Lapsen terveys 26.03.2023 Päivitetty 20.03.2024

Tämä ihmeaine on ylivoimainen yskän ja flunssaoireiden lievittämiseen – jopa parempi kuin yskänlääkkeet, joiden teho on kyseenalainen

Tutkimustenkin mukaan yksi luonnon tehoaine saattaa olla parempi apu yskään kuin apteekin yskänlääkkeet. Sitäkin on kuitenkin syytä käyttää oikein.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Jo monet sukupolvet ovat käyttäneet hunajaa yskänlääkkeenä, kenties tietämättä sen enempää sen tutkituista hyödyistä. Tehokkain vaikutus hunajalla on lyhytaikaiseen yskään, mutta se voi myös nopeuttaa muiden flunssan ja vilustumisen oireiden parantumista.

Nykyään hunaja mainitaan akuutin yskän hoitokeinona jopa Käypä hoito -suosituksissa, jotka perustuvat tieteelliseen tutkimusnäyttöön.

Hunaja on tutkitusti yskänlääkkeitä tehokkaampaa

Hunaja on antibakteerista, ja sillä on mikrobeja tuhoava vaikutus. Se tukee elimistön luonnollista vastustuskykyä ja tehoaa tutkitusti yskän oireisiin – jopa yskänlääkkeitä tehokkaammin.

Hunaja on yksi maailman tutkituimpia elintarvikkeita, ja tutkimustuloksia sen vaikutuksesta flunssan hoitoon on olemassa  paljon. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että hunaja teki flunssan oireista miedompia, vähensi yskimistä ja nopeutti flunssaoireiden parantumista.

Parhaiten näyttöä on saatu siitä, että hunaja auttaa erityisesti silloin, kun oireena on yskä.

Yksi syy hunajan tehoon on sen sisältämässä antimikrobisessa propoliksessa. Se on aine, jota on kaikilla mehiläispesän pinnoilla. Niiltä ainetta sekoittuu myös hunajaan.

Hunajassa on korkea osmoottinen paine, eli korkea sokeripitoisuus verrattuna vain vähään määrään vettä. Kyseisen osmolaarisuuden vuoksi hunaja imee vettä bakteereista, mikä saa ne kuolemaan. Hunajan matala pH-arvo puolestaan estää mikrobien kasvua.

Hunajassa onkin monta vaikuttavaa tekijää. Bakteeri tulee helpommin resistenssiksi yhtä tekijää vastaan, mutta sen on vaikeampi vastustaa kaikkia hunajan tehoja.

Esimerkiksi yskänärsytystä lievittävien lääkkeiden tehon on tutkittu olevan usein heikkoa. Siksi hunajaa pidetään nykytiedon valossa jopa parempana tapana helpottaa oireita etenkin silloin, kun yskä kiusaa.

Lue myös: Lapsen sairastamisien vuoksi ollaan yhä enemmän töistä pois – useimmiten kotiin jää äiti

Hunjaa yskän hoitoon 10 grammaa kerrallaan

Hunaja helpottaa hengitystieinfektion oireita myös siten, että sen sisältämä sokeri lisää liman eritystä ja sen poistumista. Tätä luonnon tehoainetta suositellaankin ottamaan yskää vastaan ihan sellaisenaan eikä minkään seassa.

Hunajaa voi laittaa suuhun tai imeskellä lusikasta noin 10 grammaa kerrallaan. Sen on hyvä antaa valua kurkusta alas hitaasti, noin puolessa tunnissa. Hoitokeino on tarkoitettu lyhytkestoisen ylähengitystieinfektioihin liittyvän yskän hoitoon. 

Antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi hunajaa on mahdollista käyttää lisäapuna myös esimerkiksi haavanhoidossa, ihoinfektioissa tai ruokamyrkytyksissä. Sen antibakteeristen vaikutusten kerrotaan yltävän jopa yli 60 eri bakteerilajiin.

Ei hunajaa alle 1-vuotiaille – vauvan yskä hoidetaan muilla keinoin

Tutkimusten mukaan hunaja on tehokas konsti varsinkin lasten akuutin, yöllisen yskän hoidossa.

On erittäin tärkeää kuitenkin muistaa, että alle 1-vuotiaat eivät saa syödä hunajaa sen sisältämän botulismiriskin vuoksi. Elintarvikeviraston mukaan hunaja on ainoa todistettu tartuntalähde imeväisbotulismin aiheuttajaksi.

Lue myös: Vauvan yskä on sydäntäraastavaa kuunneltavaa – ”Hunaja ei ole niin tehokas, että riskiä kannattaisi ottaa”

Lähteet: Duodecim, Apteq, Yle

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X