Vauva 13.04.2021 Päivitetty 29.05.2023

Vastasyntyneen nukuttamisesta lisää uutta tietoa – nukuttamistapa ehkäisee merkittävästi kätkytkuolemaa

Vastasyntyneen nukuttaminen selällään pienentää merkittävästi kätkytkuoleman riskiä, uusi tanskalaistutkimus vahvistaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Selittämätön kätkytkuolema on pikkuvauvan vanhempien pahin pelko. Tiede ei ole vielä onnistunut selvittämään, mikä äkilllisen menehtymisen aiheuttaa. Se kuitenkin tiedetään, että vastasyntyneen nukuttaminen oikealla tavalla pienentää riskiä.

Kätkytkuoleman ehkäisykeinoista tärkeimpiä ja tunnetuimpia on se, että vauva tulisi nukuttaa selällään aina puolivuotiaaksi saakka. Selällään nukuttamisen hyödyt vahvistaa uusi tanskalaistutkimus.

Tutkimuksen mukaan lapsikuolleisuus vähentyi Tanskassa lähes 18 prosenttia sen jälkeen, kun vauvan selällään nukuttamisesta tuli maassa yleinen suositus vuonna 1991. Sen puolesta kampanjoitiin terveydenhuollon ammattilaisten kotikäynneillä. Vaikutukset olivat erityisen suuria perheissä, joiden sosioekonominen asema oli matala ja joiden lapsilla oli heikko perusterveys.

Vastaavia kampanjoita kätkytkuolemien riskitekijöiden tiedostamisesta toteutettiin 1980–1990-luvuilla muissakin maissa. Tanskan lisäksi naapurimaamme Norja ja Ruotsi turvautuivat kampanjoinnin voimaan. Myös Suomessa kätkytkuolemat ovat vähentyneet selällään nukuttamisen suosittamisen jälkeen.

Tanskalaistutkimuksessa mainitaan, että Yhdysvalloissa kätkytkuolemat ovat jopa yleisin kuolinsyy 1–12 kuukauden ikäisillä.

Vastasyntyneen nukuttaminen vatsallaan ei ole ainoa riskitekijä

Kyljellään tai vatsallaan nukkumisen tiedetään lisäävän riskiä kätkytkuolemaan, mutta muutkin vaaraa lisäävät tekijät ovat olleet tiedossa jo pitkään.

Kätkytkuoleman ehkäisemiseksi vauvan sängyssä ei saa olla ylimääräistä tavaraa, eikä alle puolivuotiaiden tule käyttää tyynyä. Edes peitto ei ole pienelle lapselle välttämättä tarpeellinen. Lisäksi alkoholin ja tupakan käyttö raskauden aikana suurentavat merkittävästi kätkytkuoleman riskiä.

Tanskalaistutkimus vahvistaa aiemmat arvelut siitä, että lapsen pieni syntymäpaino tai keskosuus osaltaan lisäävät kätkytkuoleman riskiä.

Kätkytkuolema on vauvan ensimmäisen elinkuukauden aikana ja yli puolivuotiailla harvinainen. Tästä syystä yli puolivuotias voi nukkua mahallaan, jos hän osaa jo kääntyillä.

Kätkytkuolema Suomessa

Suomessa tapahtuu noin 15 kätkytkuolemaa joka vuosi.

Tilastokeskuksen mukaan kätkytkuolemien määrä Suomessa on vähentynyt. Vuonna 2000 kätkytkuolema oli 18 vauvan kuolinsyy, mutta vuonna 2018 siihen kuoli kuusi vauvaa. Sen sijaan vuonna 2019 kätkytkuolemaan menehtyi 12 vauvaa.

Raskaudenaikaisen alkoholinkäytön ja tupakoinnin tiedetään olevan sikiölle monin tavoin haitallista, ja näiden päihteiden käytön on todettu lisäävän myös kätkytkuoleman riskiä. Joka seitsemäs suomalaisnainen tupakoi raskautensa aikana, ja tupakoivista odottajista valtaosa tupakoi koko raskauden ajan.

Lue lisää: Nämä tekijät vähentävät kätkytkuoleman riskiä – noudata kahdeksaa suositusta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X