Lapsen terveys 25.01.2023

Lapsiperheet ajautuivat rajuun sairastelukierteeseen – ”Kaikki hauska on pitänyt perua”

Vanhemmat kertovat, että talven tautiaalto on tänä vuonna tuntunut poikkeuksellisen raskaalta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tänä talvena voimakas tautiaalto pyyhkäisi Suomen yli ja kaatoi monet suomalaisperheet petiin toipilaiksi. Esimerkiksi korona, enterorokko, influenssa ja RS-virus ovat jyllänneet paikoin jopa harvinaisen voimakkaina.

Lapsiperheissä sairastelu on yleistä, sillä sairastamisen avulla pikkulapsi kehittää vastustuskykyään eri taudinaiheuttajia kohtaan. Terveystalon lastenlääkäri Péter Csonkan mukaan esimerkiksi tuore tarhalainen saattaa sairastaa jopa sata päivää vuodessa.

Alle kolmevuotiaiden lasten immuunipuolustus on vasta kehittymässä, kun taas yli kolmevuotiaan vastustuskyky on jo kehittyneempi. Vastustuskyvyssä ja sen kehittymisessä voi olla myös suuria yksilöllisiä eroja.

Kun lapsi tuo taudinaiheuttajia kotiin, saattavat vanhemmatkin lähikontaktissa lapsen kanssa ollessaan sairastua hieman herkemmin kuin pöpöjä muualla kohdatessaan.

Suomalaisperheet kertovat, kuinka sairastelu on tänä talvena kuormittanut heidän arkeaan.

Perheet koetuksella

Monessa perheessä diagnooseja erilaisista virustaudeista riittää.

– Meillä sairastettiin joulun alla ensin RS-virus ja lähes heti perään influenssa. Aiemmin syksyllä perheessä oli enterorokko ja välissä pari määrittelemätöntä flunssaa. Tuntuu, että jatkuvasti jonkun nenä vuotaa, eräs kahden lapsen vanhempi kuvailee Kaksplussalle.

– Yksinhuoltajana on raskasta, jos päivystykseen pitäisi päästä lähtemään keskellä yötä. Kurkunpäätulehdukset ovat vieneet meidät sinne tänä talvena jo kahdesti, ja jonoa on riittänyt. Enterorokko ja influenssa ovat myös ehtineet tulla tutuiksi, toinen äiti kertoo.

Kun lapsi sairastaa, joutuu koko perhe koetukselle.

– Yhden lapsen kanssa sairastelukierre tuntui edes jotenkin siedettävältä, mutta nyt heitä on perheessämme kaksi. Kaava on aina sama. Ensin sairastuu toinen, ja toinen vasta sitten, kun ensimmäisellä alkaa helpottaa. Kun lapsilla pahin alkaa laantua, on yleensä vähintään jompikumpi vanhemmistakin saanut jo taudin.

– Kaikkein väsyttävimmältä tuntuu se, että aina, kun kalenterissa olisi tiedossa jotain kivaa, joku sairastuu. Erityisesti tänä talvena kaikki hauska on pitänyt perua. Odotan jo kauhulla alkuvuoden vatsatautiaaltoa.

Perheen jatkuva sairastelu voi aiheuttaa vanhemmille huomattavaa rasitusta. Tilanteen hankaluudesta huolimatta on hyvä tiedostaa, että kyseessä on lähes poikkeuksetta ajan myötä häviävä ongelma: tauteja jyllää jatkossakin, mutta lasten kasvaessa sairastelun määrä useimmiten vähenee koko perheessä.

Lisäksi on hyvä myös muistuttaa itseään siitä, että kevään tulo tuo useimmiten ainakin hieman helpotusta pahimpaan tautikierteeseen, kun flunssakausi laantuu.

Lue myös: 11 vinkkiä katkaista lapsen flunssakierre – lääkärin parhaat neuvot

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X