Lapsen terveys 24.01.2023 Päivitetty 08.05.2024

Päiväkodin sairauskierre ei katkea koskaan, jos lapsi viedään sairaana hoitoon – milloin kipeä lapsi voi palata päiväkotiin?

Monien päiväkoti-ikäisten lasten arki kuluu enemmän tai vähemmän sairastellessa, eikä ihme – iso päiväkotiryhmä on suurin riskitekijä lasten sairastumiselle. Listasimme ohjeet siitä, milloin päiväkotiin voi turvallisesti palata.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Päiväkoti alkaa, lapsi sairastuu – tuttu kaava monille perheille. Kaksplus selvitti, milloin päiväkotiin saa palata sairastumisen jälkeen.

Pisaratartuntana leviävät hengitystieinfektiot leviävät helposti lapselta toiselle esimerkiksi pintojen kautta jo ennen kuin kenenkään tiedetään olevan kipeä. Lasten vastustuskyky kehittyy koko ajan, mutta yksilölliset erot ovat suuria varsinkin päiväkoti-iässä.

Paljon sairastavien päiväkodissa käyvien lasten vanhemmat voivat kuitenkin yrittää nähdä valoa tunnelin päässä, sillä päivähoidossa olleiden lasten tiedetään sairastavan koulun alkaessa vähemmän kuin lasten, jotka eivät ole osallistuneet varhaiskasvatukseen. 

Milloin päiväkotiin sairastumisen jälkeen?

Päiväkoti ei ole oikea paikka sairaalle lapselle hänen omaa tai muidenkaan parasta ajatellen. Lapsen on tärkeä saada toipua taudista kotona kunnolla ennen päivähoitoon palaamista, koska hänen on jaksettava osallistua aina kaikkeen ryhmän toimintaan, mukaan lukien ulkoiluun.

Jos lapsen sairauden ”vakavuuden” määrittäminen on hankalaa tai varhaiskasvatuksen työntekijät ja lapsen vanhemmat ovat siitä eri mieltä, on asiaa hyvä käydä läpi päiväkodin johdon kanssa tai tarkastella yleisiä suosituksia. Useimmat lasten sairaudet menevät kaikkien onneksi ohi muutamassa päivässä.

Ei ole yksiselitteistä ohjetta siitä, koska päiväkotiin saa palata sairastumisen jälkeen. Kaksplus selvitti suositukset, joita yleisimpien tautien kohdalla olisi hyvä noudattaa.

Yskä, nuha, flunssa ja kuume

Yskä ja nuha eivät yleisen ohjeen mukaan estä osallistumista päivähoitoon, jos ne eivät häiritse lapsen yleisvointia tai toimintaa päiväkodissa. Lapsella ei kuitenkaan saisi olla muita oireita tarttuvasta taudista.

Flunssaisen lapsen kohdalla aikuisen kannattaa verrata lapsen tilannetta itseensä: mieti, jaksaisitko itse yhtä nuhaisena ja yskäisenä osallistua koko päivän päiväkodin kaltaisiin aktiviteetteihin ja mahdollisesti ulkoilla pidemmänkin aikaa? Jos lapsi on väsynyt ja huonovointinen, hänen on  parasta jäädä kotiin.

Sen sijaan esimerkiksi kuume – 37,5 astetta tai yli korva- tai kainalomittarilla mitattuna – on aina syy jäädä kotiin. Monissa kaupungeissa ohjeistetaan, että hoitoon voi palata kuumeen laskettua ja voinnin normalisoiduttua.

Hinkuyskään sairastuneiden lasten tulisi olla poissa koulusta ja päiväkodista viisi vuorokautta lääkehoidon alkamisesta. Yli kolme viikkoa yskineitä ei tarvitse eristää.

Korva- ja silmätulehdus

Korva- ja silmätulehdukset ovat esimerkkejä tilanteista, joissa sairastaminen ei välttämättä estä päivähoitoon menemistä lainkaan, jos lapsen yleisvointi on hyvä.

Lue myös: Suurin osa korvatulehduksista paranee itsellään – hoitokäytäntö on hitaan muutosprosessin keskellä

Vatsataudit – milloin päiväkotiin?

Pidempiaikaista poissaoloa päivähoidosta vaativat sen sijaan esimerkiksi vatsataudit. Niiden kohdalla ohjeistetaan, että lapsella tulisi olla yleensä ainakin kaksi oireetonta päivää ripulista tai oksentamisesta.

