Lapsen terveys 31.07.2023

Lastenkirurgi väittää: Alle kouluikäisiä ei saisi päästää trampoliinille

Hyppiminen ja loikkiminen vaatii kehonhallintaa. Trampoliinilla touhuaminen kehittää sitä, mutta toisaalta hallinnan puute voi lisätä vammojen riskiä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Trampoliinilla pomppiminen on etenkin lapsille mieluisaa kesäpuuhaa. Loikkiminen ja leikkiminen on hauskaa ja käy huomaamatta liikunnasta.

Täysin vaaratonta hauskanpitoa trampoliinilla temppuilu ei kuitenkaan ole. Lastenkirurgian erikoislääkärin Nina Johtimon mukaan alle kouluikäisiä ei sopisi päästää trampoliinille ollenkaan.

Johtimo työskentelee Lasten Terveystalossa, ja on 15-vuotisen uransa aikana nähnyt monenlaisia trampoliinivammoja, jotka lisääntyvät erityisesti kesäisin.

Hän tarkastelee asiaa erityisesti vammojen näkökulmasta. Alle kouluikäisillä lapsilla ei Johtimon mukaan ole hyppimiseen tarvittua kehonhallintaa, jolloin vammoja tulee helpommin, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

Onnettomuuksia trampoliinilla sattuu kuitenkin kaikenikäisille lapsille. Moni asiantuntija pitää trampoliinilla pomppimista ennen kaikkea kehonhallintaa kehittävänä tekemisenä, eikä suhtaudu aivan yhtä ehdottomasti pienten lasten trampoliinikieltoon.

Johtimokaan ei halua kieltää hyppimisen iloa täysin, sillä pomppimisessa on paljon hyvää.

– Trampoliinihyppely on hauska tapa lisätä lasten aktiivisuutta. Harmillisesti erilaiset vammat ja venähdykset ovat kuitenkin yleistyneet.

Suurin osa tapaturmista on Johtimon mukaan mahdollista välttää sillä, että lapsia opetetaan hyppimään trampoliinilla oikein ja kiinnitetään turvallisuuteen erityistä huomiota.

Aikuisen onkin tärkeää olla näköetäisyyden päässä pomppijoista ja seurata, että he noudattavat yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Eniten trampoliinilla sattuu murtumia ja venähdyksiä

Johtimon vastaanotolle tullaan yleensä ranne- ja kyynärpäämurtumien vuoksi. Myös nilkan nyrjähdykset sekä niskan ja selän retkahdusvammat ovat yleisiä trampoliinitapaturmia.

– Niskanikaman ja selkärangan murtumat ovat puolestaan hyvin vakavia, mutta onneksi myös hyvin harvinaisia vammoja. Tällaiset ovat yleensä seurauksia volteista, joita kokeillaan esimerkiksi videoiden innoittamana. Voltteja ei saisi harjoitella ilman ohjausta, Johtimo muistuttaa.

Lapset saattavat pomppia trampoliinilla useita tunteja. Se voi aiheuttaa rasitusperäistä kipua.

– Esimerkiksi selkä voi kipeytyä äkillisestä pitkäkestoisesta kuormasta. Eräs lapsiperhe tuli vastaanotolleni ihmetellen, miksi lapsen selkä on yhtäkkiä niin kipeä. Pian selvisi, että lapsi oli hyppinyt trampoliinilla innoissaan melkein kahdeksan tuntia putkeen.

Lääkäriin on suunnattava silloin, kun raaja on tapaturman jälkeen käyttökelvoton. Lapsi ei voi siis esimerkiksi laittaa painoa jalalle tai käyttää kättä, eikä kipulääke auta.

Kotihoito riittää, kun lapsi voi liikkua ja kipu menee ohi muutamassa päivässä. Onkin tärkeää tarkistaa, että kodin ensiaputarvikkeet on kunnossa ja helposti saatavilla.

Lue myös: 3-vuotiaan trampoliinivamma kauhistuttaa somessa – näin kommentoi erikoislääkäri

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X