Lapsen terveys 21.10.2023

Mikä auttaa kurkkukipuun? Moni lapsilla toimiva kikka tepsii aikuisellekin

Lapsen kurkkukipua voi lievittää kotikonstein. Lastenlääkäri kertoo lapsen kurkkukivun kotihoidosta ja neuvoo, missä vaiheessa kurkkukivun vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Kurkkukipu on hyvin yleinen vaiva ja se voi aiheuttaa lapselle monenlaisia oireita. Mutta mikä kurkkukipuun auttaa parhaiten? Selvitimme lastenlääkäriltä.

Yleisin syy lapsen kurkkukivulle ja nielutulehduksille ovat erilaiset infektiot, mutta myös allergiseen nuhaan tai siitepölyallergiaan voi liittyä kurkkukipua, kertoo lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

– Kurkkukipu voi aiheuttaa nielemisvaikeutta ja voimakkaampaa suuhengittämistä, joka johtuu yleensä nielurisojen ja kurkun alueen turvotuksesta. Tavallisesti myös laryngiitti eli kurkunpäätulehdus aiheuttaa kurkkukipua, kurkunpään turvotusta ja vinkunaa sisäänhengityksessä, Csonkatoteaa.

Hän muistuttaa, että kurkkukipu voi säteillä myös korvaan, mutta kyseessä voi olla myös välikorvantulehdus.

Infektioon voi liittyä kurkkukivun lisäksi nuhaa, aivastelua, kuumetta ja nielun alueella voi olla peitteitä sekä iholla ihottumaa ja muita iho-oireita.

– Mikäli kyseessä on streptokokki-infektio, siihen liittyy usein kuumeilua ja joskus myös tulirokkoa eli laaja-alaista ihottumaa. Enterovirusinfektioon liittyy kurkkukivun ohella usein rokkoihottumaa ja adenovirusinfektioon puolestaan voi liittyä kurkkukivun lisäksi mahakipua ja ripulia. Kouluikäisillä lapsilla ja sitä vanhemmilla Epstein-Barrin virus eli mononukleoosi taas voi aiheuttaa hyvinkin hankalia oireita, kuten nielemisvaikeutta, kovaa kurkkukipua ja korkeaa kuumetta, Csonka listaa.

Mikä auttaa kurkkukipuun? Näin lievität lapsen kurkkukipua kotikonstein

Kurkkukipuun auttaa jonkun verran moni perinteinen kotikonsti, jonka avulla sitä voi koittaa hoitaa.

Tulehduskipulääkkeet lievittävät kurkkukipua ja helpottavat siten myös syömistä ja juomista. Lastenlääkäri neuvoo, että tulehduskipulääke kannattaa antaa lapselle puoli tuntia ennen ruokailua, jotta se ehtisi varmasti vaikuttaa.

Kylmä lievittää yleensä tehokkaasti kipua, siksi esimerkiksi jäätelöstä ja kylmistä juomista voi olla apua kurkkukipuun. Kuumia ja lämpimiä juomia kannattaa sen sijaan Csonkan mukaan välttää.

– Jos kurkussa on turvotusta, lämmin juoma saattaa lisätä limakalvoturvotusta entisestään. Siksi esimerkiksi laryngiitissa eli kurkunpäätulehduksessa ei suositella lämpimien juomien nauttimista. Kurkunpäätulehduksen kotihoitokeinona on kylmän ulkoilman hengittäminen, Csonka kertoo.

Myös muutoin runsas juominen sekä lusikallinen hunajaa voivat auttaa kurkkukipuun.

Lue myös: Tämä ihmeaine on ylivoimainen yskän ja flunssaoireiden lievittämiseen

Kurkkukivun vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin, jos lapsen yleisvointi on huono, hänellä on korkea kuume, pahoinvointia, hengenahdistusta, laaja-alaista ihottumaa vartalolla tai kipu on niin voimakasta, ettei lapsi pysty kunnolla syömään tai juomaan.

– Jos lapsen kurkkukipua hoidetaan kotikonstein, mutta oireet pahenevat, on syytä lähteä lääkäriin. Nielutulehdus voi nimittäin kehittyä kurkkupaiseeksi. Sen tunnistaminen olisi tärkeää ennen kuin paise pääsee kunnolla kehittymään, koska se voi olla hyvin kivulias vaiva, Csonka kertoo.

Kauanko kurkkukipu kestää? Tässä vaiheessa lapsi voi palata päivähoitoon tai kouluun

Lääkärissä selvitetään, mikä kurkkukivun aiheuttaa ja onko syynä virustauti vai bakteeri-infektio.

– Useimmiten syynä on virusinfektio, mutta jos kyseessä on bakteeritulehdus, sen hoitoon tarvitaan järeämpiä keinoja, kuten antibiootteja. Esimerkiksi streptokokki A-infektiota eli angiinaa hoidetaan yleensä V-penisilliinillä.

Tarkan diagnoosin selvittämiseen tarvitaan joskus nielunviljelyä ja muita laboratoriotutkimuksia. Etenkin angiinan diagnoosi kannattaa tehdä huolellisesti nielunviljelyn avulla, sillä tulehdus ei välttämättä parane ilman lääkehoitoa.

– Streptokokissa V-penisilliinihoidon aloittaminen lievittää oireita todella nopeasti. Hoitamattomana angiina voi kestää pitkään, mutta antibioottihoidon avulla oireet häviävät jo kahdessa vuorokaudessa, Csonka tietää.

Kurkkukivun kesto riippuu sen aiheuttajasta. Jos syynä on flunssavirus, kurkkukipu kestää yleensä muutaman päivän. Mononukleoosin aiheuttama kurkkukipu taas voi kestää yli kymmenenkin päivää.

– Lapsi voi palata takaisin päiväkotiin tai kouluun virusinfektion jälkeen siinä vaiheessa, kun taudin oireet ovat loppuneet. Angiinan kohdalla päivähoitoon tai kouluun voi palata yleensä jo 48 tuntia antibioottihoidon aloittamisen jälkeen.

Lue myös: Höyryhengitys voi väärissä tilanteissa olla haitaksi – Lääkäri kertoo, kuinka teet sen oikein jopa lapsen kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X