Vauvan terveys 01.12.2022 Päivitetty 05.05.2023

RS-virus vie nyt lapsia enemmän sairaalaan kuin korona

RS-virus vie vauvoja jälleen sairaalahoitoon. Esimerkiksi HUSin lastenosastoilla on tällä hetkellä lähes 20 potilasta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

RSV on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus.

– Vaikka koronavirusta todetaan väestössä edelleen runsaasti, kuormittaa RS-virus lasten osalta terveydenhoitoa huomattavasti koronaa enemmän, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen HUSin Uudesta lastensairaalasta.

RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. Epidemian aikana RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla.

Suurimmassa riskissä vakavalle taudille ovat pienet, alle 12 viikon ikäiset vauvat. Erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on kohonnut riski sairastua vakavaan RS-infektioon. Suurin osa sairaalahoitoon johtaneista RSV-infektioista todetaan kuitenkin perusterveillä lapsilla.

– RS-virusinfektioon ei ole käytössä täsmälääkettä. Sairaalahoidossa huolehdimme lapsen nesteytyksestä sekä tuemme hengitystä tarvittaessa lisähapella ja erilaisilla hengitystukimuodoilla. Hengitystä voidaan helpottaa ylähengitysteiden limaimuilla, Tea Nieminen jatkaa tiedotteessa.

Hyvä käsihygienia ja väkijoukkojen välttely ehkäisevät sairastumista

RS-virus leviää pisaratartuntana. Viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen.

Tauti alkaa tyypillisesti tukkoisuudella, nuhaisuudella ja mahdollisella kuumeella. Taudin oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena.

Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.

– Imeväinen saa usein tartunnan päiväkotia käyvältä sisarukseltaan. Pienten vauvojen vanhempien kannattaakin vältellä paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä sekä noudattaa huolellista käsihygieniaa, toteaa Tea Nieminen.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, tulee soittaa kansalliseen päivystysapuun lisäohjeiden saamiseksi (puh. 116 117, puhelun hinta 0 €). Hätätapauksissa soitetaan suoraan hätänumeroon.

Lue myös: RS-virusta vastaan voi olla pian tarjolla rokote


 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X