Lapsen terveys 11.10.2024

Lapsuusajan liikunta on täysin korvaamatonta luustolle

Liikunta vaikuttaa muiden terveiden elintapojen ohella luustoon.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsuudessa ja nuoruudessa määrittyy se, minkä kokoisiksi ja kuinka lujiksi luumme kasvavat. Liikunnalla on tärkeä rooli luuston hyvän kehityksen kannalta: liikunnalla voidaan lisätä luuston massaa.

Liikunta ja terveet elintavat ovat luuston terveydelle välttämättömiä myös aikuisiällä ja ikääntyessä, mutta liikunnan rooli muuttuu iän karttuessa: aikuisiässä liikunta ylläpitää luuston vahvuutta ja ikääntyessä liikunta hidastaa luun menetystä.

Kasvuikä on luustolle korvaamatonta aikaa, mutta ruutuaika syö lasten ja nuorten vapaa-ajan aktiivisuutta. Lasten ja nuorten liikunta –tuloskortin mukaan 4–6-vuotiaille kertyy päivittäin paikallaanoloa keskimäärin lähes 10 tuntia. 7-vuotiailla vastaava lukema on 7 tuntia ja 17 minuuttia, kun taas 15-vuotiailla määrä on jo lähes 9 tuntia.

– Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa. Kerrytetyn luuston massan lisäksi fyysisesti aktiivinen lapsuus voi edesauttaa luustolle välttämättömän liikkumisen jatkamista myös myöhemmin elämässä, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm kertoo tiedotteessa.

Pienillä arjen valinnoilla on merkitys

Teot luuston hyväksi ovat lopulta pieniä tekoja arjessa. Luusto tarvitsee liikunnan lisäksi monipuolista ravintoa, riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia sekä sopivassa suhteessa lepoa ja unta. Päihteet ja nikotiinituotteet ovat haitallisia luustolle.

Luovuttaa ei kuitenkaan kannata luuston suhteen myöhemminkään elämässä, sillä luusto uusiutuu jatkuvasti, muistutetaan Luustoliitosta. Luuston hyvinvointiin on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti.

– Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, myös lapsi, nuori tai työikäinen voi sairastua osteoporoosiin. Tällöin taustalla on usein jokin toinen sairaus tai käytetty lääkehoito.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X