Vauvan terveys 09.12.2019 Päivitetty 29.05.2023

Nukutetaanko pikkuvauvoja liian pystyssä? USA:n viranomaiset varoittavat kuolemantapauksien jälkeen

Kohoasentoon nukuttaminen voi olla vaarallista pikkuvauvoille.

Teksti
Päivi Pelkonen
Kuvat
iStock

Amerikkalaisen tutkimustiedon mukaan unituotteet, joissa vauva nukkuu pystyasennossa, ovat vaarallisia ja aiheuttavat tukehtumisvaaran. Yhdysvaltain kuluttajatuotteiden turvallisuuskomissio antoi hiljattain varoituksen, jossa se kehotti vanhempia lopettamaan nukuttamisen kohoasennossa, vaikka vauva kärsisi refluksista.

Varoitus koskee kaikkia tuotteita, kuten auton istuimia, tyynyjä ja sittereitä, joissa lapsen pää tulee jalkoja ylemmäksi.

Komissio perustaa varoituksensa tutkimukseen, jossa testattiin erilaisia unituotteita sekä niiden vaikutusta alle 7-kuisten vauvojen liikkeisiin ja happitasoihin. Mikään tuotteista, joissa pää oli ylempänä jalkoja, ei ollut turvallinen. Tulosten julkistamisen jälkeen komissio on työskennellyt useiden tunnettujen lastentarvikevalmistajien kanssa vetääkseen vaaralliset tuotteet pois markkinoilta.

Takaisinvetoja on tehty monista suosituista tuotteista, muun muassa Fisher-Pricen sitterintapaista Rock’n Play Sleeperistä. Vauvansänky on yhdistetty moniin kuolemantapauksiin.

Jos vauva nukkuu pystyasennossa, hän kierähtää helposti

Tulosten mukaan tällaisissa tuotteissa vauva saattaa päätyä vatsalleen. Pystyasennossa vauvojen on helpompi aktivoida vatsalihakset, nostaa päätään ja sitä kautta kierähtää vatsalleen. Jos vauva pääsee kierähtämään, hänen on vaikeampi palata takaisin selälleen pystyasennon ja pehmeiden materiaalien vuoksi.

Pystyasento oli yleinen vuosina 2005–2019 kerätyissä amerikkalaisten pikkuvauvojen kuolintapauksissa. Toinen yhteinen kuolemaan johtanut syy oli se, että vauvat olivat nukkuneet tyynynkaltaisen pehmeän tuotteen kanssa ja tukehtuneet siihen, vaikka olivatkin nukkuneet selällään.

USA: Ei enempää kuin 10 astetta

Paras ja turvallisin tapa nukuttaa pikkuvauva olisi laittaa hänet selälleen kiinteälle alustalle. Pikkuvauvan nukuttaminen vatsalleen tai kyljelleen ei ole suositeltavaa, koska myös se voi lisätä kätkytkuolemien vaaraa. Sängyssä ei saa olla peittoja, räsynukkeja, univilttejä tai leluja.

Amerikkalaiskomission uuden suosituksen mukaan nukkumisasento ei saisi olla 10 astetta enempää koholla.

Suosituksia voi olla vaikea noudattaa, jos vauva nukkuu pystyasennossa esimerkiksi autossa turvaistuimessa. Komission antamissa suosituksissa painotetaan kuitenkin, että erityisesti, jos vauva on alle neljä kuukautta, on tärkeää siirtää nukkuva pienokainen omaan sänkyyn. Vaarana on, että lapsen pää retkahtaa alas nukahtaessa ja se tukkii ilmatiet kohtalokkaasti.

Lasten unesta huolehtiminen ei ole aina helppo tehtävä. Esimerkiksi refluksista kärsivien vauvojen hoitoon on suositeltu käyttämään vähintään 30 asteen korotusta, jotta kohoasennosta olisi hyötyä. Kohoasentoa on suositeltu kokeilemaan esimerkiksi kiilatyynyn avulla. Lisäksi suomalaisissa lastentarvikeliikkeissä on erilaisia korotuspaloja pinnasänkyihin tai terveysasemien apuvälinelainaamosta saa kotiin lainaksi sängynjalkojen korotuspaloja.

Lähteet: CPSC, WebMD, MLL, TAYS: Vastasyntyneen perushoidon ohjeita, Refluksilapset

Lue myös

Kommentit (1)

Tämä nyt on tiedetty Suomessa kauan ja autokaukaloissa lukeekin varoitus että vauvaa ei saa pitää kauaa kaukalossa tai sittereissä. No, amerikkalaisille pitää joka paikassa lukea selkeät käyttöohjeet. Toisaalta kuinka tyhmiä täytyy olla jos syö akvaarionpuhdistusainetta luullen sen parantavan koronan tai että syötetään autistille valkaisuainetta, kun on kuultu että se parantaa autismista. Eli en yhtään ihmettele näitä varoituksia Jenkeissä, idiootteja kaikki!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X