Lapsen terveys 15.07.2017 Päivitetty 26.06.2023

Lasten aurinkolasit – näin suojaat lapsen herkät silmät ja onnistut aurinkolasien valinnassa

Lapsen herkät, kehittyvät silmät on hyvä suojata haitalliselta auringon uv-säteilyltä. Millaiset aurinkolasit lapselle kannattaa valita ja kuinka lapsen saisi käyttämään niitä? Lue parhaat vinkit.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
iStock

Lasten aurinkolasit on tärkeä ja usein yllättävän vaikea hankinta. Vaunuissa pötköttelevä vauva on usein vielä hyvin suojattu auringolta kuomulla tai harsoliinalla, mutta myös taaperon silmät tarvitsevat suojaa haitalliselta uv-säteilyltä. Aurinkolasien valinta ja käyttäminen saattaa osoittautua haastavaksi.

Millaiset aurinkolasit lapselle kannattaa valita, ja kuinka touhukas taapero totutetaan niitä käyttämään?

Laadukkaat lasten aurinkolasit suojaavat uv-säteiltä

Lapsen silmän pupillit ovat suuret ja mykiöt kirkkaammat kuin aikuisella, ja siksi lapsen kehittyvät silmät ovat erityisen alttiit haitallisille uv-säteille. Laseja valitessaan kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota laatuun, sillä halvoissa markettilaseissa on harvoin riittävän hyvä uv-suojaus.

Paras suoja syntyy sataprosenttisesti uv-suojatuista ja polarisoiduista eli hajaväreilyn ehkäisevästä linssistä.

Huonolaatuinen linssi vääristää maiseman, mikä tuntuu lapsesta epämiellyttävältä. Jos lasit ovat lapsen mielestä kurja juttu, niiden käyttämisestä tulee turha taistelu.

Valitse oikea malli ja koko

Linssin laadukkuuden lisäksi aurinkolasien tulisi olla riittävän isot. Oikean kokoiset lasten aurinkolasit suojaavat silmiä sekä ylä- että ala- ja sivusuunnista tulevalta uv-säteilyltä, eikä lapsi pääse kurkkimaan kehysten yli.

Laadukkaista laseista kannattaa maksaa myös siksi, että niiden suunnittelussa on otettu erityisesti huomioon lasten kasvojen piirteet. Lapsen nenä on usein matala, joten sopivan kehyksen löytäminen saattaa olla hankalaa. Halvat markettilasit eivät istu lapsen kasvoihin, ja siksi kunnollisia aurinkolaseja kannattaakin etsiä mieluummin optikolta kuin huoltoaseman alehyllystä.

Kun sovitat laseja lapselle, niin varmista, ettei linssi tule liian lähelle silmää. Jos malli on lapsen kasvoihin väärä, ripset ottavat kiinni linssiin ja räpyttely tuntuu ikävältä. Liian ahtaissa laseissa linssit myös huurtuvat helposti.

Kunnolliset lasten aurinkolasit kestävät käytössä

Lasten aurinkolasien laatuun kannattaa satsata myös kestävyyden takia. Kunnon lasit ovat jämäkkää tekoa, ja ne kestävät lapsen käsittelyä. Aurinkolasien käyttöön totuteltaessa on tärkeää, että lapsi voi tutustua niihin itse, laittaa ne päähänsä ja ottaa pois. Harjoittelu ei suju, jos lasien rikkoutumista täytyy pelätä. Hajoamista stressaava vanhempi saa lapsen arastelemaan laseja, eikä niiden käyttö ole hauskaa.

Optikolta lapsen aurinkolaseihin voi ostaa erilaisia remmejä ja aisanpääkoukkuja, jotka auttavat laseja pysymään tukevasti päässä. Kun lasten aurinkolasit ovat huomaamattomat, ne eivät häiritse lasta ja niiden käytöstä tulee kiva rutiini.

Lähteet: Optikko Saara Humalajärvi, Malmin Optiikka, ja optikko Arto Karhunen, Instrumentarium.

Lue myös:

Lääkäri neuvoo: Näin suojaat pikkulapsen ihon hyvin auringolta

Millainen aurinkosuoja on paras lapselle?

Lasten aurinkovoiteet testissä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X