Lapsen terveys 30.04.2023

Näärännäppy kiusaa kaikenikäisiä – Yhtä virhettä sen kanssa ei kannata tehdä

Silmäluomeen ilmestyvä näärännäppy on kivulias ja häiritsevä vaiva. Lääkäri neuvoo, miten näärännäpystä voi päästä helposti eroon.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Näärännäppy on varsin yleinen vaiva. Niitä voi esiintyä niin lapsilla kuin aikuisillakin. Näärännäppy johtuu silmän ala- ja yläluomessa sijaitsevien Meibomin rauhasten tukkeutumisesta.

– Joskus silmänripsien tyvessä sijaitsevat talirauhaset tukkeutuvat. Näärännäppy saa alkunsa, jos tukkeutuneeseen rauhaseen syntyy bakteeritulehdus. Silloin rauhasen käytävään alkaa kasvaa bakteerimassa, joka muodostaa luomirajaan tai luomen sisäpuolelle punoittavan pallukan. Siihen saattaa muodostua finniä muistuttavaa vaaleaa, märkää ainetta, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Tulehduksen alkuvaiheessa näärännäppy ja sen myötä koko luomi voi tuntua kipeältä ja näyttää punaiselta ja turvonneelta.

– Näärännäppy voi myös ärsyttää silmää ja saada aikaan jatkuvan raapimisen tunteen. Luomitulehdusta ja näärännäppyä voi olla aluksi vaikea erottaa toisistaan, sillä luomi saattaa olla näärännäpyn vuoksi turvoksissa. Punoituksen ja turvotuksen hieman laannuttua, luomenreunassa on yleensä nähtävissä selkeä pallukka.

Yleislääkärin vastaanotolla näärännäppy on varsin yleinen tulosyy.

– Jos potilas tulee vastaanotolle ensimmäisen näärännäppynsä kanssa, hän saattaa miettiä säikähtäneenä, mistä on kyse, kun silmään on yhtäkkiä muodostunut kipeä pallura. Toisilla kyse on jo tutusta vaivasta ja silloin he yleensä tulevat hakemaan lääkehoitoa näppyyn, Lagus kertoo.

Jotkut ovat toisia alttiimpia saamaan näärännäpyn luomeensa.

– Syytä alttiudelle ei tiedetä. Syynä voisi ehkä esimerkiksi olla ahtaat tiehyet luomirajassa tai jokin tietty bakteeri iholla, mikä aiheuttaa helpommin näppyjen syntymisen.

Mikäli itsellä on alttiutta näärännäpyille, luomirajan huolellisesta puhdistamisesta saattaa olla hyötyä, sillä se voi auttaa vähentämään näpyn uusimistaipumusta. Puhdistuksen yhteydessä rauhaskäytäviä voidaan samalla painella tyhjäksi, mikä saattaa estää näärännäpyn syntymisen.

Saako näärännäppyä puristaa?

Vaikka näärännäpyt ovat vaarattomia, ne voivat olla hyvin kipeitä ja aiheuttaa näkyvän esteettisen haitan.

– Näärännäpyn aiheuttama selkeä pallukka luomirajassa voi peiliin katsoessa tuntua itsestä häiritsevältä. Joskus näppy ei paranekaan siten, että se häviäisi kokonaan, vaan kehittyy luomirakkulaksi. Silloin paukamasta saattaa tulla entistä isompi ja vaivasta pidempikestoinen, vaikkei näppy olisikaan enää kipeä ja punainen. Yleensä pahin tulehdusvaihe on silloin takanapäin, mutta jäljelle jääkin isohko näppy, Lagus kertoo.

Näärännäppy ei välttämättä vaadi lääkärissä käyntiä, sillä useimmiten vaiva paranee itsestään viikossa tai parissa. Paranemista voi nopeuttaa hautomalla silmää lämpimällä, kostealla pyyhkeellä. Vanha kansa käytti samaan tarkoitukseen lämpimiä kananmunia.

– Lämmintä pyyhettä pidetään silmän päällä 15 minuutin ajan ja painellaan sitä varovasti luomirajaa kohti, jonka jälkeen luomirajat puhdistetaan. Näärännäppyä ei kannata ryhtyä itse puristamaan tai tyhjentämään, koska turvotus ja pahimmillaan tulehduskin saattavat levitä laajemmalle alueelle.

Näpystä voi olla yhtä vaikeaa pitää näppejään erossa kuin mojovasta finnistä. Usein näärännäppyä näpräämällä aiheuttaa kuitenkin vain isompia ongelmia.

– Jos näpystä alkaa tulla eritettä, se on ruvennut tyhjenemään itsestään. Silloin ollaan jo voiton puolella ja näppy alkaa vähitellen helpottaa, Lagus muistuttaa.

Näin näärännäppy hoidetaan lääkärissä

Näärännäpyn hankalin vaihe kestää yleensä korkeintaan parisen viikkoa. Jos näppy kuitenkin häiritsee kovasti, eikä tunnu helpottavan, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä.

– Joskus näpyn hoitamiseksi voidaan tarvita antibioottitippoja tai -voidetta, jota laitetaan luomirajaan. Tarvittaessa näärännäppy voidaan myös puhkaista silmälääkärin toimesta. Jos näppy tuntuu uusivan herkästi, vaikka huolehtii hygieniasta ja puhdistaa luomirajan huolellisesti, on diagnoosin varmistaminen lääkärissä tarpeen, jotta saa ohjeet näpyn jatkohoitoon.

Näärännäppy ei tartu ihmiseltä toiselle. Aikuisen kannattaa silti yrittää pitää lapsen kädet erossa näärännäpystä ja neuvoa lasta olemaan koskettelematta näppyä.

– Jos lapsi koskee näppyyn jatkuvasti, hän saattaa kuljettaa sinne lisää bakteereita. Näärännäpyn kannattaa antaa parantua itsekseen rauhassa ja välttää sen turhaa koskemista, Lagus neuvoo.

Lue myös: Lapsen silmätulehdus: Flunssakauden yleiseen vaivaan voi auttaa jo itsehoito kotona

Seura.fi: Miten elintavat vaikuttavat silmien väsymiseen ja kutinaan? Seura selvitti, miten silmäoireet saa kuriin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X