Rokkotaudit: Vesirokko, enterorokko ja parvorokko

Myös vesirokko vaatii yleensä pidempää toipumista: hoitoon saa yleisen ohjeen mukaan palata, kun uusia ihomuutoksia ei enää ilmaannu, yleensä 5–6 päivää ihottuman puhkeamisesta.

Jotkin taudit, kuten enterorokko, tarttuvat puolestaan niin helposti jo itämisaikana, etteivät ne vaadi välttämättä eristämistä.

Moni enterorokkoon sairastunut pohtiikin, milloin päiväkotiin voi palata. Yleisen ohjeen mukaan tartunnan saanut lapsi voi tällaisissa tapauksissa palata päivähoitoon yleisvoinnin perusteella, vaikka kaikki rakkulat eivät olisi vielä kokonaan hävinneet.

Parvorokko ei välttämättä vaadi poissaoloa, sillä ihottuman puhjetessa taudin tartuttavuus on jo ohi. Lapsen yleiskunto ratkaisee, voiko hänet viedä päiväkotiin.

Loiset

Kihomadot eivät edellytä erityistoimenpiteitä. Lääkehoito annetaan kotona ja mieluummin koko perheelle samanaikaisesti. Päiväkotia olisi hyvä tiedottaa siitä, että perheessä on ollut tartunta.

Syyhy puolestaan vaatii eristystä siihen saakka, kunnes hoito on annettu.

Päätäit eivät vaadi poissaoloa.

Jotkin taudit, kuten enterorokko, tarttuvat niin helposti jo itämisaikana, että ne eivät vaadi välttämättä eristämistä päivähoidosta.

Linjauksia noudatetaan vaihtelevasti

Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palvelupäällikkö Pia Mikkola kertoo, että Tampereella infektioiden torjuntayksikön laatimien ohjeiden noudattaminen päivähoidossa vaihtelee. Ongelmiakin on ollut.

– Jos lapsi on esimerkiksi vatsataudissa, saatetaan perheen toinen lapsi tuoda kuitenkin päiväkotiin toisen sairastaessa kotona. Myös päiväkodissa oksentanut tai ripuloinut lapsi on voitu tuoda päiväkotiin jo seuraavana päivänä. Osa huoltajista toimii toki ohjeiden mukaan, ja taudista toipumista tulee harkita aina lapsikohtaisesti, Mikkola toteaa.

Turussa päivähoitoon palaamisessa sairauden jälkeen noudatetaan Terveyskirjaston ohjeita. Niiden mukaan on keskeistä huomioida sairauksissa sekä tartuttamisvaara että lapsen oman voinnin kannalta tarpeellinen aika olla kotona voidakseen levätä ja toipua kunnolla.

– Olen siinä käsityksessä, että ohjeita noudatetaan hyvin, Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden palvelualuejohtaja Vesa Kulmala sanoo.

Jälkioireet saattavat hankaloittaa päätöstä siitä, milloin päiväkotiin voi palata

Koronaviruksessa noudatetaan edelleen monin paikoin pandemian aikana tehtyjä yleisiä ohjeita.

Esimerkiksi Espoossa koronan tai sen epäilyn suhteen noudatetaan tartuntatautiyksikön kanssa tehtyjä ohjeita, joiden mukaan sairastuneen lapsen tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta, kunnes kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan.

– Sama ohje koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia lapsia. On aina huoltajan vastuulla varmistaa, että lapsi jaksaa osallistua varhaiskasvatustoimintaan myös esimerkiksi retkien osalta. Mahdolliset epäselvyydet henkilökunnan ja huoltajien välillä ratkaistaan aina keskustelemalla, Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila huomauttaa.

Koska esimerkiksi jälkinuha tai -yskä voi jatkua hengitystieinfektioiden jälkeen pitkäänkin, voi varhaiskasvatukseen palata usein siinä vaiheessa, kun lapsi on selvästi paranemassa, oireet ovat vähenemässä ja hän jaksaa osallistua kaikkeen toimintaan.

Joissain taudeissa tartuttavuus on suurta jo ennen oireiden alkamista, minkä takia edes lapsen eristäminen päiväkotiryhmästä ei kuitenkaan torju sairauksien leviämistä päivähoidossa täysin.

Lue myös: Nämä ovat kuumeen rajat ja normaali ruumiinlämpö vauvalla, lapsella ja aikuisella

Lähteet: Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X