen suolioireiden aiheuttajia. Laktaasientsyymin puute oireilee vatsakipuina, ilmavaivoina, vatsan turvotuksena ja suolen toiminnan häiriöinä.

Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist Pikkujätti-lääkäriasemalta kertoo, mistä merkeistä lapsen laktoosi-intoleranssin tunnistaa ja miten sitä voi hoitaa.

– Laktoosi-intoleranssi kehittyy yleensä pidemmän ajan kuluessa, kun laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin tuotanto vähitellen hiipuu elimistössä. Oireet eivät ala silmänräpäyksessä, vaan korostuvat pikkuhiljaa entsyymin vähentyessä, Qvist toteaa.

– Pienemmän lapsen vatsavaivojen syynä on harvemmin laktoosi-intoleranssi, sillä sen toteaminen on todennäköisempää vasta yli 5-vuotiailta. Mikäli pienellä, alle 5-vuotiaalla lapsella on vatsaoireita, niiden taustalla on todennäköisesti jokin muu sairaus.

Laktoosi-intoleranssi, keliakia vai maitoallergia?

Jos lapsen vatsakipu, löysä vatsa tai ummetus ovat jatkuneet pitkään, on hyvä hakeutua lääkäriin varmistamaan, ettei oireilun taustalla ole keliakia.

– Keliakia voi olla pienelläkin lapsella. Hoitamattoman keliakian seurauksena ilmenevän sekundaarisen laktoosi-intoleranssin ja ”tavallisen” laktoosi-intoleranssin oireet ovat hyvin samankaltaisia. Pitkälle edennyt keliakia voi vaikuttaa lapsen kasvuun ja aiheuttaa ravintoaineiden imeytymishäiriöitä. Siksi on tärkeää poissulkea se oireiden taustalta.

Varhaislapsuuden maitoallergia olisi myös hyvä erottaa laktoosi-intoleranssista. Allergia lehmänmaitotuotteille on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi, sillä silloin on kyse yliherkkyydestä maidon valkuaisaineille.

– Maitoallergia on useimmiten poismenevä vaiva, josta lapsi voi parantua. Tavallisesti yliherkkyys väistyy lapsen kasvaessa, Qvist kertoo.

Laktoosi-intoleranssista sen sijaan ei voi koskaan täysin parantua, sillä perimä säätelee laktaasientsyymin tuottoa. Kun laktaasientsyymin tuotanto on loppunut, elimistö ei tule sietämään laktoosia todennäköisesti myöhemminkään.

Miksi maitotuotteet aiheuttavat oireita?

Laktaasientsyymin tuottoa säätelee yksi geeni. Suurin osa maailman väestöstä kantaa perimässään geenin variaatiota, joka saa laktaasientsyymin tuoton loppumaan jossain vaiheessa.

– Valtaosalla suomalaisista, eli noin 80 prosentilla, geenin variaatio on kuitenkin sellainen, että laktoosia siedetään myös aikuisiällä. Lasten kohdalla prosentti on vieläkin suurempi, sillä osalla laktoosi-intoleranssin oireet ilmenevät vasta toisella vuosikymmenellä.

Vaikka laktoosi-intoleranssi on yleinen vaiva, käytännössä kaikki sietävät laktoosia imeväisiässä ja varhaislapsuudessa.

”Rintamaidossa on runsaasti laktoosia. Luultavasti siksi entsyymin tuotanto toimii varhaislapsuudessa.”

Se on Qvistin sanoin selviämisen kannalta tärkeää:

– Rintamaidossa on runsaasti laktoosia. Luultavasti juuri siitä syystä laktaasientsyymin tuotanto yleensä toimii varhaislapsuudessa.

laktoosi-intoleranssi

Moni oireileva sietää pieniä määriä laktoosia, mutta liika kipeyttää vatsan.

Laktoosi ei ole laktoosi-intoleranssia sairastavalle kuitenkaan vaarallista, vaan aiheuttaa etupäässä epämiellyttäviä oireita silloin, kun elimistö ei siedä sitä. Myös laktoosin määrä vaikuttaa oireisiin.

– Monille ei tule oireita pienistä määristä, mutta jos laktoosia nauttii runsaammin, se aiheuttaa kyllä oireita. Pilkkomaton laktoosi kerää vettä suolistoon aiheuttaen ripulia, suoliston bakteerit muodostavat kaasua pilkkoessaan laktoosia. Tästä aiheutuvat vatsakivut ja muut oireet.

”Sairauden puhkeamisen ajankohtaa ei pystytä ennustamaan. Vaikka lapsi kantaisi perimää, hän voi hyvin sietää laktoosia vielä 12-vuotiaana.”

Joskus laktoosi-intoleranssi on ohimenevää ja liittyy johonkin toiseen tautiin. Hoitamattoman keliakian ohella esimerkiksi vatsataudin yhteydessä on tavallista, että suolisto ei yhtäkkiä siedäkään laktoosia. Vaiva hellittää suoliston palauduttua taudin jälkeen ennalleen.

– Laktaasientsyymiä tuotetaan ja se vaikuttaa suolen limakalvon pinnalla, mutta tulehtunut suoli ei kykene pilkkomaan laktoosia tarpeeksi tehokkaasti. Tällaista sekundaarista laktoosi-intoleranssia esiintyy paljon juuri lapsilla, sillä heillä on useammin vatsatauteja, Qvist toteaa.

Lääkärissä voidaan laboratoriokokeella selvittää, kantaako lapsi perimässään laktoosi-intoleranssiin johtavaa geenin variaatiota.

– Perimän voi selvittää jo vastasyntyneeltä, mutta sairauden puhkeamisen ajankohtaa ei pystytä ennustamaan. Vaikka lapsi kantaisi perimää, jossa laktaasientsyymin tuotanto loppuu, hän voi hyvin sietää laktoosia vielä 12-vuotiaana.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X