Lapsen terveys 15.10.2023 Päivitetty 22.11.2023

Milloin enterorokko ei enää tartu? Selvitimme kaiken, mitä haluat tietää perheitä piinaavasta rokkotaudista

Millainen enterorokko on aikuisella? Mikä on taudin itämisaika ja kuinka kauan tauti kestää? Nämä faktat viheliäisestä viruksesta on hyvä tiedostaa.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Enterorokko on valitettavan tuttu vieras monissa lapsiperheissä. Miten enterorokko tarttuu? Entä milloin lapsi voi palata päiväkotiin enterorokon jälkeen? Lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka vastaa kysymyksiin enterorokon tarttumisesta.

Miten enterorokko tarttuu ihmisestä toiseen?

Enteroviruksen aiheuttama tauti tarttuu pisaratartuntana, pinnoilta ja ulosteen välityksellä.

Enterovirusta on tavallisesti liikkeellä isompina epidemioina, mutta tartunnan voi saada ympäri vuoden. Infektiotaudit ovat tyypillisesti sellaisia, että tarttuessaan ihmisestä toiseen ne lähtevät vähitellen leviämään eksponentiaalisesti.

Päiväkodeissa ja kouluissa tartunnat leviävät helposti. Kaikki lapset eivät kuitenkaan välttämättä saa enterovirustartuntaa. Osa lapsista sairastaa sen oireettomana, jolloin tartunta jää huomaamatta. Lapsilla enterovirus on kuitenkin huomattavasti yleisempi oireisena kuin aikuisilla.

Millaisia ovat enterorokon oireet?

Enteroviruksen aiheuttama tauti on oirekirjoltaan hyvin laaja. Se voi aiheuttaa ylähengitystieinfektion kaltaisia oireita, rakkuloita suussa, suu- ja nielutulehdusta ja ripulia.

Kansankielellä suu- ja sorkkataudiksi kutsuttu tauti on käytännössä käsi-suu-jalkatauti, joka aiheuttaa kuumetta, kurkkukipua ja näppylöitä ja rakkuloita kämmenissä, jalkapohjissa ja suussa.

Enteroviruksia on useita eri tyyppejä ja ne voivat aiheuttaa hyvin erilaisia oireita. Joskus oireena voi olla vain lievä flunssa, mutta pahimmillaan enterovirus voi aiheuttaa rajujakin oireita. Se voi johtaa keuhkokuumeeseen, aivokalvontulehdukseen, sydänlihastulehdukseen tai vastasyntyneillä koko kehoa rasittavaan septiseen yleistulehdukseen.

Mikä on enterorokon itämisaika?

Enteron itämisaika on yleensä 3–6 päivää tartunnasta, jonka aikana tauti pääsee leviämään ihmisestä toiseen.

Kuinka kauan enterorokko kestää?

Enterorokko paranee yleensä viikon kuluessa oireiden alkamisesta.

Milloin enterorokko ei enää tartu?

Virustauti tarttuu niin kauan kuin sylkeen ja ulosteeseen erittyy virusta. Virusta on suolistossa yleensä runsaasti. Virus voi tarttua ihmisestä toiseen niin kauan kuin uusia rakkuloita syntyy tai uusia oireita ilmaantuu.

Siinä vaiheessa tauti ei enää tartuta, kun elimistössä ei muodostu uusia viruksia, uusia oireita ei tule ja vanhatkin oireet ovat loppuneet.

Enterovirus ei säily pinnoilla kovin kauan, joten kyläily enterotartunnan sairastaneen luona pitäisi olla turvallista siinä vaiheessa, kun oireet ovat loppuneet.

Milloin lapsi voi palata päiväkotiin, jos hänellä on ollut enterorokko?

Lapsi voi palata päiväkotiin, kun hänen yleisvointinsa on hyvä, eikä uusia rakkuloita tai oireita enää ilmesty.

Lue myös: Milloin kipeänä ollut lapsi voi palata päiväkotiin?

Tuleeko enterorokon jälkeen helposti jälkitauteja?

Enterorokko paranee yleensä itsestään ja ilman ongelmia viikossa, eikä sen vuoksi tarvitse hakeutua lääkäriin.

Mikäli rakkuloita on runsaasti, se voi altistaa ihon bakteeriperäiselle infektiolle, joka vaatii antibioottihoidon paikallisesti tai suun kautta. Hyvin harvoin enterorokko voi johtaa aivokalvontulehdukseen tai sydänlihastulehdukseen.

Mikäli oireet tuntuvat lisääntyvän ja yleisvointi heikkenee, kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkäriin.

Millainen enterorokko on aikuisella?

Enterorokko mielletään lasten taudiksi, mutta aikuisetkin voivat sen saada. Aikuisten immuunijärjestelmä on vahvempi kuin lapsilla ja kykenee tuhoamaan virukset tehokkaammin, jonka ansiosta taudin oireet ovat aikuisilla yleensä lievempiä kuin lapsilla.

Aikuisilla enterovirustartunta voi siis olla monesti oireeton tai vähäoireinen. Useimmiten tauti aiheuttaa aikuisille lievän flunssan kaltaisia oireita, mutta myös he voivat saada iho- ja suolioireita, joskin se on huomattavasti harvinaisempaa.

Aikuisella enterorokon oireet voivat olla voimakkaampia, jos immuniteetti on jostain syystä heikentynyt, esimerkiksi jonkin immuniteettia heikentävän lääkityksen, kuten syöpälääkityksen tai syövän vuoksi.

Voiko enterorokko tarttua toisenkin kerran?

Taudille ei synny immuniteettia, vaan enterovirusinfektion voi saada yhä uudestaan. Tautiin voi kuitenkin syntyä osittainen suoja, vaikka se voi siitä huolimatta tarttua moneen kertaan.

Enteroviruksia on monen tyyppisiä, joten toisen tai kolmannen tartunnan voi saada toisenlaisesta virustyypistä kuin ensimmäisellä kerralla ja siksi oireetkin voivat vaihdella.

Voiko enterorokon tarttumista ehkäistä jollain tavalla?

Enterorokolta voi kaikkein tehokkaimmin välttyä huolehtimalla käsihygieniasta, eli pesemällä ahkerasti käsiä. Taudin tarttumiseen voi vaikuttaa myös pysymällä mahdollisimman kaukana enterorokkoa sairastavasta henkilöstä. Jos perheessä on enterovirusta, kannattaa kodin pinnat, kuten valokatkaisijat ja hanat, pyyhkiä huolellisesti, koska niissä voi olla virusta.

Asiantuntijana lasten allergologian erikoislääkäri, lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

Lue myös: Hurjana jylläävä enterorokko voi nostaa rakkuloita suuhun ja irrottaa kynnet – näin tunnistat ja hoidat infektion

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X