Lapsen terveys 05.08.2017 Päivitetty 07.04.2020

Miksi pienen jalkoja särkee? – 5 kysymystä lapsen kasvukivuista

Lapsen kasvukivut ovat ikävä mutta harmiton vaiva. Lue mistä kasvukivut johtuvat ja kuinka niitä voi lievittää.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
iStock

Mikä neuvoksi, kun leikki-ikäinen lapsi herää yöllä itkien ja valittaa, että jalkoihin sattuu? Kyseessä on yleensä harmittomat kasvukivut, mutta yhtäkkiä alkanut kipu saattaa säikäyttää sekä lapsen että vanhemmat.

1. Mitä kasvukivut ovat?

Kasvukivut ovat yleensä säärissä, pohkeissa tai polvitaipeissa tuntuvaa kipua, joka ilmenee tavallisesti illalla tai alkuyöstä. Säryt alkavat yhtäkkiä ja ne menevät itsestään ohi noin viidentoista minuutin kuluttua. Tarkkaa syytä jalkojen särkemiselle ei ole saatu selville, mutta tutkijat epäilevät, että kasvukipuja ilmenee erityisesti touhukkailla lapsilla, esimerkiksi poikkeuksellisen vauhdikkaan päivän päätteeksi.

Tavallisesti kasvukivut alkavat 4–5 vuotiaana ja loppuvat, kun lapsi täyttää kymmenen. Ensimmäinen kasvukipukohtaus jää harvoin viimeiseksi ja yleensä kipuja esiintyy muutamana perättäisenä yönä. Kipukohtaukset toistuvat parin yön jaksoissa muutamia kertoja kuukaudessa.

2. Miksi joillain lapsilla kasvukivut ovat kovia, toisille niitä ei tule ollenkaan?

Syytä, miksi jotkut lapset kokevat kasvukipuja ja toiset eivät, ei ole pystytty selvittämään. Tutkijat epäilevät, että osittain kipujen ilmenemiseen vaikuttavat taipumuksen periytyvyys ja lapsen aktiivisuus. Paljon liikkuvat lapset kärsivät kasvukivuista muita enemmän, sillä oikeastaan kasvukivuissa on kyse raajojen ylirasituksesta, eikä fyysiseen kasvuun liittyvästä kivusta. Myös lapsen kipuherkkyydellä on vaikutusta. Toiset lapset reagoivat kipuihin ja särkyihin herkemmin kuin toiset.

3. Miten kasvukipuja voi lievittää?

Lapsen särkeviä jalkoja voi hoitaa esimerkiksi hieromalla. Yritä saada lapsi rentoutumaan ja hiero pohkeita sekä sääriä kevyesti. Myös lämpötyynystä tai kauratyynystä voi olla apua. Jalkoja voi yrittää myös hellästi venytellä. Jos mikään muu ei auta, lapselle voi tarvittaessa antaa parasetamolia.

Säryn pelossa lapsen liikkumista ei kannata rajoittaa. Vaikka aktiivisuus joskus onkin kipujen taustalla, liikunta on lapselle tärkeää, sillä se kehittää tärkeitä motorisia taitoja. Kasvukipujen takia lasta ei koskaan saisi estää liikkumasta, eikä vaikkapa juoksemista tai leikkimistä tarvitse kieltää.

4. Onko kasvukivuista syytä huolestua?

Kasvukivut ovat vaarattomia särkyjä, jotka häviävät itsestään iän myötä. Normaalit kasvukivut tuntuvat usein molemmissa jaloissa yhtä aikaa ja aamuun mennessä särky on loppunut. Jos kivut voimistuvat, tai niihin liittyy muita oireita, on syytä käydä lääkärissä. Esimerkiksi jalkojen punoitus tai kuume eivät liity kasvukipuihin.

5. Voivatko kovat kasvukivut olla oire jostain vakavammasta?

Kasvukivut ilmenevät vain satunnaisesti. Jos lapsella on kipuja jatkuvasti tai ne voimistuvat, on syytä tutkia, ettei kyse ole muusta oireesta. Esimerkiksi lasten reuma oireilee nivelalueella, kivut ovat jatkuvia sekä voimistuvia. Jos kipuun liityy jäykkyyttä tai ontumista, on asia syytä tarkistaa lääkärissä. Tällöin taustalla saattaa olla viruksen tai bakteeritulehduksen jälkitautina esiintyvä nivelkalvontulehdus. Toisaalta lapsen nivelet ovat pehmeät ja nivelten yliliikkuvuuskin saattaa aiheuttaa ohimeneviä särkyjä.

Lähteet: Hanna Säilä, lastenreumatologian erikoislääkäri, Terveystalo, Sairas Lapsi, Terveyskirjasto

Lue myös:

Näin helpotat lapsen kasvukipuja joogan avulla

Apua, lapsi kolautti hampaansa – mitä tehdä, jos maitohammas heiluu tai irtoaa?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X