Lapsen terveys 20.05.2014 Päivitetty 17.06.2021

Millainen aurinkosuoja on paras lapselle? Näin suojaat lapsesi auringolta

Lapsen iho on tärkeää suojata auringolta, sillä ihon palaminen voi myöhemmin altistaa ihosyövän kehittymiselle. Lasten ihon suojaaminen auringon haitallisilta säteiltä voi estää jopa 80 prosenttia myöhemmistä valon aiheuttamista ihovaurioista. Millainen aurinkosuoja on paras lapselle?

Teksti
Christina Boman
Kuvat
Kristiina Kurronen / SKOY

Lue lisää: Matkalle lapsen kanssa? Pakkaa mukaan ainakin nämä asiat
Keskustele: Lapsella olkapäät palaneet, voinko viedä ulos?

Pysyttele varjossa

Puolen päivän aikaan varjo on paras leikkipaikka, kun auringon säteily on kaikkein voimakkainta. Uimarannalla kannattaa hakeutua esimerkiksi puun tai aurinkovarjon suojaan. Myös rattaisiin tai vaunuihin kannattaa hankkia suojaava varjo.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei edes varjo suojaa täysin UV-säteiltä. Varjossa säteilyn määrän voi kuitenkin ainakin puolittaa.

Lue lisää: Ihottumaa, hilseilyä, kuivuutta – näin hoidat vauvan ihoa
Keskustele: Lapsen auringolta suojaaminen

Vaatteet ja asusteet suojaavat

Ohut vaatetus on tehokkain ja turvallisin tapa suojata lapsi auringolta. Nykyisin lastenvaatetarjonnasta löytyy myös erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltuja tuotteita.

Nämä uintipuuhiinkiin sopivat vaatteet suojaavat tehokkaasti auringolta, mutta kevyt kangas kuivuu nopeasti ranta- ja vesileikkien jäljiltä, eikä tunnu lämpimänä päivänä tukalalta ihoa vasten.

Myös lapsen pää on tärkeää suojata huolellisesti hatun tai huivin avulla, etenkin auringonpistoksen välttämiseksi. Lierihatut suojaavat kätevästi myös kasvoja ja korvia.

Aurinkolasit sen sijaan suojaavat lapsen herkkiä silmiä kirkkailta valonsäteiltä. Tällä voidaan ennaltaehkäistä muun muassa harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman kehittymistä.

Aurinkolaseja ei kuitenkaan tulisi unohtaa kesäloman päätyttyä hattuhyllylle, sillä ne tulevat tarpeeseen myös talvella, jolloin hanki heijastaa auringonsäteitä.

Lue lisää: Näin suojaat lapsesi kemikaaleilta
Keskustele: Uskaltaako joku vielä päästää lapset aurinkoon ilman rasvaa?

Rasvaa huolellisesti

Vaatteet eivät usein kuitenkaan onnistu täysin peittämään lapsen vartaloa auringolta. Näin ollen myös suojavoidetta tarvitaan. Näin rasvaat oikein:

  • Tarkista, että voide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.
  • Lapsille suositellaan ensisijaisesti fysikaalisen suojan omaavia suojavoiteita, jotka heijastavat säteilyä pois iholta.
  • Suojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Suojakerroin kertoo tuotteen tehon – suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi oleskella palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman voidetta.
  • Aurinkovoidetta pitäisi lisätä joka toinen tunti, jotta sen suoja säilyy.

Aurinkovoiteita ei suositella vauvoille, sillä heidän ihonsa on ohuempi kuin aikuisilla. Alle kaksivuotiaat tulisi siis suojata vaatteiden ja varjon avulla.

Jälkikäteen auringonsäteissä kylpenyttä ihoa kannattaa kosteuttaa esimerkiksi perusvoiteilla.

Lähteet: Yliopiston Apteekki, Syöpäjärjestöt, Kaksplus 5/2011 

Lue lisää: Lapsiperheen talvilomakohteet ulkomailla top 6
Keskustele: Mikä aurinkovoide vastasyntyneelle ja 3-vuotiaalle?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X