Lapsen terveys 13.11.2015 Päivitetty 22.08.2023

Näin estät lapsen tapaturmat kotona

Kotona sattuvia tapaturmia saa vähennettyä yksinkertaisilla keinoilla.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Colourbox

Putoaminen: Vahdi hoitopöydällä olevaa lasta

Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille sattuvia onnettomuuksia. Älä koskaan jätä vauvaa valvomatta hoitopöydälle edes pieneksi hetkeksi.

Paras hoitopöytä on sellainen, jossa on korotetut reunat ja tilaa tarvikkeille niin, että ne voi pitää käden ulottuvilla.

Lue myös:

Näin vaihdat vauvalle vaipan

Vauva tarvitsee nämä tarvikkeet

Tukehtuminen sängyssä: Valitse vauvalle sopiva patja

Vauvan sängyksi sopii tukeva sänky tai kehto, jossa on tiivis, oikean kokoinen patja.

Liian pienen patjan ja sängyn laidan väliin jäävä iso rako voi aiheuttaa tukehtumisvaaran pienille vauvoille, jotka eivät pysty kääntymään ympäri tai kannattelemaan päätään. Vauva voi vahingossa kääntyä sängyssä niin, että kasvot tai pää jäävät puristuksiin patjan ja laidan väliin.

Sängyssä ei myöskään saisi olla liian isoa ja paksua peittoa, makuupussia, isoa tyynyä tai pehmoleluja, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Kaatuminen syöttötuolin kanssa: Valitse tukeva tuoli

Vauvan syöttötuoli kannattaa valita myös sen perusteella, että tuoli olisi mahdollisimman tukeva. Syöttötuolin pitää kestää pikkulapsen liikkeet ja isompien sisarusten kiipeily.

Pidä syöttötuoli niin lähellä pöytää, ettei lapsi pääse työntämään jaloillaan pöydän reunaan tukien syöttötuolia nurin.

Keskustele: Syöttötuolin valinta

Sähköisku: Suojaa pistorasiat

Lastenhuoneen pistorasiat tulisi suojata muovisuojilla, joita saa rautakaupoista. Lastenhuoneessa kannattaa myös välttää jatkojohtoja, jotka ovat lasten ulottuvilla.

Valaisinten pitää olla tukevia, eikä lastenhuoneessa kannata käyttää voimakkaasti kuumenevia valaisimia.

Muista myös nämä:

  • Roikkuva johto on taaperolle kiinnostava haaste: piilota johdot vaikka suojien sisään tai kaappien taakse.
  • Valaisimien lisäksi itkuhälyttimissä on johtoja, jotka voivat aiheuttaa lapsille vaaraa. Pikkulapsia on menehtynyt sängyssä oleviin johtoihin. Kaikki johdot on pidettävä poissa sänkyjen läheltä tai ne on asennettava seinään kiinni.

Vaaralliset huonekalut: Kiinnitä kaappi seinään

Lastenhuoneen kalusteet, kuten lipastot ja hyllyt, pitäisi kiinnittää seinään. Näin ne eivät kaadu, vaikka lapsi saisikin päähänsä kokeilla niissä kiipeilemistä, kun aikuisen silmä välttää.

Huolehdi myös, että pienten lasten ulottuvilla ei ole rullaverhojen tai kaihtimien pitkiä naruja ja lenkkejä. Ne voivat aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran.

Muista, että raskas, puinen säilytyslaatikko on lastenhuoneessa vaarallinen, koska lapsi voi keksiä mennä piiloon laatikkoon, eikä hän jaksa avata kantta sisältäpäin. Laatikko voi siksi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran.

Myrkytys: Pidä pesuaineet poissa lapsen ulottuvilta

Konetiskiaineet ovat syövyttäviä ja lapsille vaarallisia aineita, samoin pyykinpesuaineet, joten ne täytyy pitää poissa lasten ulottuvilta.

Lääkkeet kannattaa säilyttää lukitussa kaapissa ja niin korkealla, etteivät pienet lapset pääse niihin vahingossakaan käsiksi.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin opas Turvallinen koti lapselle (3/2014).

Lue myös: Valvo lasta hississä, estä onnettomuudet

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X