Lapsen terveys 30.08.2024

Lapsia kuolee nyt selvästi vähemmän kuin 2000-luvun alussa

Lasten kuolleisuus Suomessa on laskenut todella merkittävästi viimeisen 15 vuoden aikana.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Suomen jo valmiiksi matala lapsikuolleisuus on pudonnut vuosien 2005 ja 2020 välillä, kertoo Oulun yliopiston tuore tutkimus. Lapsia kuolee nyt jopa puolet vähemmän kuin aikaisemmin.

Maailmanlaajuisesti lapsikuolleisuus on suuri ongelma, vaikka viime vuosikymmeninä lasten kuolemissa onkin tapahtunut merkittävää laskua. Suuri osa lasten ja nuorten kuolemista olisi ehkäistävissä, tutkijat muistuttavat.

Suomessa lapsikuolleisuus on vähentynyt huomattavasti 1900-luvun alusta lähtien. Vaikka Suomi kuuluu jo entuudestaan hyvin matalan lapsikuolleisuuden maihin, parannusta tapahtuu Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan edelleen.

Suomessa kuoli vuosina 2005–2020 yhteensä 3 685 alle 16-vuotiasta. Heistä poikia oli hieman enemmän kuin tyttöjä. Selvästi suurin osa kuolleista oli alle 1-vuotiaita.

Tutkimuksen mukaan alle 16-vuotiaiden lasten ja nuorten kuolleisuus laski 50 prosenttia vuosien 2005 ja 2020 välillä.

Alle yksivuotiaiden kuolema selittyy yleensä keskosuudella, synnynnäisillä epämuodostumilla ja kätkytkuolemilla.

Yli 1-vuotiailla yleisimmät kuolinsyyt liittyivät ulkoisiin tekijöihin, kuten liikenneonnettomuuksiin ja muihin tapaturmiin sekä syöpiin.  

Tutkimuksessa hyödynnettiin Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmää ja Tilastokeskuksen kuolemansyytilastoja.

– Lasten ja nuorten kuolleisuutta voidaan pitää terveydenhuollon laadun ja toimivuuden tärkeänä mittarina, ja on rohkaisevaa nähdä, että myönteistä kehitystä tapahtuu yhä, päätutkijana toiminut Riikka Sallinen Oulun yliopistosta toteaa tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että kliinisen hoidon kehittymisellä, tutkimuksella ja terveyspoliittisilla päätöksillä pystytään edelleenkin vähentämään lasten kuolemia. Lisätietoa tarvitaan silti esimerkiksi kuolleisuuden riskitekijöistä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X