Lapsen terveys 04.10.2021 Päivitetty 18.02.2023

Lapsen silmätulehdus: Flunssakauden yleiseen vaivaan voi auttaa jo itsehoito kotona

Lieväoireista lapsen silmätulehdusta voi hoitaa aluksi kotona. Jos itsehoito ei tepsi tai oireet ovat voimakkaat, lääkäri määrää antibioottitipat.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Lapsen silmätulehdus on tavallinen kiusa esimerkiksi flunssakauden aikaan, sillä se puhkeaa usein nuhakuumeen yhteydessä. Silmätulehduksen aiheuttavatkin useimmiten bakteerit tai virukset, jotka siirtyvät lapsen käsien kautta helposti silmiin ja aiheuttavat myös niissä tulehdustilan.

Lue myös: Miksi vastasyntyneen silmien väri vaihtuu? Testaa Kaksplussan laskurilla, minkä väriset silmät lapsesi saa

Silmätulehdus lapsella: Näin tunnistat oireet

Tavallisin silmätulehdus eli sidekalvotulehdus oireilee hyvin selkeästi ja on siksi yleensä myös helppo havaita: lapsen silmät alkavat punoittaa ja rähmiä.

Muita silmätulehduksen oireita ovat silmien vetistäminen, kirvely tai kutiaminen sekä roskan tunne silmässä. Silmäluomet voivat olla hieman turvonneet. Lapsi voi myös valittaa, että silmät tuntuvat aamulla liimautuneen yhteen, mikä johtuu rähmän runsaasta erityksestä yön aikana.

Sen sijaan tavallisen silmätulehduksen eli sidekalvotulehduksen vuoksi silmät eivät yleensä kipeydy tuntuvasti. Kipu silmässä  tai näön heikkeneminen ovatkin aina oireita, jotka on syytä tutkituttaa lääkärissä pikimmiten. Myös jos lapsen silmätulehdus on hyvin voimakasoireinen ja siihen liittyy raju yleiskunnon lasku, on lääkäriin lähdettävä viipymättä.

Lapsen silmätulehdus ei aina vaadi lääketippoja – kotihoito voi riittää

Vähäoireista silmätulehdusta voi sen sijaan hoitaa aluksi kotioloissa silmiä puhdistaen. Erityisesti flunssan yhteydessä alkanut silmätulehdus voi parantua itsehoidolla muiden flunssaoireiden lieventyessä.

Kotona lapsen silmätulehdusta hoidetaan puhdistamalla silmä keitetyllä haalean lämpimällä vedellä huuhtoen tai sillä kostutetulla vanulapulla useita kertoja päivässä.

Vanulapulla pyyhitään aina silmän ulkonurkasta kohti sisänurkkaa. Jokaisen pyyhkäisyn jälkeen vanulappu vaihdetaan uuteen, ja puhdistuksen tarkoituksena on saada kaikki rähmä pois lapsen kyynelkanavasta.

Lapsen silmätulehdus leviää helposti perheenjäsenestä toiseen, kun silmiä puhdistetaan tai pieni potilas hieroo silmiään. Muista siis hyvä käsihygienia kotona!

Jos kotihoito ei ala tepsimään parissa päivässä, on lääkärikäynti paikallaan. Pienillä lapsilla bakteeriperäisen silmätulehduksen seurana on usein myös korvatulehdus, joten myös näiden mahdollinen yhteys kannattaa tarkistuttaa lääkärillä.

Lääkäri määrää silmätulehduksen hoitoon antibioottitippoja tai -voidetta. Jos oireet edelleen pitkittyvät lääkkeistä huolimatta, voi lääkäri ohjata silmälääkärin lisätutkimuksiin.

Lue myös: Korvatulehduksesta uusi hoitosuositus – toimi näin ennen kuin viet lapsen lääkäriin!

Lähteet: Mehiläinen, Duodecim, Pikkujätti, Silmäasema

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X