Lapsen kehitys 13.05.2024

”Kyseessä on varsinainen aikapommi” – tutkijat huolestuivat seurauksista, joita lapsuuden liikkumattomuus aiheuttaa

Helppo keino pienensi lasten riskiä sydänmuutoksiin.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Lapsuudesta alkaen lisääntyvä paikallaanolo aiheuttaa sydämen liikakasvua, mutta kevyt liikunta voi vähentää riskiä, osoittaa uusi Itä-Suomen yliopiston ja brittiläisten Bristolin ja Exeterin yliopistojen tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 1682 lasta, joita seurattiin 11-vuotiaasta 24 vuoden ikään saakka.

Seurannan aikana lasten paikallaanolo lisääntyi keskimäärin kuudesta tunnista yhdeksään tuntiin päivässä. Paikallaanolon lisääntyminen oli yhteydessä etenevään sydämen liikakasvuun ja siitä johtui 40 prosenttia sydämen massan kokonaiskasvusta. Tulokset olivat samansuuntaisia riippumatta lihavuudesta tai verenpaineesta.

– Lapsuuden liikkumattomuuden terveysriskeistä on yhä enemmän tutkimusnäyttöä, joka on syytä ottaa vakavasti.  Meidän täytyy ymmärtää, että kyseessä on varsinainen aikapommi, sanoo lääkäri ja kliinisen epidemiologian ja lasten terveyden dosentti Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

Aikuisilla sydämen vasemman kammion liikakasvu on merkittävä sydänkohtauksen, aivoinfarktin ja ennenaikaisen kuoleman riskitekijä.

Kevyt liikunta pienensi riskiä sydänmuutoksiin

Tutkimuksen mukaan lasten 3–4 tunnin kevyt päivittäinen liikunta oli yhteydessä 49 prosenttia pienempään sydämen massan kasvuun seurannan aikana. Lisäksi isompi määrä kevyttä liikuntaa oli yhteydessä parempaan sydämen toimintaan. Kevyt liikunta havaittiinkin tehokkaaksi tavaksi kumota lapsuuden paikallaanolon haitallisia vaikutuksia.

– Kevyt liikunta on tehokas vastalääke liikkumattomuudelle. 3–4 tuntia kevyttä liikuntaa päivässä karttuu helposti esimerkiksi ulkona leikkimällä, koiraa kävelyttämällä ja vaikkapa kävelemällä tai pyöräilemällä asioille, kauppaan tai kouluun. Kevyttä liikuntaa on myös puistossa ja metsässä kulkeminen, pihatyöt sekä kaikenlainen rento pelaaminen, olipa sitten kyse koripallosta, jalkapallosta, sählystä, golfista tai vaikkapa frisbeen heittelystä. Kannustetaan lapsia suojaamaan sydänterveyttään liikkumalla, Agbaje sanoo.

Reipas tai rasittava liikunta puolestaan näytti lisäävän sydämen massaa noin viidellä prosentilla, mikä johtui pääosin fysiologisista syistä.

Aiemmat tutkimukset samasta aineistosta ovat yhdistäneet liiallisen paikallaanolon matala-asteiseen tulehdukseen, kohonneeseen insuliiniin, lihavuuteen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja valtimoiden jäykistymiseen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X