Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttö on kaksinkertaistunut 10 vuodessa – ”Aloitusta on harkittava tarkkaan”, toteaa tutkija
Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden käyttöä ja monilääkitystä ei ole Suomessa aikaisemmin tutkittu.
Lapset ja nuoret käyttävät yhä enemmän psykoosilääkkeitä ja niiden rinnalla muita psyykkisiin oireisiin määrättyjä lääkkeitä. Asia selvisi HUSin Uuden lastensairaalan lastenpsykiatrian tutkimusryhmän, Helsingin yliopiston ja Kelan yhteisessä tutkimuksessa.
Tutkimusjakson aikana, vuosina 2007–2018, lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden ensiostajien määrä kaksinkertaistui.
Lisäksi 45 prosentilla psykoosilääkkeen ensiostajista oli jokin muu psyykenlääke samanaikaisesti käytössä. Yleisimmät psykoosilääkkeeseen yhdistetyt psyykenlääkeryhmät olivat masennuslääkkeet, 66 prosentilla, ja ADHD-lääkkeet, 31 prosentilla.
Käyttöjaksot olivat myös verrattain pitkiä. Pääsääntöisesti psykoosilääkkeitä käytetään lapsilla ja nuorilla käytöshäiriöiden, ahdistuneisuuden ja unettomuuden hoidossa.
Kahden viimeisimmän tutkimusvuoden aikana psykoosilääkkeiden käyttö kasvoi selvästi nopeammin tytöillä kuin pojilla.
Käyttö kasvoi eniten 13–17-vuotiaiden ikäryhmässä.
Tutkimuksen perusteella yli 13-vuotiailla nuorilla ja tytöillä oli suurempi riski psykoosilääkityksen aikaiselle monilääkitykselle. Masennus- ja ADHD-lääkkeiden käyttö jo ennen psykoosilääkityksen aloitusta lisäsi myös riskiä monilääkitykselle psykoosilääkityksen aikana.
Psykoosilääkkeiden käytön aloituksen huomattiin tutkimuksessa ajoittuvan ennen kaikkea syksyyn. Väitöstutkija, lastenpsykiatrian erikoislääkäri Eveliina Varimo arvelee sen olevan yhteydessä koulun alkamiseen.
– Tämän vuoksi on tärkeää, että neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivät lapset ja nuoret saavat koulussa riittävät tukitoimet liiallisen kuormittumisen ehkäisemiseksi, Varimo toteaa tiedotteessa.
Lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden vaikutukset herättävät kysymyksiä
Psykoosilääkkeiden ensiostajia, käytön kestoa ja monilääkitystä lapsilla ja nuorilla ei ole aikaisemmin tutkittu Suomessa.
Maailmalla tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä lasten ja nuorten psykoosilääkkeiden kokonaiskäyttöön, ja tutkimusta psykoosilääkityksen aloittamisesta on tehty vähän.
Psykoosilääkkeillä on kuitenkin lyhyt- ja pitkäaikaisia haittavaikutuksia lapsen ja nuoren terveyteen, todetaan Varimon väitöskirja-artikkelin tiivistelmässä.
Lääkityksen aloittamiseen ei Varimon mukaan saisi päätyä kevein perustein, ja se vaatii aina rinnalleen muutakin hoitoa.
– Psykoosilääkehoito on osa lasten- ja nuorisopsykiatrista hoitoa, mutta sen aloitusta on harkittava tarkkaan ja hoitoa seurattava tiiviisti. Psykoosilääkehoitoon on aina yhdistettävä psykososiaalinen tuki ja hoito, esimerkiksi vanhempainohjaus tai terapia, Varimo korostaa.
Tutkimus perustui Kelan lääkeosto- ja vammaistukirekisterien tietoihin vuosilta 2008–2017. Tutkimusajanjaksona tehtiin 70 000 psykoosilääkeostoa alle 18-vuotiailla, joista psykoosilääkityksen aloitti ensimmäistä kertaa 26 353 lasta ja nuorta.
Jaa oma kokemuksesi